Меню Закрити

Науковці ТНМУ взяли участь у Міжнародній конференції з клінічної неонатології «10th International Conference on Clinical Neonatology»

У Венеції на острові Лідо (Італія) 9-11 червня 2019 року відбулася Міжнародна конференція з клінічної неонатології «10th International Conference on  Clinical Neonatology», присвячена широкому колу питань діагностики, виходжування та лікування доношених та передчасно народжених немовлят. В роботі конференції взяли участь представники 96 країн світу. Україну представляли науковці Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.

Проф. Павлишин Г.А., к.мед.н. Сарапук І.М., к.мед.н. Волошин С.Б. (Тернопіль), проф. Куріліна Т.В., проф. Пісарєв А.О.(Київ).

На конференції особлива увага приділялася питанню нейро-розвиткового догляду, оцінці та профілактиці болю у неонатології, інтеграції батьків у догляд за немовлям, що є невід’ємною частиною виходжування передчасно народжених дітей, а також шляхи попередження неврологічних порушень у немовлят.

У цій секції конференції науковцями Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського були представлені постерні доповіді на тему «Developmental careimportant component of preterm infants management» та «Influence of care features on the physical development of premature infants».

Проф. Павлишин Г., к.мед.н Сарапук І. представляють постерну доповідь.

Проф. Павлишин Г., к.мед.н Волошин С. представляють постерну доповідь.

На конференції акцентувалась увага на новітніх рекомендаціях щодо проведення реанімаційних заходів у новонароджених різного гестаційного віку, особливостям ранньої діагностики персистуючого фетального кровообігу, менеджменту бронхолегеневої дисплазії, легеневої гіпертензії у немовлят.

Під час конференції були висвітлені питання харчових потреб передчасно народжених дітей різного гестаційного віку, рекомендації щодо раннього ентерального вигодовування, трофічного харчування, тривалості й складу парентерального живлення відповідно до сучасних рекомендацій 2018 року Європейського товариства з питань дитячої гастроентерології, гепатології та харчування (ESPGHAN), профілактики некротичного ентероколіту у глибоко недоношених немовлят.

Низка доповідей була присвячена проблемам інфекційної патології, спричиненій вірусними агентами, зокрема,респіраторно-синцитіальним та риновірусом, вірусом грипу, Zika у немовлят. Сучасні дослідження підтверджують, що перенесена РСВ-інфекція та рино-вірусна інфекція у віці до 3 років життя пов’язана з віддаленими респіраторними порушеннями, а саме розвитком бронхіальної астми, повторними епізодами бронхо-обструктивного синдрому, а також можливою алергічною сенсибілізацію. Лікування РВС-інфекції сьогодні обмежується відсутністю ефективних противірусних агентів, тому профілактична вакцинація немовлят, зокрема груп підвищеного ризику, а також вагітних жінок є одним з найефективніших засобів попередження інфікування, а відтак несприятливих наслідків захворювання та віддалених порушень. Численні наукові дослідження присвячені розробці найбільш ефективних та дієвих вакцин відповідно до анатомічно-функціональних властивостей даного збудника.

Участь у Міжнародній конференції «10th International Conference on  Clinical Neonatology» дає можливість підвищити кваліфікаційний та професійний рівень в галузі неонатології, та поділитися досвідом щодо виходжування передчасно народжених в умовах України.

Водночас налагодження та розширення особистих контактів на міжнародному неонатологічному форумі сприятиме розвитку міжнародної співпраці, творчій комунікації та  інтеграції університету у глобальний науковий простір. Професор Paolo Manzoni, президент Італійської асоціації неонатологів, організатор міжнародної конференції клінічної неонатології, відкритий до майбутньої співпраці та запрошує на конференцію наступного року в м. Турино (Італія).

Проф. Paolo Manzoni, проф. Павлишин Г., к.мед.н. Сарапук І, к.мед.н. Волошин С.

Щира вдячність адміністрації Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського за надану можливість прийняти участь в міжнародній неонатологічній конференції та представляти результати наших наукових досліджень на міжнародному рівні.