Меню Закрити

Аспірант ТНМУ навчав персонал патрульної служби Тернополя основам домедичної допомоги

Аспірант кафедри медицини катастроф та військової медицини ТНМУ Денис Кошак упродовж п’яти днів навчав персонал патрульної служби основам надання першої допомоги. Тренінги відбулися на базі відділку поліції (на вул. Котляревського 24,) управління Державної автомобільної інспекції УМВС України в Тернопільській області 28 вересня – 2 жовтня 2020 року.

Керівництво управління ДАІ УМВС України в Тернопільській області звернулося до адміністрації ТНМУ з проханням провести заняття з першої допомоги. Наш університет неодноразово організовував подібні курси для представників правоохоронних органів, тому відгукнувся на пропозицію відразу. Інструктором було призначено аспіранта кафедри медицини катастроф та військової медицини Дениса Кошака як кваліфікованого працівника для викладання цього курсу. Аспірант кафедри медицини катастроф і військової медицини неодноразово проходив курси з надання першої і медичної допомоги, є сертифікованим інструктором, що дає йому право навчати інших людей різних категорій і професій. Окрім того, він має досвід проведення подібних навчальних заходів.

Упродовж п’яти днів навчання пройшли 70 працівників патрульної служби. Заняття для кожної групи тривали понад 3 години.

Усі учасники курсів мали змогу освоїти практичні навички з надання першої допомоги, яка включала в себе базову серцево-легеневу реанімацію, зупинку кровотечі (як і критичної, венозної, капілярної, вузлової), необхідні дії і допомогу під час різних видах травм (переломи кінцівок, їхня іммобілізація, також забої, ножові, вогнепальні поранення). Окрім того, було відпрацьовано алгоритм дій під час ДТП (як витягнути правильно потерпілого, послідовність надання допомоги за протоколом, накладання шийного комірця). Учасники навчання освоїли основи надання допомоги при опіках, обмороженнях, гіпертермії.

«Усі практичні навички, які здобули працівники патрульної служби, знадобляться їм для надання допомоги до приїзду бригади екстреної допомоги, адже вони вже знатимуть, як потрібно діяти за протоколом і посприяють наданню допомоги службою ЕМД більше ефективно», – зазначив Денис Кошак.

Прес-секретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини з архіву Дениса Кошака.