Меню Закрити

ТНМУ сприятиме розвитку кардіології в Тернопільській області за допомогою академічних обмінів

Нещодавно в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського з робочим візитом перебував професор Вроцлавського медичного університету, спеціаліст з кардіохірургії, кардіохірург Дольношльонського центру хвороб серця MEDINET Войцех А.Кустшицки. Гість з Польщі спершу зустрівся з ректором ТНМУ, професором Михайлом Кордою. Вони обговорили напрямки розвитку кардіохірургії на Тернопільщині, можливість академічних обмінів професорсько-викладацького складу.

Нагадаємо, що два університети мають тривалу співпрацю. В рамках цього співробітництва реалізовується низка програм, зокрема частина з них стосується академічної мобільності студентів і викладачів.

«Я отримав багато інформації та рекомендацій від нашого спільного друга і координатора співпраці з ТНМУ Войцеха Барга. Тому візит в Україну мав дві цілі – відвідати Львів, звідки походить моя родина, та ваш університет. Я вирішив присвятити на спілкування з ректором та викладачами Тернопільського медичного університету більше часу, щоб побачити стан медицини в Тернополі, що можна покращити, чим я можу бути корисним для її розвитку. З ректором Михайлом Кордою обговорили можливості нашої співпраці. Також ознайомився з роботою кардіологічного відділення Тернопільської університетської лікарні. Домовилися з головним лікарем і ректором скласти таку програму розвитку, щоб в кардіологічному відділенні відбувалося 500 операцій щороку. Тобто, щоб щодня було 2-3 кардіологічні операції. Ми маємо чималий власний досвід у Вроцлаві, тому радо поділимося ним. Зі свого боку ми готові запросити ваших професорів і фахівців до себе», зазначив польський професор.

Він також додав, що всі умови в Тернопільській університетській лікарні є чудовими для подальшого розвитку. На його думку, головне навчити командної роботи всіх працівників, покращити забезпечення новітнім обладнанням. Також Войцех А.Кустшицки наголосив на тому, що варто шукати альтернативні джерела фінансування, зокрема грантові проекти. За його словами, для розвитку медицини в Польщі університети і лікарні також писали грантові проекти, щоб отримати кошти від Європейського Союзу.

Він зазначив, що обміни лікарями і науковцями сприяють розвитку фахівців і медицини загалом.

«Робота кардіологічного відділення – це як чіткий годинниковий механізм. Все має працювати справно і злагоджено. Як тільки одна деталь виходить з ладу, то порушується вся робота. У кардіохірургії всі етапи важливі – від діагностики, анестезіології, операції, реабілітації до післяопераційного догляду. Все це має бути по черзі зроблено добре. Тут не може бути аматорства. Має бути виключно професійний підхід», – підсумував гість.

Професор кафедри хірургії №2 Роман Лекан підтвердив, що у Вроцлаві кардіохірургія є на високому рівні і досвід польських колег буде дуже важливим для розвитку цієї спеціалізації в нашому краї.

Прес-служба Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.