Меню Закрити

Викладачі ТНМУ взяли участь у VII Міжнародній науково-навчальній конференції «Neonatus 2019»

У Варшаві (Республіка Польща) 10-11 жовтня 2019 року відбулася VII Міжнародна науково-навчальна конференція «Neonatus 2019», присвячена важливим мультидисциплінарним підходам практичної неонатології з акцентом на впровадження сучасних методів діагностики, лікування, виходжування передчасно народжених з високим рівнем доказовості.

На запрошення prof. Jan Mazela, prof. Ewa Helwich, організаторів конференції «Neonatus 2019» Тернопільську делегацію представляли фахівці-неонатологи Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського  та Тернопільського осередку Асоціації неонатологів України.

Тернопільська делегація на «Neonatus 2019»: неонатологи Кліщ О.В.,Топчій Г.В., Сарахман Н.Є., к.мед.н. Сарапук І.М., проф. Павлишин Г.А., Ладика Н.О., Пасяка Н.В.

На VII Міжнародній конференції «Neonatus 2019» науковцями Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського були презентовані результати кафедральної наукової роботи «Developmental care and shortterm outcomes in preterm infants».

Проф. Павлишин Г.А. презентує доповідь «Developmental care and shortterm outcomes in preterm infants».

Програма конференції включала зустріч з провідними фахівцями Америки та Європи – prof. Richard Polin (USA), prof. Angelika Berger (Austria), prof. Alan Lucas (USA), prof. William Fox (USA), prof. Yogen Singh (UK), Dr. Sinno Simons (Netherlands), які презентували особливості ранньої діагностики, профілактики інфекційної патології у новонароджених, сучасні методики застосування сурфактантної терапії у передчасно народжених немовлят, новітні підходи до лікування захворювань легень у неонатальному періоді, первинної легеневої гіпертензії у немовлят з діафрагмальною килою, питання вигодовування передчасно народжених немовлят.

Професор Angelika Berger (Austria) представила сучасний менеджмент антибіотико-терапії у відділеннях інтенсивної терапії новонароджених (ВІТН). На сьогодні антибіотики тривало та широко використовуються у ВІТН, що не лише посилює ризик антибіотико-резистентності, але й збільшує індивідуальний ризик негативних віддалених наслідків – розвиток кандидозу в екстремально недоношених немовлят, некротичного ентероколіту, бронхо-легеневої дисплазії, бронхіальної астми.

Проф. Павлишин Г.А., prof. Angelika Berger к.мед.н. Сарапук І.М.

Практичні рекомендації щодо призначення антибіотикотерапії – уникати призначення цефалоспоринів ІІІ покоління у ВІТН, емпірично – карбопенеми.

Професор Richard Polin (USA) наголосив про небезпеку госпітальних інфекцій в неонатології – до 100000 смертей щорічно та високі витрати 6,5 білліонів доларів. Нозоміальні інфекції асоціюються з несприятливими нейро-розвитковими наслідками. Основними збудниками катетер-асоційованих інфекцій є Staphylococcus aureus, Staphylococcus-coagulase negative, Gram negative enterics, Fungi. Обговорювалися питання ранньої діагностики катетер-асоційованих, нозокоміальних інфекцій та заходи їх попередження.

 

Цікаве запитання поставив професор Richard Polin (USA) «Як можна попередити БЛД?». Заходи щодо зниження ризику БЛД включають – уникнення механічної вентиляції, раннє використання кофеїну (з пологового залу), «ніжні» реанімаційні заходи, поетапне підвищення показників РЕЕР. Щодо «sustained inflation», на сьогодні доведено, що може спричинити пошкодження легень, не захищає легені від наступної вентиляції. Покрокове підвищення РЕЕР показує кращий легеневий комплаєнс в порівнянні з «подовженим вдихом». Використання кофеїну в перші три дні життя знижуватиме частоту розвитку БЛД і покращуватиме виживання передчасно народжених без інвалідності.

Професор Alan Lucas (UK) акцентував увагу неонатологів на питаннях вигодовування передчасно народжених дітей і як при цьому не нашкодити немовлятам. Результати сучасних мета-аналізів доводять більшу частоту некротичного ентероколіту, сепсису, ретинопатії, БЛД, хронічного захворювання легень, смертності у передчасно народжених, які вигодовуються сумішами (на коров’ячому молоці). Віддалені наслідки штучного вигодовування – остеопороз, часті переломи трубчастих кісток, кардіо-васкулярні порушення у дорослому віці, затримка когнітивного розвитку, зниження IQ. У США понад 300 відділень інтенсивної терапії використовують продукти харчування для новонароджених на основі грудного молока (донорського), забезпечуючи передчасно народжених, особливо екстремально недоношених тільки грудним молоком – це понад 40000 немовлят.

На конференції були представлені сучасні клінічні рекомендації щодо використання сурфактанту та вентиляційної підтримки у новонароджених (New guideline 2019), новітні методи лікування легеневої гіпертензії у немовлят з діафрагмальною килою, захворювання легень, обговорювалися практичні питання ультра звукового обстеження легень, ЕХО-кардіоскопічного обстеження новонароджених. Dr. Judit LIevadias (England) ознайомила учасників конференції з особливостями використання ECMO в неонатології, з низкою можливих несприятливих наслідків та ускладнень при цьому, акцентувала увагу неонатологів на правильному виборі медикаментів – інотропів, вазопресорів на практиці.

Участь у VII Міжнародній науково-навчальній конференції «Neonatus 2019» дає можливість підвищити кваліфікаційний та професійний рівень в галузі неонатології, та поділитися досвідом щодо виходжування передчасно народжених в умовах України. Водночас, налагодження та розширення особистих контактів на міжнародному неонатологічному форумі сприятиме розвитку міжнародної співпраці, творчій комунікації та  інтеграції університету у глобальний науковий простір. Професор Jan Mazela, організатор VII Міжнародної конференції «Neonatus 2019» відкритий до майбутньої співпраці та запрошує на конференцію наступного року в м. Познань (Польша).

Проф. Jan Mazela, проф. Павлишин Г.А., к.мед.н. Сарапук І.М.

Щира вдячність адміністрації Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського та організаторам конференції prof. Jan Mazela, prof. Ewa Helwich за надану можливість взяти участь у цьому науковому форумі та представити результати наших наукових досліджень на міжнародному рівні.