Меню Закрити

Центр симуляційного навчання ТНМУ став єдиним навчальним центром в Україні з ASLS (розширені заходи надання допомоги пацієнтам з підозрою на інсульт)

Сьогодні Центр досліджень Гордона в медичній освіті (Gordon Center for Research in Medical Education, розташований в University of Miami Health System) привітав Тернопільський національний медичний університет з тим, що центр симуляційного навчання ТНМУ отримав дозвіл на проведення спеціалізованих тренінгів для медпрацівників догоспітального етапу (первинна ланка та ЕМД), а також раннього госпітального етапу з надання допомоги пацієнтам з підозрою на інсульт (ASLS). Відтак, наш симуляційний центр став єдиним в Україні і четвертим  в Європі навчальним центром, де будуть здійснюватися такі курси. Це буде восьмигодинний практичний тренінг для студентів, фахівців ЕМД, сімейних лікарів і лікарів приймальних відділень.

Понад 20 років Центр досліджень Гордона в медичній освіті займається проблемою інсультів. На основі свого досвіду експертами і фахівцями центру було створено курс Advanced Stroke Life Support (ASLS). Головним завданням цього курсу є навчання медиків вищезгаданих категорій з метою зменшення втрат серед пацієнтів з підозрою на інсульт на догоспітальному етапі.

Центр симуляційного навчання ТНМУ зобов’язується підтримувати відповідність усіх протоколів і процедур програми Advanced Stroke Life Support.

В Україні протягом останніх трьох років проблемою інсульту займаються представники міжнародного проекту «Ініціатива Angels», однією з яких є Юля Вадзюк.  Саме Initiative Angel сприяла тому, аби викладачі кафедри медицини катастроф і військової медицини ТНМУ (в рамках угоди про співрацю) Віталій Крилюк і Галина Цимбалюк у жовтні 2019 року пройшли провайдерську і інструкторську програми навчання з ASLS. Ці курси відбулися у Празі. У ній взяли участь понад 20 представників з європейських країн (Чехія, Словаччина ,Іспанія, Україна). Віталій Крилюк та Галина Цимбалюк стали інструкторами ASLS і отримали право навчати інших.

Центром досліджень Гордона в медичній освіті (Gordon Center for Research in Medical Education) було прийнято рішення про відкриття чотирьох навчальних центрів в Європі для навчання за програмою ASLS ( Чехія, Словаччина ,Іспанія, Україна). Одним з них став центр симуляційного навчання в ТНМУ.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини з архіву Галини Цимбалюк.