Меню Закрити

Викладачі і студенти ТНМУ організували вечір пам’яті про голодомор 1946 – 1947 років

Науково-краєзнавча студія «Терполяни», яка діє в ТНМУ, 5 лютого 2020 року організувала вечір пам’яті про драматичні події, які мали місце в житті українського народу. У час боротьби проти гітлерівського нацизму найбільше постраждали українці. Через чисельні втрати цвіту нації та мужню боротьбу Україні було надано членство в ООН. Згодом населення нашої країни було змушене голодувати через радянську податкову політику. Про ці факти розповів керівник студії Леонід Кравчук. Він представив найсучасніше дослідження «Голод 1946 -1947 рр. в Україні: колективна пам’ять» (2019 р., м. Київ, 1176 с., спогади з Тернопільської області 857 – 889 с.). Передмову до цієї книги написав відомий науковець, доктор історичних наук, професор Марочко Василь.

У переповненій залі наукової бібліотеки Тернопільського національного медичного університету студенти медичного та інших факультетів, а також ННІ медсестринства згадували важкі періоди життя української нації і вшановували пам’ять загиблих.

Спогадами про «голодний» період поділився доцент кафедри медичної фізики та лікувальної діагностики ТНМУ, член обласного літературного об’єднання при Тернопільській обласній організації Національної спілки письменників України Дідух Валерій, який продекламував свої вірші, описав історичні хроніки того часу.

Щодо цих подій своє поетичне слово виразив відомий публіцист, поет, громадський діяч, член Національної спілки письменників України та НСЖУ Барна Володимир. Він наголосив, що «пам’ять одного – це пам’ять багатьох», і нам потрібно про це пам’ятати, щоб лихо не повторилось.

Про вивчення та усвідомлення власної історії у своєму виступі зауважив отець Андрій – представник української діаспори в Латинській Америці. Він підняв питання щодо подальшої розбудови української держави, де ми зобов’язані бути свідомими, активними, формувати в собі згуртованість, наполегливість, стійкість та жертовність в ім’я України.

Студентка 141-ї групи ННІ медсестринства Крикавська Юлія продекламувала вірш Володимира Сосюри «Любіть Україну».

Від Тернопільської міської «Просвіти» до присутніх звернулась Шот Галина, наголосивши на важливості співпраці і єдності поколінь з метою збереження пам’яті про трагічне минуле. До присутніх в залі звернувся учасник бойових дій на Сході України –  Олександр Іванюк, поділившись сторінками мужності і стійкості з життя бійців на передовій.

На завершення заходу «Терполяни» передали книгу «Голод 1946 – 1947рр. в Україні: колективна пам’ять» директорці бібліотеки Проців Олені у фонд наукової бібліотеки ТНМУ.

Крикавська Юлія.