Меню Закрити

У ТНМУ відбулося відкриття китайсько-українського центру з дослідницьких проектів з регенеративної медицини та стовбурових клітин

З метою відкриття китайсько-українського центру з дослідницьких проектів з регенеративної медицини та стовбурових клітин до Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачеського 3 грудня 2019 року прибули заступники генерального директора міжнародного навчального центру «Один пояс – один шлях» у місті Сичуань Пен Цін, Ван Сяогуан, Тянь Хао, директор міжнародного навчального центру «Один пояс – один шлях» у місті Шанхай Цзінь Сунцзінь, директор з маркетингу українського центру стовбурових клітин у Китаї Фен Лян, директор міжнародного навчального центру «Один пояс – один шлях» у місті Сичуань Чжан Кефен, керівник юридичної фірми «Rongding» у Дзянсу Ян Гоя, директор центру культурного обміну «Шовковий шлях», директор міжнародного навчального центру «Один пояс – один шлях» Ван Ітан, директор міжнародного навчального центру «Один пояс – один шлях» в Україні Ганна Кондратюк, заступник директора з маркетингу українського центру стовбурових клітин у Китаї Лі Цінь.

Перспективи розвитку регенеративної медицини та лікування стовбуровими клітинами було обговорено під час наукового семінару, в якому взяли участь вищезгадані гості, ректор ТНМУ – професор Михайло Корда, проректори університету, науковці та аспіранти.

На початку зустрічі Михайло Михайлович детально поінформував усіх присутніх про останні досягнення у цій галузі, зокрема використання стовбурових клітин під час лікування різних патологій. За його словами, клітинна терапія – інноваційний, надзвичайно перспективний метод лікування хвороб і травм, який дає можливість відновити пошкоджені тканини організму та органи за допомогою трансплантації здорових нових клітин — стовбурових клітин. Стовбурові клітини мають унікальну здатність трансформуватися в усі типи тканин і клітин організму, зокрема, клітини крові, печінки, міокарда, хрящової або нервової тканини. Завдяки цьому вони відновлюють ушкоджені органи та їхні функції. Він наголосив на тому, що дуже великий потенціал застосування цього методу для лікування цукрового діабету, онкологічних та інших захворювань.

Директор центру культурного обміну «Шовковий шлях», директор міжнародного навчального центру «Один пояс – один шлях» Ван Ітан зі свого боку зазначив, що сьогодні терапія стовбуровими клітинами набула визнання і стає одним з пріоритетних напрямків медицини. У зв’язку з аварією на ЧАЕС багато людей почало страждати на хронічні захворювання. «Україна у той час створила дослідницький проект з регенеративної медицини для вивчення особливостей стовбурових клітин і їх використання під час лікування захворювань. Можливість використання стовбурових клітин, омолодження, збільшення тривалості життя досягли значних наукових результатів. Сьогодні з метою розвитку цих досліджень відкриваємо українсько-китайський проект з регенеративної медицини та дослідження стовбурових клітин, який спрямований на поглиблення співпраці в цьому напрямку. В майбутньому обидві сторони будуть реалізовувати цю співпрацю у таких формах – взаємні візити науковців, академічні обміни, підготовка кадрів та створення міжнародних науково-дослідницьких платформ. Цей проект буде сприяти розвитку медицини України ат Китаю та світу загалом», – підсумував Ван Ітан.

Доктор біологічних наук, завідуюча лабораторією клітинної радіобіології Національного наукового центру радіаційної медицини НАМН України Галина Лавренчук розповіла про досвід застосування стовбурових клітин у лікуванні ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС. Вона зазначила, що завдяки цьому методу усім вдалося врятувати життя. Галина Лавренчук також поділилася власним досвідом застосування стовбурових клітин для лікування цукрового діабету та псоріазу.

Керівник відділу клітинних культур сектору експериментальних досліджень МНДЛ, доцент Аліна Довгалюк представила доповідь «Дослідження регенераторного потенціалу МСК у змодельованих патологіях». Вона ознайомила з роботою науково-дослідної лабораторії ТНМУ з вирощування і дослідження стовбурових клітин.

Доцент кафедри загальної хірургії Андрій Ковальчук на практичних прикладах продемонстрував ефективність лікування стовбуровими клітинами.

Наприкінці семінару відбулося відкриття китайсько-українського центру з дослідницьких проектів з регенеративної медицини та стовбурових клітин у нашому університеті.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.