Меню Закрити

У Тернополі відсвяткували Міжнародний день медичних сестер

З нагоди святкування Всесвітнього дня медичних сестер і десятої річниці Тернопільської асоціації медсестер 13 травня 2019 року в Тернопільській обласній комунальній клінічній психоневрологічній лікарні відбулися урочистості за участі медичної громадськості краю та представників влади.

«Я вас вітаю з роботою, яку ви щодня робите, – звернувся до присутніх під час урочистостей голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна. – Протягом останніх п’яти років зміни в системі охорони здоров’я очевидні. Сьогодні ми маємо оновлену інфекційну лікарню в Тернополі, обласний перинатальний центр, кардіоцентр, оновленні відділення в університетській та психоневрологічній лікарнях, відновлені лікарні у районах».

Саме тому, наголосив Степан Барна, потрібно продовжувати уже розпочате, щоб вивести медицину Тернопільщини на відповідний високий рівень. «Тож усім успіхів і нехай добро, яке ви робите, повертається до вас сторицею», – побажав голова ТОДА.

«Ви обрали гуманну і водночас нелегку професію. Медичні сестри – перші помічники лікаря, адже саме вони виконують усі необхідні лікарські процедури на амбулаторному прийомі, в стаціонарних відділеннях лікувальних закладів та у виїзних бригадах екстреної та швидкої медичної допомоги, у військових госпіталях та в окопах. Ви належите до тих людей, які за покликом душі і щирого серця стали на шлях служіння людям. Велике спасибі вам за вашу невтомну працю та добрі серця», – зазначив у своєму вітанні голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Нагадаємо, що щорічно 12 травня світова медична громадськість відзначає Міжнародний день медичної сестри. Святу насправді вже більше ста років, але офіційно воно було засновано Всесвітньою організацією охорони здоров’я лише у 1971 році. День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни у професійну громадську організацію – Міжнародну раду медичних сестер. Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найтінгел (12.05.1820 – 13.08.1910 рр.). Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного Хреста є саме на її честь, в день її народження – 12 травня.

Вітання також прозвучали і від начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимира Богайчука, директора Чортківського державного медичного коледжу Любомира Білика, директора Кременецького медичного коледжу імені А.Річинського Петра Мазура.

Від Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського медичних сестер Тернопілля вітали проектор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан та директор навчально-наукового інституту медсестринства Світлана Ястремська.

Світлана Олександрівна передала вітання від ректора ТНМУ, професора Михайла Корди.

«Вітаю вас, шановні медичні сестри, з таким гарним святом, яке відзначається в прекрасний травневий день, коли земля вкривається духмяними квітами, вмивається весняними росами, зігрівається теплим сонячним промінням — з Міжнародним днем медичної сестри! Медсестринство у будь-якій країні світу, в тому числі в Україні, є найчисельнішим загоном медичної спільноти. Без перебільшення можна сказати, що професія медичної сестри є унікальною. Якщо брати у відсотковому співвідношенні, то медичні сестри складають 75% від загальної кількості медичних працівників.

Ваші невтомні руки дарують людям радість життя, вселяють віру у зцілення.

Зі святом вас! Щастя вам і добра! І нехай ваша робота ніколи не буде для вас обтяжливим обов’язком, а лише приємною місією! Бажаю всім медичним сестрам гідної, більш високої оцінки важкої і потрібної праці на державному рівні, відчути свою необхідність і корисність для суспільства, свою солідарність з колегами всіх країн світу. Щирої подяки та любові від пацієнтів. Добра, миру, злагоди і добробуту зичу вашим і сім’ям. Нехай Господь оберігає Вас!», – йшлося у вітальній адресі.

Прес-служба Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.