Меню Закрити

У ТНМУ відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Медико-соціальні проблеми дитячого віку»

24 жовтня 2019 року в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція  «Медико-соціальні проблеми дитячого віку».

Науково-практична конференція організована колективом кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією ТНМУ.

Під час заходу відбулися два пленарних засідання – «Доказова медицина в практиці лікаря-педіатра» та «Медико-соціальні аспекти хронічних захворювань у дітей», два секційних засідання – «Респіраторна патологія у дітей» та «Дитина першого року життя на прийомі у лікаря первинної ланки» і чотири майстер-класи – «Вакцинація з порушеним календарем профілактичних щеплень», «Діагностика та корекція хронічної білково-енергетичної недостатності у дітей з тяжкою соматичною патологією», «Отоскопія у дітей», «Структурована оцінка критичного стану у дитини та алгоритм стабілізації такого пацієнта».

У роботі конференції взяли участь 170 учасників, серед яких лікарі-педіатри, лікарі загальної практики, лікарі дитячі спеціалісти, лікарі-інтерни.

З вітальним словом до учасників конференції від імені ректора ТНМУ, професора Михайла Корди звернувся проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ. Іван Миколайович звернув увагу на актуальність запропонованої тематики конференції, на дві її складові – медичну і соціальну, які є дуже важливими на сьогоднішньому етапі розвитку педіатрії. Тому таке комплексне обговорення важливих аргументів впливу на дітей у сучасному глобалізованому світі є дуже нагальним. За словами Івана Миколайовича, важливим також є профілактика і лікування тих патологічних станів, які мають місце в педіатрії. На завершення вітального слова Іван Кліщ побажав усім учасникам конференції нових знань, нових знайомств і успішної роботи.

З вітальним словом виступила заступник начальника Тернопільського обласного управління охорони здоров’я Лідія Чайковська, яка звернула увагу на те, що Тернопільська область активно включилася у процеси реформування первинної і вторинної ланки охорони здоров’я в Україні. Основне правило реформи медицини – «кошти ідуть за пацієнтом» залишається і на вторинній ланці. Тепер кожен пацієнт має право вибрати собі лікувальний заклад, де він захоче лікуватися, може собі сам вибрати лікуючого лікаря. Відповідно до того, де пацієнту буде надаватися медична допомога, туди Національна служба здоров’я України перераховуватиме кошти. Лідія Чайковська на завершення вона побажала плідної роботи учасникам конференції.

Відкриваючи перше засідання, з доповіддю про використання антибіотиків в лікуванні респіраторних захворювань у дітей виступила завідувач кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського  національного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Оксана Боярчук. Вона зупинилася на використанні системних антибіотиків в Європі, розповіла про етіологію на сучасному етапі фарингіту, тонзиліту, гострого середнього отиту, пневмонії у дітей, навела принципи раціональної антибіотикотерапії даних захворювань.

Завідувач кафедри педіатрії №5 Національного медичного університету  імені О.Богомольця, професор Віктор Лукашук у своїй доповіді розповів про показання до антихелікобактерної терапії у дітей на основі рекомендацій ESPGHAN, основних її принципах з врахуванням ризиків і переваг від застосування різних препаратів. Доповідач також зазначив, що перед проведенням антихелікобактерної терапії рекомендовано визначити чутливість H. pylori до антимікробних препаратів.

Доктор медичних наук Національного медичного університету  імені О.Богомольця Наталя Балацька ознайомила присутніх з сучасним патогенезом, клінікою білково-енергетичної недостатності у дітей, її впливом на різні функції організму, на перебіг основного захворювання.

Доцент кафедри педіатрії післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету Тамара Березіна у своїх доповідях розповіла про імплементацію міжнародних протоколів з лікування бронхітів у практику лікаря-педіатра, а також зупинилася на діагностиці і лікуванні синдрому  гістамін індукованої непереносимості у дітей.

З цікавою доповіддю про актуальність респіраторної інфекції у дітей, інфекційних ознаках імунодефіциту, можливостях неспецифічної імунокорекції виступив професор Тернопільського  національного медичного університету імені І.Горбачевського Ігор Господарський.

Про етіологію, клініку, лікувальну тактику при гострих кишкових інфекціях у дітей, роль і значенння пробіотиків на засадах доказової медицини розповіла завідувач кафедри педіатрії навчально-наукового інституту післядипломної освіти Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського Наталя Банадига.

З цікавою доповіддю про імплементацію світового досвіду ре-гідратаційної терапії гострих кишкових інфекцій у дітей в практику української сімейної медицини виступила  доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського  Любов Волянська.

Зав. кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського  національного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Оксана Боярчук у своїй доповіді розповіла присутнім про причини, клініку, діагностичний пошук хронічного кашлю у дітей, зупинилась на рекомендаціях лікування хронічного кашлю, синдрому кашлю верхніх дихальних шляхів в різних країнах.

Про проблеми туберкульозу серед дітей та підлітків у Тернопільській області розповів професор Тернопільського  національного медичного університету імені І.Горбачевського Леонід Грищук.

На питаннях вакцинації дітей з хронічними захворюваннями, протипоказаннями, застереженнями, імунною відповіддю на вакцинацію у своїй доповіді зупинилась доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського  національного медичного університету імені І.Горбачевського Любов Волянська.

У своїй доповіді асистент Леся Добровольська і доцент Тетяна Гаріян розповіли про куріння і вейпінг у дітей, їх поширеність згідно з проведеними опитуваннями серед дітей шкільного віку, їх негативний вплив на органи дихання. Велику зацікавленість присутніх викликав соціальний ролик, створений студентами 1-го та 6-го курсів нашого університету про шкідливість вейпингу.

З цікавою доповіддю про види, патогенез, причини гарячки у дітей, методи вимірювання температури тіла, тактику лікування дітей з гарячкою виступила доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського Олександра Шульгай.

Зав. кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Тернопільського  національного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Олена Венгер представила доповідь про синдром вигорання у лікарів, зупинилась на основних методах профілактики і корекції даного стану.

На проблемі жовтяниці у новонароджених, причинах, клініці, діагностиці і методах лікування зупинилась Ольга Русановська з Ужгородського національного університету.

Доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського  національного медичного університету імені І.Горбачевського Тетяна Гаріян у своїй доповіді торкнулася проблеми харчової алергії і непереносимості молока у дітей різного віку, навівши діагностичні критерії, шляхи корекції даних станів.

З цікавою доповіддю про дисплазію кульшових суглобів у дітей, діагностику, методи лікування виступив доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського  національного медичного університету імені І.Горбачевського Михайло Процайло.

Доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тернопільського  національного медичного університету імені І.Горбачевського Марія Кінаш у своїй доповіді висвітила питання вигодовування дітей першого року життя згідно сучасних настанов по харчуванню дітей.

Майстер-клас «Вакцинація з порушеним календарем профілактичних щеплень» провів член Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, доцент кафедри дитячих хвороб з дитячою імунологією КМАПО Федір Лапій.

Майстер-клас «Діагностика та корекція хронічної білково-енергетичної недостатності у дітей з тяжкою соматичною патологією» провела доктор мед. наук, доцент кафедри педіатрії №1 Національного медичного університету  імені О.Богомольця, член Європейської асоціації ентерального та парентерального харчування (клінічного харчування та метаболізму) ESPEN, фахівець з питань нутриціології Національної дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», ініціатор та лектор міжнародної школи-семінару «Питання нутриціології у пацієнтів з тяжкою соматичною патологією»  Наталія Балацька. 

Майстер-клас «Отоскопія у дітей» провів доктор мед. наук Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського  Юрій Андрейчин.

Асистент Емілія Бурбела провела майстер-клас  «Структурована оцінка критичного стану у дитини та алгоритм стабілізації такого пацієнта».

Обговорено стендові доповіді, ухвалено резолюцію конференції.

Щиро дякуємо адміністрації ТНМУ за сприяння та допомогу в організації та проведенні наукового форуму, вдячні усім учасникам і слухачам нашої конференції.

Інформацію надав колектив кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією.