Меню Закрити

Клінічні кафедри ТНМУ розпочали роботу в модернізованих приміщеннях

Подією тижня в Тернопільському національному медичному університеті стало відкриття новоствореного приміщення кафедри неврології ТНМУ, а також оновленого приміщення кафедри психіатрії, наркології та медичної психології. Це стало доказом успішного співробітництва науки та практичної медицини. Керівництво університету  і адміністрація Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні доклали чималих зусиль, аби створити найкращі  можливості для підготовки майбутніх лікарів, що відповідають вимогам часу, світовим стандартам та духу сучасних реформ.

В урочистому відкритті, яке відбулося 12 березня 2020 року, взяли участь фахівці Тернопільської обласної психоневрологічної лікарні, науковці Тернопільського національного медичного університету. Прибули на святкову церемонію відкриття оновлених приміщень кафедр виконуючий обов’язки ректора ТНМУ, професор Аркадій Шульгай, головний лікар Тернопільської комунальної клінічної психоневрологічної лікарні Володимир Шкробот, проректор з науково-педагогічної роботи, професор Степан Запорожан, директор науково-навчального інституту післядипломної освіти Роман Свистун, завідувач кафедри неврології ТНМУ, професор Світлана Шкробот, завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології, професор Олена Венгер.

Степан Запорожан зазначив, що спільний партнерський проект ТНМУ та психоневрологічної лікарні є важливою подією, яка відкриває нові перспективи якісної підготовки фахівців на додипломному та післядипломному рівнях.

«Тернопільський національний медичний університет постійно оновлює свої клінічні бази, бо йти в ногу з часом – вимога медицини сучасності. Запроваджуються інноваційні стратегії, новітні методи навчання студентів, оновлені приміщення кафедр насичують новітніми апаратурою і технікою. Це сприяє покращенню якості навчальної роботи зі студентами та лікарями-інтернами, підвищенню їх мотивації до навчання, усвідомленню важливості знань і вмінь, їх застосування на практиці. Ми надзвичайно вдячні нашому партнеру – Тернопільській психоневрологічній лікарні за розуміння важливості підготовки якісних медичних кадрів, адже це наш спільний потенціал у майбутньому. Приміщення, які виділила лікарня для навчального процесу на кафедрі неврології нині облаштовані за сучасними стандартами – з окремим автономним входом, світлими та просторими навчальними кімнатами та лекційними залами, кімнатами для відпочинку, в їх облаштуванні дотримано усіх санітарно-гігієнічних вимог. Теоретичне навчання відбувається у приміщеннях кафедр, а практична частина в стаціонарі лікарні, де студенти мають можливість оглянути хворих, попрактикуватися на діагностичній апаратурі.  З’явилася можливість виокремити простір для різних типів занять, що за методикою єдиного дня надзвичайно зручно та ефективно для студентів. Мали нагоду нині переконатися, як новими барвами засяяла й кафедра психіатрії, наркології та медичної психології. Зараз вона змінилася до невпізнання – сучасне освітлення, новітні стенди, мультимедійні дошки, сучасне наочне обладнання, тобто є все для забезпечення якості навчального процесу за найвищими освітніми стандартами», – розповів Степан Запорожан.

Відкриття новоствореного приміщення кафедри неврології стало знаковою подією для її працівників та студентів, адже в нині вона, без перебільшення, створена за європейським взірцем.

«Упродовж багатьох десятиліть навчальна база кафедри була далека від ідеального стандарту, перебуваючи на віддалених площах у різних відділеннях, де поряд з облаштованими за залишковим принципом навчальними кімнатами, знаходились тяжкі хворі. Матеріальна база кафедри також потребувала істотного покращення, – додає завідувач кафедри неврології ТНМУ Світлана Шкробот. – Завдячуючи титанічним зусиллям керівництва нашого університету, вдалося кардинально вирішити проблему базування кафедри в окремому лікарняному приміщенні. У результаті утворився підрозділ, який забезпечить сучасну базу для діяльності кафедри нашого  університету».

Продумані найменші, але важливі дрібниці, що відіграють чималу роль у навчальному процесі. Облаштовано Wi-Fi, сучасними відеосистемами, комп’ютерами, принтерами, сканерами навчальні кімнати. Подбали і про допоміжні приміщення – лабораторні кімнати, зони для наукової роботи, клінічних досліджень. З комфортом та в сучасному стилі облаштували санітарні (окремо для працівників і студентів) кімнати.

«Маємо сучасну, технічно устатковану мультимедійною апаратурою лекційну залу для студентів медичного факультету та факультету іноземних студентів, – зауважує завідувач кафедри. – Керівництво університету подбало і про підготовку молодих спеціалістів, спеціально обладнавши для лікарів-інтернів, так звану «резидентську залу», яка оснащена спеціальною комп’ютерною технікою».

Не можна залишити поза увагою й надану студентам ТНМУ, молодим лікарям-інтернам можливість оволодівати практичними навичками в умовах сучасних центрів нашої лікарні. Мова йде про судинний центр для надання допомоги хворим з цереброваскулярною патологією, центрів розсіяного склерозу та патології хребта, які обладнані сучасною діагностичною нейровізуалізаційною апаратурою (КТ, МРТ), а для хворих, які перенесли інсульт, – реабілітаційним блоком з найсучаснішими засобами  відновлення, такими, як вертикалізатор, мотомед та інше. Нейрореабілітація як новий потужний напрямок, який стрімко розвивається у Тернопільській психоневрологічній лікарні, є прикладом імплементації  стандартів кращих європейських клінік. І студенти нині є свідками успішної соціальної реадаптації пацієнтів. Недаремно до медичного закладу  приїздять для участі в тренінгах і здобутті практичних навичок щодо нейрореабілітаційного процесу спеціалісти зі США, Канади, Німеччини, Польщі та інших країн, а також й наші лікарі з сусідніх областей.

Декілька років тому в самостійний підрозділ виокремилася кафедра психіатрії, наркології та медичної психології, яку очолила професор, доктор медичних наук Олена Венгер. Оновився й кадровий склад у новоствореному підрозділі – тепер у команді працює один професор, три доцента та  п’ять асистентів. Усі присутні на урочистостях мали змогу помандрувати оновленою кафедрою психіатрії, наркології та медичної психології. На кафедрі створено всі умови для того, аби студенти навчалися в сучасних, комфортних аудиторіях за європейськими стандартами. Змінилася не тільки зовнішня картинка, але цілковито зазнав перевтілення й внутрішній зміст – оновлено матеріали підготовки студентів новими даними доказових клінічних протоколів.

«Восени за сприяння адміністрації та вченої ради ТНМУ на потреби кафедри було придбано сучасний апарат нового покоління американського виробництва TYMOTRON для проведення електроконвульсивної терапії, – розповідає Олена Венгер. – Цю методику вважають «золотим стандартом» у боротьбі з резистентними до фармакотерапії психічними порушеннями.  Можу повідомити, що апарат вже сприяє покращенню якості навчальної роботи зі студентами та лікарями-інтернами, а також успішно використовується для проведення планової науково-дослідницької роботи кафедри, вивчення його ефективності під час лікування психічних розладів, розробки нових  схем лікування. З часу встановлення апарату працівники кафедри провели такі процедури майже 70 пацієнтам».

Щодо перспективи, то за словами Олени Венгер, в планах – й надалі  продовжувати модернізацію матеріально-технічного забезпечення, роботу над сучасними методичними розробками для реалізації європейських стандартів навчання студентів, розвивати науково-дослідну роботу та впроваджувати  новітні методи діагностики, профілактики, терапії та реабілітації хворих психіатричного профілю.

Лариса Лукащук.

Світлини Миколи Василечка.