Меню Закрити

У ТНМУ стартували чотирнадцяті Міжнародні студентські літні школи

Чотирнадцятий рік поспіль наприкінці липня навчально-оздоровчий комплекс Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського «Червона калина» наповнюється особливою атмосферою тепла людських сердець, щирими усмішками і обіймами. І все це відбувається завдяки одному з найяскравіших проектів ТНМУ – Міжнародним студентським літнім школам, які своєю діяльністю привносять у цей світ більше добра, позитиву, шанобливого ставлення до представників різних країн і націй.

Цього року до НОК «Червона калина» завітали представники Вищої школи імені Папи Римського Іоанна Павла ІІ (Біла Підляска, Польща), Вищої школи наук про здоров’я Collegium Masoviense (Жирардув, Польща), Тбіліського державного медичного університету (Грузія), Самаркандського державного медичного інституту (Узбекистан), Ташкентського державного стоматологічного інституту (Узбекистан), Люблінського медичного університету (Польща), Карлового університету в Празі (Чехія), Університету Мансури (Єгипет), Державного університету медицини і фармації імені Н.Тестеміцану (Кишинів, Республіка Молдова).

Спеціальним гостем став провідний фахівець в галузі мікробіології та імунології інфекційних захворювань, а також в галузі громадського здоров’я професор Університету Аккону (Берлін, Німеччина) Тімо Ульріхс (Timo Ulrichs), який 22 липня упродовж цілого дня ділився з молодими людьми своїми знаннями та досвідом.

Під час урочистого відкриття заходу, яке відбулося 21 липня 2019 року, ректор Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда побажав всім учасникам змістовно і цікаво провести ці незабутні дні.

«Чотирнадцятий рік поспіль ми організовуємо цей проект в НОК «Червона калина». Щороку 30-50 іноземних гостей приїжджає до нас для участі у літніх школах. Загалом майже 500 осіб побували у нас. Це означає, що всі вони отримали позитивні емоції, теплі враження. Вони живуть у своїх країнах і з приємністю згадують «Червону калину», Тернопільський медичний університет і Україну. Це чудовий метод популяризації нашої країни.

Якщо ви сьогодні тут, то ви пройшли відбір і є кращими студентами. Бажаю вам упродовж цих літніх шкіл отримати позитивний заряд енергії, чудові враження, знайти нових друзів, з якими будете підтримувати дружні стосунки упродовж тривалого часу», – побажав Михайло Михайлович студентській команді ТНМУ.

Звертаючись до іноземних гостей, він наголосив на тому, що під час літніх шкіл молодь не тільки відпочиває, а й постійно працює над своїм зростанням. З цією метою професори партнерських університетів Канади, Польщі, Німеччини проводять майстер-класи і воркшопи для учасників. Також ректор зазначив, що сьогодні комунікація є важливою для збереження миру у світі, встановлення міцних ділових і дружніх контактів, пошуку взаєморозуміння між представниками різних країн і культур. Михайло Корда побажав використовувати кожну мить для власного зростання, бути креативними і активними у цьому житті – і це допоможе досягнути не одну вершину і здобути чимало перемог.

Урочисту частину відкриття ХІІ Міжнародних студентських літніх шкіл доповнив вальс під романтичну пісню про тернопільські каштани, без яких важко уявити наше місто.

Однією з традицій заходу став танцювальний флеш-моб під попурі сучасних українських пісень. Цей творчий подарунок вкотре викликав шквал позитивних емоцій, особливо в іноземних делегацій. Щороку студенти видозмінюють його, підбирають нові українські хіти і вкладають певний зміст у коротку танцювальну композицію.

Після цього гості мали можливість душею доторкнутися до багатого спадку української культури під час відвідання етнографічної виставки вишиванок, старожитностей, предметів побуту. Організувала унікальну експозицію родина викладача медуніверситету Орисі Смачило.

Тему українських традицій було глибше розкрито під час продовження урочистостей з нагоди відкриття ХІІ Міжнародних студентських літніх шкіл в актовій залі конгрес-центру «Червоної калини». Присутні змогли насолодитися мистецьким шоу від організаторів і студентів нашого університету. Парад традиційного українського одягу не залишив нікого байдужим.

Цікаво і зворушливо студентська команда ТНМУ презентувала рідну країну, її історію, визначні і цікаві місця, досягнення науковців і винахідників українського походження. Багато любові було вкладено у розповідь про Тернопіль та рідний університет.

Душевним стало вітання від колишніх учасників Міжнародних студентських літніх шкіл. Усі відео звернення були об’єднані у театральну міні-постановку за мотивами фільму «Форест Гамп», в якій ще в жартівливій формі обіграли організаційні моменти заходу.

Цього року викладач ТНМУ Орися Смачило та її донька Оріяна організували майстер-клас з виготовлення ляльок-мотанок-трав’янок. Студенти з задоволенням опановували це давня українське мистецтво. Тепер кожен повезе додому з собою часточку наших традицій, краси нашої землі.

А все це стало можливим завдяки ентузіазму і самовідданій праці Наталії Лісничук, Юрія Сороки, Ірини Сороки, Лілії Логойди, Ігоря Бердея, Марії Стравської, Лесі Савченко, які доклали максимум зусиль для того, аби ці літні школи пройшли на високому рівні, а кожен учасник почувався, наче вдома.

І вже через день, а саме 23 липня 2019 року, усі учасники літніх шкіл мали можливість детальніше дізнатися про Тернопільський медичний університет і Тернопіль зокрема. Молодь в адміністративному корпусі привітав проректор з науково-педагогічної роботи, професор Аркадій Шульгай. До його вітань долучилися проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан і проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.

Попереду у молоді тренінгові програми, сплав по Дністру, презентації, танц-класи та багато інших заходів.

Оркомітет всловлює подяку адміністрації ТНМУ і профкому університету за підтримку і всебічне сприяння у реалізації цього проекту.

Фотоальбом ХІІ Міжнародних студентських літніх шкіл можна переглянути тут: https://www.facebook.com/pg/tdmu.official/photos/?tab=album&album_id=2230535853735199

Прес-служба Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.