Меню Закрити

Визначили переможців «TernopilSimOlymp – 2019»

На базі навчально-оздоровчого комплексу «Червона калина» Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського 3-5 жовтня 2019 року відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю «Актуальні питання надання домедичної допомоги в Україні», Всеураїнська олімпіада з симуляційної медицини з «TernopilSimOlymp – 2019» та перший конкурс серед майбутніх парамедиків України.

Організаторами цих заходів стали Міністерство охорони здоров’я України, ТНМУ, ДУ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф МОЗ України», Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги», молодіжний осередок громадського організації «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги».

Від імені ректора, професора Михайла Корди учасників конференції та олімпіади привітав проректор з науково-педагогічної і лікувальної роботи, професор Степан Запорожан. До учасників з вітальним словом звернулися голова Литовської асоціації парамедиків Рітіс Малашаускас, керівник відділення підготовки інструкторів з екстреної медичної допомоги ДЗ «УНПЦ ЕМД та МК» Віталій Крилюк, керівник центру симуляційного навчання ТНМУ Галина Цимбалюк, засновниці олімпіади Богдана Перевізник і Анастасія Гудима (керівниці Молодіжного осередку ВРР).

З доповідями на конференції виступили Галина Цимбалюк, Віталій Крилюк та Арсен Гудима.

Учасники ознайомилися з особливостями підготовки парамедиків в Україні й, зокрема, у ТНМУ. Нагадаємо, що освітньо-кваліфікаційний рівень парамедика – бакалавр; галузь знань «Охорона здоров’я»; спеціальність «Медсестринство»; спеціалізація «Лікувальна справа»; кваліфікація – «Парамедик», форма навчання – денна. Строк навчання – 3 роки (180 кредитів або 5400 год). Цей фахівець здійснює професійну діяльність самостійно або під керівництвом лікаря і надає догоспітальну розширену екстрену допомогу.

Учасники також заслухали результати викладання транзиторної програми фахівцям системи ЕМД України та роль сертифікованих курсів у системі безперервної підготовки лікарів. Було анонсовано взірці клінічних маршрутів хворих і постраждалих під час надання ЕМД, висвітлено стан проблеми серцево-легеневої реанімації в Україні.

Гість з Литви Рітіс Малашаусас поділився досвідом викладання програм з домедичної допомоги в Литві.

Далі учасникам запропонували такі майстер-класи: огляд травмованого і нетравмованого пацієнта (Юрій Денисюк, асистент кафедри медицини катастроф та військової медицини ТНМУ); базова серцево-легенева реанімація (Ольга Прохоренко, асистент кафедри медицини катастроф та військової медицини ТНМУ); протекція дихальних шляхів (Антоніна Черватюк, асистент кафедри медицини катастроф та військової медицини ТНМУ); надання екстреної медичної допомоги травмованому пацієнтові (Рітіс Малашаускас та Анатолій Каленюк – інструктори Литовської асоціації парамедиків), сучасні засоби зупинки масивної кровотечі (Роман Гук, інструктор Всеукраїнської ради реанімації, студент VI курсу ТНМУ).

Цього ж дня 18.00 відбулося жеребкування та оголошення правил олімпіади, а вже о 20.00 розпочалися нічні старти. У стартах взяли участь студентські команди з Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова, Дніпропетровської медичної академії, Донецького національного медичного університету (міста Краматорськ та Кропивницький), Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького, Національного медичного університету імені О.Богомольця, Полтавської медичної стоматологічної академії, Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, коледжу Рівненської медичної академії та Чортківського базового медичного коледжу. У першому чемпіонаті серед майбутніх парамедиків взяли участь три команди Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського.

Загалом олімпіада включала 8 конкурсних завдань, куди увійшли визначення рівня теоретичної підготовки (тести), реанімація дорослого на тлі нападу бронхіальної астми, реанімація дитини, яка втопилася у ванній, надання допомоги травмованим за умов ДТП, після вибуху та після падіння з висоти, конкурс на фізичну витривалість та виконання медичних маніпуляцій після фізичного навантаження. Фінальним конкурсом була базова реанімація, де оцінювалася якість натискань на грудну клітку та штучної вентиляції легень мішком АМБУ, що відбувалося на сцені з абсолютно об’єктивним моніторингом ефективності.

На завершення судді організували дебрифінг і проаналізували те, що командам вдалося зробити добре, а над чим потрібно працювати далі. Також зазначили, що в деяких навчальних закладах приділяють недостатню увагу щодо опанування студентами сучасних протоколів з медицини невідкладних станів.

Після цього відбулося нагородження. Переможців привітали проректор з науково-педагогічної і лікувальної роботи ТНМУ Степан Запорожан, директор Чортківського державного медичного коледжу Любомир Білик, керівник відділення підготовки інструкторів з екстреної медичної допомоги ДЗ «УНПЦ ЕМД та МК» Віталій Крилюк.

Спершу Віталій Омелянович як і представник ВГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» оголосив результати конкурсу на кращий есей серед студентів, які навчаються за фахом «Парамедик», на тему «Мої враження про перший рік навчання в ТНМУ» та вручив грошові винагороди. У ньому перше місце здобула Аліна Томків, друге – Ірина Пащук, третє – Ігор Свірський.

Після цього свої нагороди за участь в олімпіаді отримали команди, які показали найкращі результати в окремих конкурсних завданнях. Їх вручила керівник центру симуляційного навчання ТНМУ Галина Цимбалюк.

Отже, у конкурсі «Нарозумніший» (тести) перемогу отримала команда Донецького національного медичного університету (Кропивницький). У конкурсі «Невдалий відпочинок» (утоплення, реанімація дитини) перемогли студенти з Української медичної стоматологічної академії (Полтава); у конкурсі «Загрузився» перемогла команда майбутніх парамедиків ТНМУ № 2 у складі Тетяни Стрельбицької, Назара Журавського, Максима Гурневича. У конкурсі «Лісова пригода» чемпіонами стали студенти Національного медичного університету імені О.Богомольця. У конкурсі «Вдих» (зупинка серця на тлі бронхіальної астми) перемогла команда студентів – майбутніх парамедиків ТНМУ № 3 у складі Аліни Томків, Ігоря Свірського та Дмитра Дудника. У конкурсі «Братик» (падіння з велосипеда) перемогу одержала команда коледжу Рівненської медичної академії. У конкурсі «Вмілі ручки» (медичні маніпуляції після фізичного навантаження) кращою стала команда Львівського національного медичного університету імені Д.Галицького. Хоча конкурс, який проходив на сцені, QCPR індивідуально не оцінювався, а увійшов у загальний рейтинг, не можемо не відмітити команду студентів медичного факультету ТНМУ, які сумарно виконали правильні натискання на грудну клітку та вентиляцію мішком АМБУ у 98,03% випадків!!!

Переможців олімпіади відзначили Степан Запорожан та Любомир Білик. Кращою командою студентів – майбутніх парамедиків з ТНМУ визнана команда № 1 у складі Карини Крупки, Діани Бись, Максима Вербовецького. Потрібно зазначити, що у загальному рейтингу ця команда посіла ІІ загальнокомандне місце!

У номінації «Краща команда медичного коледжу» стали представники Чортківського державного медичного коледжу.

У номінації «Краща студентська команда» ІІІ місце з однаковою кількістю балів  поділили команди Вінницького національного медичного університету імені М.Пирогова (Наталя Усенко, Олександр Диба, Роман Сандулаке) та Дніпропетровської державної медичної академії (Діана Казбінова, Олексій Гончар, Владислав Самофал). ІІ місце посіла команда ТНМУ (Тетяна Опер, Роман Тарасюк, Андрій Даньчак). Перше місце виборола і стала абсолютним чемпіоном команда студентів Донецького національного медичного університету (Краматорськ) – Анастасія Опаріна, Ганна Сушкіна та Сергій Лихацький. Ця команда, крім призів, отримала нагороду від Молодіжного осередку ВРР – безкоштовно взяти участь у «Кременецькому медичному ралі – 2020», яке відбудеться в лютому 2020 року.

Оргкомітет і учасники заходу висловлюють подяку адміністрації ТНМУ за сприяння та створення усіх умов для її проведення. Також слова вдячності персоналу НОК «Червона калина».

Суддями цих змагань були Віталій Крилюк, Галина Цимбалюк, Рітіс Малашаускас, Анатолій Каленюк, Віктор Шацький, Антоніна Черватюк, Юрій Денисюк, Ольга Прохоренко, Ігор Гальчак. Головний суддя – Арсен Гудима.

Над організацією заходу працювали: Анастасія Гудима, Богдана Перевізник, Роман Гук, Катерина Воробець, Наргіз Джавадова, Ірина Станько, Віола Свіржевська, Юра Бенів, Маріна Ващук, Олександр Бишневич, Наталя і Максим Гиренки.

«Минуло два дні, перш ніж повернулось усвідомлення про ще один пережитий проект – TernopilSimOlimp-2019! Переконалась, що все, що ми закладаємо в дітей – це крок у розвиток цілої системи охорони здоров‘я країни. Ще раз вітаю переможців! Особливо приємно було бачити роботу Донецької команди лідерів! Впевнено працювали Дніпропетровська та Вінницька «школи»! Не можу не згадати про «своїх» учасників та організаторів… Діти, ви викликали захоплення і гордість – гордість за весь ТНМУ! Дякую за такі емоції!», – поділилася своїми враженнями Галина Цимбалюк.

Одна з учасниць Віола Свіржевська зазначила, що вдячна за те, що була причетна до SimOlimp2019 (від команд, до суддів). «Це середовище, яке не просто говорить про потребу перемін й удосконалення в медицині, а працює над цим в реальному часі. Краще, що я отримала в ТНМУ, це можливість належати до цього середовища, хоч якось сприяти удосконаленню галузі, в якій планую працювати все своє життя, а не чекати, що хтось це зробить для мене. Окремої вдячності й пошани заслуговують наші інструктори, тренери та викладачі, які надихають розвиватись та працювати, вчать, а головне, виховують достойні ідеї в своїх учнях. Сподіваюсь з часом зможу зробити гідний внесок у цей рух», – додала Віола.

Також від команд-учасників висловився Станіслав Лисенко: «Для мене осінь – це «Червона калина» та TernopilSimOlymp. Наша команда вдруге бере участь і вдруге ми повертаємося з неймовірними емоціями, цінними знаннями і досвідом. Кожен учасник уже переможець, бо вчиться на своїх помилках, отримує поради від кращих інструкторів України, вчиться працювати в команді в системі ЕМД. Це все було б неможливим без прекрасної організації з боку ентузіастів ТНМУ. Дякую всім організаторам за їх працю і атмосферу, яку вони створюють».

Вітаємо усіх переможців і бажаємо їм нових підкорених вершин!