Меню Закрити

Осінні школи REHAB у ТНМУ

У рамках Програми Європейського Союзу Еразмус+ «Innovative Rehabilitation Education – Introduction of new master degree programs in Ukraine 2018-2021» REHAB 14-18 вересня 2020 року Тернопільським національним медичним університетом імені І.Горбачевського організовано та проведено Осінні школи. До їх програми увійшли дистанційні лекції та майстер-класи провідних європейських фахівців фізичної терапії з Латвійської академії спортивної освіти (Рига, Латвія), Європейської федерації адаптованої фізичної активності (EUFAPA), Університету прикладних наук (Порі, Фінляндія), Академії фізичного виховання імені Йозефа Пілсудського (Варшава, Польща), Литовського університету спорту (Каунас, Литва), Національного університету фізичного виховання і спорту (Київ, Україна), Львівського державного університету фізичної культури імені Боберського (Львів, Україна).

У роботі осінніх шкіл взяли участь 2394 учасники з 43 ВНЗ України, 7 європейських університетів, 124 комунальних лікарень, 82 приватних реабілітаційних закладів, які мали можливість долучитися до усіх лекцій, в яких піднімались питання та проблеми сучасної європейської та української реабілітаційної служби в цілому та фізичної терапії зокрема. Програма була наповнена як теоретичними аспектами організації, методологічного підходу, прийнятим європейським підходам у фізичній терапії, так і практичними майстер-класами. Усі учасники, а це 652 фізичних терапевтів та лікарів ФРМ, 94 неврологи, 37 педіатрів,  1105 студентів протягом п’яти днів поринули у цікавий та багатогранний світ сучасної реабілітаційної медицини та фізичної терапії. Завдяки цікавій, актуальній та змістовній інформації професійна спільнота українських фізичних терапевтів отримала сучасні знання та навички, що дасть змогу підняти реабілітаційну службу на якісно новий рівень. Модераторами та організаторами заходу були проф. І.Р.Мисула та проф. Д.В.Попович.

Координатор проекту REHAB Aija Klavina (Латвія) привітала учасників конференції від імені офісу Еразмус+ та представила доповідь «Доказова оцінка рухових навичок у дітей з порушеннями розвитку нервової системи».

Доповіді наших партнерів з Фінляндії Anne Kärki & Maija Kangasperko «Доказова практика у фізичній терапії» відобразили сучасні підходи до вибору тактик та методів з огляду на їхню доказовість, Krzysztof Dudzinski (Польща) в своєму майстер-класі «Вплив окремих дисфункцій нижніх кінцівок на ходу» наочно продемонстрував актуальні методи діагностики та терапії порушень ходи, Kwok  Ng (EUFAPA) зупинився на методах та програмах для дистанційних телемедичних методів, Elaine Toomey «Самоконтроль та зміна поведінки при хронічних станах» акцентувала увагу на поведінкових реакціях пацієнтів, Vilma Juodzbaliene (Литва) в доповіді «Диференційна діагностика в ортопедичній фізичній терапії», Guna Berzina (Латвія) в презентації «Міжнародна класифікація функціонування, інвалідності та здоров’я та її аспекти практичного застосування у фізичній терапії» відобразили сучасний стан зазначених питань в європейській практиці фізичної терапії. Презентації українських доповідачів М.Романишина, К.Тимрук-Скоропад, А.Журського, Л.Вакуленко, Д.Вакуленко відобразили сучасний стан та перспективи розвитку вітчизняної реабілітаційної служби.

Підсумком конференції стало обговорення подальших шляхів співпраці, обміну досвіду між українськими та європейськими партнерами та адаптацію програм підготовки фізичних терапевтів до європейських стандартів. Завдяки дистанційному формату конференції вдалось залучити велику кількість професійної спільноти та студентів до сучасної спеціалізованої інформації в галузі реабілітації та фізичної терапії зокрема.

Оргкомітет: Проф. І.Мисула, проф. Д.Козак, ас. Ю.Завіднюк, І.Ковбасюк, А.Богуцька.