Меню Закрити

Викладачі і студенти ТНМУ організували інформаційну акцію з нагоди Всесвітнього дня Spina bifida і гідроцефалії

25 жовтня 2019 року на Театральному майдані нашого міста відбулася акція, присвячена Всесвітньому дню Spina Bifida і гідроцефалії. В заході взяли участь викладачі кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського – асистенти Глушко К.Т., Бурбела Е.І., Добровольська Л.І., Рогальська Я.В. та доцент Ярема Н М., а також студенти 3, 5, 6 курсів медичного факультету та представники громадської організації батьків дітей зі spina bifida «Сяйво духу» – Мар’яна Кошманюк та Ірина Хайєцька.

Розщілина хребта або Spina Bifida – патологія, яка виникає на досить ранньому терміні (перші 4 тижні) вагітності, коли більшість жінок не знають, що вони при надії, внаслідок незакриття нервової трубки ембріона. Це призводить до різного ступеня пошкодження хребта та нервової системи. У майже 80% дітей в подальшому розвивається гідроцефалія. Проте, в більше, як 70% випадків, розвиток цієї вродженої вади можна попередити. Громадська організація «Об’єднання батьків дітей з розщілиною хребта і гідроцефалією «Сяйво Духу» спільно з науковцями кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією, заручившись підтримкою активної студентської молоді медичного факультету, розповсюджувала буклети, календарики, стрічки, щоб інформувати тернополян про захворювання, шляхи їх профілактики, необхідність вживання фолієвої кислоти жінками дітородного віку, а також планування вагітності.

Сподіваємося, що інформаційна акція приверне увагу жінок до проблеми відповідального планування вагітності та профілактики вроджених вад.

Організатори висловлюють подяку усім учасникам акції та студентам медичного факультету: 655, 617, 507, 526, 321 груп, а також Зінчук Валентині (519 група), Мазан Альоні (525 група), Гнатюк Анні (309 група), Махінці Тетяні (324 група), Пивоварчуку Дмитру та Столяру Владу (325 група).