Меню Закрити

У ТНМУ відбулася науково-практична конференція «Здобутки клінічної та експериментальної медицини»

13 червня 2019 року у Тернопільському національному медичному університеті відбулася щорічна підсумкова науково-практична конференція «Здобутки клінічної та експериментальної медицини», яка була присвячена 165-річчю з дня народження видатного біохіміка Івана Горбачевського, чиє ім’я носить наш університет.

Науковці медуніверситету, за традицією, відзвітували  про свої досягнення за навчальний рік на секційних засіданнях. Усі постерні роботи були розміщені у 6 секціях:

  • «Внутрішня медицина, інфекційні хвороби, психіатрія та неврологія»;

  •  «Хірургія, онкологія та травматологія»;

  • «Охорона материнства і дитинства», де представили свої роботи акушери-гінекологи та педіатри;

   

  • «Здобутки сучасної стоматології»;

  • «Експериментальна медицина, морфологія у нормі та при патології, здобутки сучасної фармації», «Інновації у вищій медичній школі, оглядові та аналітичні роботи».

Пленарне засідання відкрив проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ, який передав вітальне слово ректора нашого університету, заслуженого діяча науки і техніки, професора Михайла Корди. Він відмітив, що проведення щорічних підсумкових науково-практичних конференцій наприкінці навчального року – традиція Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

Під час заходу учасники узагальнили результати теоретичних, експериментальних та клінічних наукових здобутків наших працівників у 2018-2019 навчальному році та відмітили досягнення в організації наукової роботи підрозділів університету.

Цьогорічна конференція присвячена 165-річчю від дня народження видатного науковця українського походження, першого міністра охорони здоров’я у Європі професора Івана Яковича Горбачевського, який народився у с. Зарубинці неподалік Тернополя. З доповіддю про його життєвий шлях та науковий доробок виступила завідувачка кафедри фармакології з клінічною фармакологією, професорка Олександра Олещук. Цей видатний  український хімік, біохімік, гігієніст та епідеміолог, термінограф, громадсько-політичний, освітній діяч залишив помітний слід у науці та громадському житті України, незважаючи на те, що майже все своє свідоме життя провів за межами Батьківщини. Іван Горбачевський — кандидат на Нобелівську премію з фізіології та медицини 1911 року. 2004 рік був проголошений ЮНЕСКО міжнародним роком Івана Горбачевського.

Доцент кафедри Людмила Татарчук доповіла про результати проробленої роботи у доповіді «Особливості ремоделювання структур дванадцятипалої, порожньої та клубової кишок при резекціях різних об’ємів паренхіми печінки і корекції післяопераційних ускладнень».

Про інноваційні методи лікування та сучасні підходи до хірургічного лікування первинних та післяопераційних гриж за умов коморбідності доповів доцент кафедри хірургії ННІ ПО Володимир П’ятночка.

На завершення конференції проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ підвів підсумки роботи і побажав творчих, наукових успіхів та звершень.