Меню Закрити

Викладачі ТНМУ організували науково-практичну конференцію «Проблемні питання патології у дітей»

Науково-практична конференція «Проблемні питання патології у дітей» нещодавно організувала кафедра педіатрії навчально-наукового інституту післядипломної освіти ТНМУ для лікарів-педіатрів, сімейних лікарів, дитячих інфекціоністів. Загалом в роботі заходу взяли участь понад 100 лікарів Тернополя та Тернопільської області.

Учасники конференції.

Перед початком конференції головний педіатр ГУОЗ Майя Голяк і професор Наталія Банадига.

З вітальним словом до присутніх звернулася завідувачка кафедри педіатрії ННІПО, професор Наталія Банадига. Вона передала слова вітання від ректора Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, заслуженого  діяча науки і техніки України, професора Михайла Корди, проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи заслуженого працівника охорони здоров’я України, професора Степана Запорожана та побажала плідної праці учасникам конференції.

Професор Наталія Банадига вітає присутніх на конференції.

Головний педіатр управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Майя Голяк привітала учасників та передала слова вітання від начальника цього підрозділу Володимира Богайчука.

Вітання головного педіатра УОЗ Тернопільської ОДА Майї Голяк.

Під час конференція обговорювалися такі питання:

  1. Безперервний професійний розвиток лікаря в Україні. Завідувачка кафедри педіатрії ННІПО, заслужений діяч науки і техніки України, професор Наталія Банадига ознайомила присутніх з новим наказом МОЗ України щодо безперервного професійного розвитку лікаря, вимогами до професійного портфоліо, існуючими формами навчання (формальною, інформальною, неформальною).

Виступ професора Наталії Банадиги.

2. Сателітний симпозіум: Кір – виклик не лише медицині, але й суспільству.

Зважаючи на негативні тенденції щодо поширеності корової інфекції серед населення України, а саме станом на 30 травня 2019 року кількість випадків кору зрівнялася з показниками за попередній рік, зауважила Наталія Банадига, що вимагає високої професійної підготовки медичних працівників. Вона звернула увагу присутніх на особливості сучасного перебігу кору, в тому числі у вакцинованих осіб, зупинилася на питанні ускладненого перебігу, засобах запобігання поширення кору.

Професор Наталія Банадига.

Питанню диференційної діагностики кору в дітей присвячена була доповідь доцента кафедри педіатрії ННІПО, канд. мед.наук Ігоря Рогальського.

Доцент кафедри педіатрії ННІПО Рогальський І.О.

З особливостями перебігу корової інфекції у дітей Тернопільської області ознайомила завідувач дитячим інфекційним відділенням ТМДКЛ Ольга Дивоняк.

Завідувач дитячим інфекційним відділенням ТМДКЛ Ольга Дивоняк.

  • Новітні підходи до проблем алергічних захворювань у дітей: міжнародні напрацювання, аналіз поширених помилок у веденні і профілактиці.
    Професор Наталія Банадига зупинилася на сучасних стандартах надання медичної допомоги при атопічній патології у дітей з огляду на українські та міжнародні рекомендації, на засадах доказової медицини. Особлива увага була акцентована на ролі лікаря первинної ланки у виявленні алергічних захворювань, їх профілактиці, а також ефективній та раціональній невідкладній допомозі під час загострення.

Виступ зав.кафедри педіатрії ННІПО професора Наталії Банадиги.

  1. Сезонна патологія у дітей – сучасний стан проблеми:
  2. Гострі кишкові інфекції – в практиці педіатра і сімейного лікаря.

Доповідач – асистент кафедри педіатрії ННІПО, канд. мед.наук Ольга Дутчак. Основну увагу було приділено допомозі при зневодненні на до госпітальному етапі, сучасних принципах ведення гострих кишкових інфекцій з огляду на сучасні міжнародні рекомендації, протоколи.


Асистент кафедри педіатрії ННІПО Ольга Дутчак.

  1. Ведення гострих кишкових інфекцій на засадах доказової медицини.

Доповідач – заслужений діяч науки і техніки України, проф. Наталія Банадига. Наталія Василівна ознайомила присутніх з доказовою базою щодо використання пробіотиків при веденні кишкових інфекцій.

  1. Сучасні підходи до проблеми Лайм-бореліозу у дітей.

Доповідач: доцент кафедри педіатрії ННІПО, канд. мед.наук Ігор Рогальський. Доповідач інформував учасників конференції про стан проблеми, сучасні підходи до діагностики та лікування Лайм-бореліозу. Особлива увага звернена на діагностичні можливості нашого університету, наявні напрацювання, можливі шляхи подальшого розвитку.

Доповідає доцент Ігор Рогальський.

Тематика конференції була обрана з урахуванням того, що літній період особливий в аспекті інфекційної патології. Доповідачі ознайомили учасників з сучасними стратегіями ведення таких хворих.

V. Клінічні випадки в практиці педіатра і сімейного лікаря. Цей матеріал завжди викликає зацікавленість у практичних лікарів. Зав. дитячим інфекційним відділенням ТМДКЛ Ольга Дивоняк ознайомила присутніх з особливим випадком скарлатини у дитини з синдромом Дауна.

VІ. Майстер-клас «Підтримка життєвих функцій в критичних ситуаціях» провели асистент кафедри педіатрії ННІПО, канд. мед. наук Ольга Дутчак та асистент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією, канд. мед. наук Емілія Бурбела.

Асистент кафедри Ольга Дутчак.

Це викликало особливий інтерес, а також кожний з присутніх мав можливість спробувати власні вміння на професійних манекенах.

Ознайомлення з манекенами для проведення серцево-легеневої реанімації.

Завершилась конференція науковою дискусією, побажаннями лікарів проводити такі заходи регулярно і часто.

Усі учасники отримали сертифікати.