Меню Закрити

Участь викладачів ТНМУ у конгресі Європейської академії педіатрії

19-22 вересня 2019 року в Порто (Португалія) відбувся конгрес і майстер-курс Європейської академії педіатрії (EAP  2019 Congress and MasterCours).

У цьому заході взяли участь понад 1500 учасників з різних країн світу. Українська делегація була однією з найчисельніших, до складу якої увійшли науковці та практичні лікарі з різних куточків України (Києва, Львова, Чернігова, Вінниці, Івано-Франківська, Одеси). Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського на конгресі представили завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією, професор Оксана Боярчук, доценти цієї ж кафедри Тетяна Гаріян та Світлана Никитюк, а також студентка-гуртківець ТНМУ Діана Галіяш.

Майстер-курс був присвячений питанням харчування дітей та підлітків. Також розглядалися питання введення прикормів у дітей з алергією та ризиком її розвитку, алергії на білок коров’ячого молока на непериносимість лактози, сучасні підходи до ентерального та парентерального харчування, харчування при запальних захворюваннях кишківника. Були підняті теми дитячого ожиріння та факторів, які на нього впливають.

У рамках майстер-курсу було прочитано низку лекцій провідними нутриціологами та гастроентерологами світу (B. Koletzko, Німеччина; J.A. Dias, Португалія; S. Kolaček, Хорватія; R.A. Thomassen, Норвегія та ін.), а також відбувався розбір клінічних випадків у малих групах, де кожен мав можливість висловити свою думку.

Делегація України на конгресі.

Проблеми, підняті на конгресі, стосувалися важливих питань усіх розділів педіатрії: неонатології, харчування, респіраторної патології, гастроентерології, алергології, імунології, інфекційних захворювань, ендокринології, педіатрії розвитку, неврології, медицини невідкладних станів, вакцинації.

Викладачами кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією на конгресі було представлено 3 доповіді (short oral presentation):

– проф. Оксана Боярчук представила колективну доповідь (співавт. Тетяна Гаріян, Марія Кінаш, Любов Волянська, Любов Дмитраш, Ольга Русановська, Тетяна Ковальчук) «Покращення діагностики первинних імунодефіцитів через імплементацію освітніх програм»;

– доцент Тетяна Гаріян (співавт. Оксана Боярчук, Любов Дмитраш) – «Фізичний розвиток дітей з синдромом Ніймеген);

– доцент Світлана Никитюк (співавт. Сергій Климнюк, Степан Подобівський, Наталя Галіяш) –  «Лайм бореліоз у дітей Тернопільської області».

           

Висловлюємо вдячність адміністрації університету за можливість взяти участь у конгресі та представити результати власних досліджень.