Меню Закрити

У ТНМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання фармакології та фармакотерапії»

Наприкінці вересня 2019 року на базі Тернопільського національного медичного університету та за сприяння управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання фармакології та фармакотерапії». У ній взяли участь понад 300 фахівців в галузі медицини та фармації, а це і практичні лікарі лікувально-профілактичних закладів Тернополя та Тернопільської області, науково-педагогічні працівники ТНМУ та гості з Вінниці, Івано-Франківська, Харкова, Києва.

       

Роботу конференції вітальним словом розпочав ректор Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда. Директор Державного експертного центру МОЗ України Тетяна Думенко, відзначила, що їй, як випускниці, завжди приємно повертатися у рідні стіни. Вітання та побажання плідної роботи від управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації передала головний спеціаліст Марія Сельська. Заступник директора з розвитку Українського наукового фармакопейного центру якості лікарських засобів Зухра Рудик привітала усіх учасників конференції.

Пленарне засідання відкрила Тетяна Думенко – директор Державного експертного центру МОЗ України з фундаментальною доповіддю «Роль державного експертного центру в реалізації політики обігу лікарських засобів».

Завідувач кафедри фармакології з клінічною фармакологією ТНМУ, голова Експертного комітету з відбору та використання основних лікарських засобів МОЗ України Олександра Олещук доповіла про «Національний перелік лікарських засобів як складову національної політики щодо забезпечення лікарськими засобами».

Начальник Управління експертизи матеріалів щодо безпеки лікарських засобів Державного експертного центру МОЗ України Олена Матвєєва виступила з доповіддю «Роль лікаря у здійсненні фармаконагляду».

Завідувач кафедри фармакології Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова Наталія Волощук розповіла про «Гендерні аспекти фармакодинаміки та фармакокінетики ліків».

Професор кафедри фармакології з клінічною фармакологією ТНМУ Катерина Посохова виступила з доповіддю «Причини та наслідки надміру широкого використання антибіотиків».

Сучасні підходи до лікування цукрового діабету 2 типу у хворих на хронічну хворобу нирок висвітлила доцент кафедри невідкладної та екстреної медичної допомоги Лариса Мартинюк.

Професор Володимир Шманько виступив з доповіддю «Сучасні підходи до лікування бронхіальної астми, з позицій оновлених рекомендацій GINA 2019».

У рамках конференції у перший день провели два секційні засідання «Раціональна фармакотерапія» та «Експериментальна фармакологія».

  

У секції «Раціональна фармакотерапія» під головуванням професора Володимира Шманька та доцента Лариси Мартинюк доповідали завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією професор Оксана Боярчук «Раціональна антибіотикотерапія респіраторної патології у дітей», професор Володимир Шманько «Фармакотерапія соматопсихічних розладів в клініці внутрішніх хвороб». Співголова секції доцент Лариса Мартинюк доповіла про «Сучасні підходи до лікування цукрового діабету 2 типу». Доцент Тамара Дацко розповіла про можливості використання імуногістохімічного дослідження для діагностики раку молочної залози. Доценти Вікторія Слива доповіла «Вміст есенційних мікроелементів в сироватці крові у дітей раннього віку з рецидивуючими обструктивними бронхітами», Тетяна Бойко – «Особливості комплексної терапії хворих на алкогольний гепатит з включенням гептралу (аденометіоніну)».

      

У секції «Експериментальна фармакологія» під головуванням професора Лідії Шеремети та професора Наталії Волощук доповіли доцент Оксана Шевчук «Можливості ентеросорбції для зменшення побічних реакцій протипухлинних лікарських засобів», асистент Галина Лой – «Метформін запобігає кардіальному ремоделюванню, зумовленому ішемією-реперфузією», доцент Марія Шанайда – «Визначення біологічної активності та показників якості лікарських рослинних засобів на основі сировини представників родини Lamiaceae», асистент Анастасія Дуб – «Дослідження специфічної активності нової фітокомпозиції на перебіг експериментального метаболічного синдрому», асистент Богдана Павлюк – «Розробка та дослідження губки медичної/гемостатичної», головний науковий співробітник Інституту фармакології та токсикології НАМНУ Дарія Дудікова «Основні підходи до вивчення антибіоплівкової активності сполук та препаратів», доцент Олена Покришко – «Вивчення протигрибкової активності модельних препаратів на основі рослинних екстрактів».

          

27 вересня 2019 року відбувся тренінг «Належна клінічна практика (GCP). Нормативно-правове регулювання проведення клінічних досліджень», який проводили спеціалісти та експерти ДП «Державний експертний центр МОЗ України» Леся Янкова – директор Департаменту експертизи матеріалів доклінічних та клінічних випробувань та Сергій Распутняк – начальник Управління аудиту лабораторної та клінічної практик (GLP, GCP).

Висловлюємо щиру подяку адміністрації ТНМУ за сприяння у проведенні конференції та усім учасникам і слухачам нашої конференції.