Меню Закрити

У ТНМУ відбулася науково-практична конференція «Європейські стандарти діагностики та лікування найпоширеніших захворювань дитячого віку»

На базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського 3 травня 2019 року відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Європейські стандарти діагностики та лікування найпоширеніших захворювань дитячого віку».

У заході взяли участь відомі фахівці, науковці з Польщі – професор Artur Mazur, керівник клініки дитячої ендокринології і діабетології медичного факультету Жешувського університету, професор Mieczysław Walczak, президент Польського товариства дитячих ендокринологів та діабетологів Приморського медичного університету у Щеціні, професор медичного факультету Жешувського університету Mariusz Ostański, професор медичного факультету Жешувського університету Antoni Pyrkosz.

Prof. Artur Mazur Prof. Mieczysław Walczak Dr.n. med. Antoni Pyrkosz

Загалом на конференцію «Європейські стандарти діагностики та лікування найпоширеніших захворювань дитячого віку» прибуло понад 160 спеціалістів області – педіатрів, неонатологів, сімейних лікарів.

З вітальним словом від імені ректора ТНМУ, професора Михайла Михайловича Корди до учасників конференції звернувся проректор з наукової роботи, професор Іван Миколайович Кліщ.

Конференція «Європейські стандарти діагностики та лікування найпоширеніших захворювань дитячого віку» за участю польських науковців проводиться впродовж двох останніх років поспіль. Щороку під час форуму науковці, фахівці діляться як сучасними європейськими стандартами щодо діагностики та лікуванні педіатричної патології, так і своїми новими напрацюваннями; медична спільнота нашого краю має можливість поспілкуватися з досить знаними, провідними фахівцями, спеціалістами з Польші, України. Професор Іван Миколайович Кліщ підкреслив важливість таких заходів, і запевнив, що університет і надалі підтримуватиме проведення міжнародних форумів, побажав плідних дискусій, нових друзів, вагомих успіхів.

На фото: проректор з наукової роботи проф. Кліщ І.М., проф. Павлишин Г.А.

Від імені начальника управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації пана Богайчука Володимира Григоровича до присутніх з вітальним словом звернулася заступник начальника пані Скарлош Тетяна Ярославівна.

Про реалії сьогодення надання медичної допомоги дітям на Тернопіллі доповіли проф. Павлишин Галина та проф. Корицький Григорій. В області щороку зменшується кількість дитячого населення, знижується рівень народжуваності, залишається високим смертності, що створює несприятливий демографічний прогноз в регіоні. Доповідачі акцентували увагу на досягненнях у наданні медичної допомоги дітям за останній рік – це зниження показника дитячої смертності на 27%, неонатальної, післяопераційної, так і виокремили важливі проблеми – зростання інфекційної та неінфекційної захворюваності в області.

На фото: проф. Корицький Г.І., заступник начальника управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Скарлош Т. Я.

Професор Mariusz Ostański поділився з педіатричної спільнотою краю європейськими інформацією про стандарти ранньої діагностики вроджених вад серця, починаючи з пренатального та раннього неонатального періоду «Новонароджена дитина з кардіоваскулярними розладами – ефективний алгоритм дій на чергуванні у клініці».

 

На фото: проф. Маріуш Останскі.

Професор Artur Mazur представив польський досвід лікування цукрового діабету у дітей, що відповідає європейським рекомендаціям та поділився сучасними інноваційними підходами щодо терапії майбутнього цукрового діабету.

На фото: доповідає проф. Артур Мазур.

Президент Польського товариства дитячих ендокринологів та діабетологів, професор Mieczysław Walczak поділився з педіатричною спільнотою краю про віддалені ускладнення гіпотрофії, важливість їх своєчасної діагностики.

На фото: доповідає проф. Мечислав Вальчак.

Професор Antoni Pyrkosz презентував клінічні ознаки генетичної патології в неонатології та педіатрії, характерні зміни, що властиві для певних видів генетичної патології.

                                                           

На фото: проф. Антоні Піркош.

Про сучасні підходи до профілактики, діагностики та лікування інфекційної патології неонатального періоду доповідала професор Павлишин Галина. Вона продемонструвала клінічні випадки, діагностично-лікувальний алгоритм та інноваційною попереджувальною тактикою при неонатальному сепсисі.

На фото: доповідає проф. Павлишин Г.А.

Доцент Фурдела Вікторія, канд. мед. наук Філюк Алла представили основні критерії порушення фізичного розвитку у дітей та їх зв’язок з можливою ендокринологічною патологією, акцентуючи увагу педіатричної спільноти краю на важливості оцінки антропометричних показників при фізикальному обстеженні, їх інтерпретації, та своєчасному скеруванні до дитячого ендокринолога.

Професор Няньковська Олена з Львівського національного медичного  університету імені Д.Галицького презентувала діагностичні ознаки, лікувальну тактику при лактазній недостатності у дітей раннього віку.

На фото: доповідає проф. Няньковська О.С.

У програмі конференції були проведені майстер-класи «Використання небулайзерів у дитячій практиці – коли, при якій патології, і який саме небулайзер?», «Вимірювання артеріального тиску у дітей різного віку та інтерпретація результатів», «Визначення антропометричних показників дітей різного віку та інтерпретація результатів».

На фото: ментори майстер-класу проф. Павлишин Г.А. та асист. Слива В.В.

На фото: учасники майстер-класів.

Сучасні підходи до діагностики та лікування соматичної та інфекційної патології у дітей різного віку представили фахівці, науковці кафедри педіатрії №2, акушерства і гінекології № 1.

На фото: доповідає к.м.н.  Слива В.В.             

    

   На фото: доповідає к.м.н.  Фурдела В.Б..

На фото: доповідає к.м.н.  Ковальчук Т.А.

    На фото: доповідає к.м.н. Сарапук І.М.

На фото: доповідає к.м.н. Лучишин Н.Ю.

Конференція дала можливість ознайомитися з напрацюваннями провідних науковців в галузі педіатрії та поділитися досвідом працівників Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського. За підсумками конференції сформовано резолюцію.