Меню Закрити

Міжнародний день волонтера у ТНМУ

У Міжнародний день волонтера, який щороку світова спільнота святкує 5 грудня, у бібліотеці Тернопільського національного медичного університету відбулося відзначення найактивніших учасників волонтерського руху цінними подарунками та подяками Тернопільської обласної ради. Захід був присвячений лікарю-хірургу, майору медичної служби 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Михайлу Стасіву.

Проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професор Степан Запорожан від імені ректора ТНМУ, професора Михайла Корди привітав усіх присутніх зі святом. Він наголосив на тому, що волонтерський рух в нашому університеті є дуже розвиненим, а благодійна діяльність підтримується адміністрацією вишу.

Ведучі свята звернули увагу на те, що розквіт волонтерської діяльності в Україні припав на час Революції Гідності і початок війни на Сході України. У надзвичайно складний період саме цей рух об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій, груп людей, готових взяти на себе вирішення нагальних проблем держави. Лікарська професія вимагає від людини доброти та співчуття, вміння прийти на допомогу та, найголовніше, бажання це зробити.  Молоді лікарі та волонтери мають для себе яскравий приклад такого служіння людям – Михайла Стасіва.

Він рятував життя бійців у зоні АТО, зокрема 25 січня 2015 року проводив евакуацію поранених під час бою за опорний пункт українських військових «Валера» у Донецькій  області під час боїв за Дебальцеве. У зоні АТО пробув 292 дні. Михайло Стасів рятував поранених, забирав з передової загиблих, оперував у бліндажах, наметах, у машині. Оперував у Світлодарській лікарні. Згодом терористи обстріляли і знищили операційний блок. З Дебальцівського котла вивіз 187 бійців. Присутньою на цих урочистостях була дружина легендарного лікаря – Ольга Стасів.

«Сьогодні, у Міжнародний день волонтера, ми зібралися, щоб подякувати тим, чиї серця наповнені безкорисливим служінням людям, громаді, країні. Тим, хто діє за покликом душі, з почуття потреби реалізувати свою громадянську позицію. Саме завдяки волонтерам Україна відновила боєздатну армію та зберегла суверенітет, – зазначив, звертаючись до присутніх голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук. – І докладалися до цього усі: школярі, студенти, пенсіонери, державні службовці, працівники органів місцевого самоврядування, актори та бізнесмени, педагоги та економісти. Величезна когорта медиків, у тому числі і тернопільських, долучилася та долучається до волонтерства. Медики були серед тих перших добровольців, хто вирушив на Схід України. Тернопільські лікарі, у тому числі і науковці, викладачі та студенти нашого медичного університету, долучаються й інших волонтерських рухів – допомога дітям, малозабезпеченим, людям з інвалідністю, учасникам бойових дій, організація благодійних заходів та ярмарків. За вашу працю, добре серце – велика вам подяка та шана! Наснаги вам у вашій шляхетній та безкорисливій справі».

Голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук нагородив подякою та цінним подарунком Ольгу Стасів, доцентів кафедри дитячих хвороб з дитячою хірургією Тамару Воронцову та Інгу Кубей.

Грамоти від Тернопільської обласної ради з нагоди Міжнародного дня волонтера отримали представниця громадської організації «Матері в молитві» Марія Шестопалка, доценти кафедри педагогіки вищої школи та суспільних дисциплін, організатори благодійного руху «Мізерікордія» Тарас Кадобний і Леонід Кравчук, колишні викладачі ТНМУ Богдан Бойчук і Надія Архіпова.

Прикладом справжніх волонтерів є Богдан Бойчук та Надія Архіпова. Це подружжя – колишні працівники Тернопільського національного медичного університету, які сьогодні живуть і працюють в Канаді, активно допомагають бійцям АТО. Вони докладають максимум зусиль для того, аби забезпечити необхідним обладнанням та лікарськими засобами українські військові госпіталі. Багаторазово надавали благодійну допомогу для медичних закладів України. Нещодавно подружжя в черговий раз передали чимало розхідних матеріалів для анестезіологічного, загально хірургічного, ендоваскулярного та інших відділень. Усі вони передані в лікарні міста і будуть слугувати для порятунку життя і  здоров’я наших громадян.

Багато радості і задоволення від нагород цього дня одержали іноземні студенти, зокрема Агєман Серебоух Ордехєа Яв (Гана), Аденії Адетоміва Адевале (Нігерія), Джавед Алам (Індія), Джаісвал Сахіл (Індія), Лесняк-Мошук Аркадіуш Доріан (Польща), Насіма Вероніка Ненсі Наташа (Намібія), Тонье-Ндебеле Тандема Номпумелело (Зімбабве), Кхан Мохаммад Шумаєль Атхар (Індія). Зазначимо, що вони багато зусиль і праці докладають до розвитку волонтерської діяльності в університеті і місті загалом.

Грамоти від Тернопільської обласної ради з нагоди Міжнародного дня волонтера отримали Соломія Бандрівська, Юлія Бандрівська, Катерина Бігуняк, Таїсія Білоножко, Оксана Кушнерик, Наталя Петрова, Оксана Побігушка, Тереза Швець.

Цього вечора прозвучали патріотичні пісні у виконанні незрівняної Олі Половчук.

Прес-секретар Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.