Меню Закрити

Тиждень первинних імунодефіцитів за участю викладачів і студентів ТНМУ

22-29 квітня щороку у світі відбуваються заходи, присвячені приверненню уваги до теми первинних імунодефіцитів. Це вкрай необхідно, щоб медична спільнота та громадськість більше знали про це. Не залишилась осторонь й кафедра дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.

Первинні імунодефіцити (ПІД) у дітей та дорослих зумовлюють розвиток частих рецидивуючих інфекцій, які тяжко піддаються лікуванню. За статистикою, з 500 людей 1 має імунодефіцит. З насторожуючими ознаками, визначеними представниками фонду «Jeffrey Modell Foundation» та Асоціації імунологів України, повинен бути ознайомлений кожен клініцист, адже сьогодні відомо понад 350 різних ПІД.


На фото: проф. Боярчук О.Р. з групами 5 та 6 курсів обговорюють етапи діагностики первинних імунодефіцитів.

На практичних заняттях зі студентами протягом тижня обговорювали різні проблеми дитячої імунології, розбирали насторожуючі ознаки первинних імунодефіцитів у дітей та клінічні випадки рідкісної патології.

Акцію, яка мала на меті нагадати лікарям та розповісти пацієнтам про цю проблему, було проведено у поліклінічному відділенні №1 ТМДКЛ. Майбутні лікарі спілкувалися з досвідченими педіатрами, з батьками маленьких пацієнтів.

На фото: група № 23 5 курсу медичного факультету та доц. Гаріян Т.В.

Студенти з задоволенням роздавали буклети тернополянам з інформацією про ПІД та гелеві кульки маленьким пацієнтам. Також вони розповідали, що ПІД – це група тяжких генетичних захворювань, які викликаються порушенням імунних механізмів захисту. Вели роз’яснювальну роботу про те, що існують «відносно легкі» форми, з якими пацієнт живе, не розуміючи причини своєї захворюваності.

На фото: студентка 5 курсу проводить бесіду з мамою маленького пацієнта.

Усі форми ПІД складно діагностувати. Саме тому так важливо знати насторожуючі ознаки.

Сьогодні у світі і в Україні існують пацієнтські організації та благодійні фонди допомоги дітям та дорослим з ПІД. Вони допомагають з дороговартісним лікуванням людям, які страждають небезпечними для життя захворюваннями, надають психологічну та правову підтримку пацієнтам та їх сім’ям, підтримують програми з підвищення обізнаності щодо ПІД.

На фото: студентки 5 курсу медичного факультету під час проведення акції.

До такої програми приєдналися студенти під керівництвом кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією.

Також акція відбулася й у поліклінічному відділенні ТОДКЛ. Майбутні лікарі спілкувалися з жителями районів та Тернопільської області. Щороку в Україні народжується близько 100 дітей з різними імунодефіцитними станами. Результати лікування великою мірою залежать від своєчасної діагностики та лікування. Запідозривши перші ознаки такого стану, потрібно звертатися за медичною допомогою до педіатра. Власне такі пам’ятки з насторожуючими ознаками ПІД поширювали студенти.

На фото: студенти 5 курсу під час акції в поліклінічному відділенні ТОДКЛ.