Меню Закрити

Центр психологічного консультування ТНМУ та фахівці університету на сторожі психічного здоров’я

Щорічно 10 жовтня відзначають Всесвітній день психічного здоров’я. Ця дата була впроваджена у 1992 році. Ініціатором виступила Всесвітня федерація психічного здоров’я. Головна мета Всесвітнього дня психічного здоров’я полягає у скороченні поширеності депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії, розумової відсталості, кількості вживання психотропних речовин і самогубств, питання і проблеми допомоги людям, що страждають на психічні розлади, поширення інформації про ефективні методи для профілактики, медичного лікування, запобігання психічних відхилень та соціальної адаптації.

Цей день нагадує нам про те, що психічне здоров’я кожного так само важливе як і його фізичне самопочуття.

Багато хто вважає, що психічне здоров’я – це відсутність психічних захворювань. Насправді це загальне благополуччя, на тлі якого людина здатна реалізовувати свій потенціал і справлятися з щоденним стресом.

Психічне здоров’я має вирішальне значення для загального благополуччя людей, суспільства та країни; воно має найважливіше значення для нашої колективної та індивідуальної здатності мислити, проявляти емоції, спілкуватися один з одним і отримувати задоволення від життя.

Багато років поспіль з нагоди цього дня кафедра психіатрії, наркології та медичної психології Тернопільського національного медичного університету організовує численні заходи, метою яких є привернення уваги до питань збереження психічного здоров’я.

На психічне здоров’я впливають багато факторів. Зростанню захворюваності сприяють інформаційні перевантаження, політичні та економічні катаклізми в країні; складнощі в особистому житті, конфліктні ситуації на роботі, побутові проблеми, нездоровий спосіб життя.

Цьогорічна інформаційна кампанія з нагоди Всесвітнього дня психічного здоров’я у зв’язку з пандемією відбулася в онлайн форматі.

Кафедра психіатрії, наркології та медичної психології, спільно з центром психологічного консультування ТНМУ та студентською ініціативою «TNMU Outlook» підготували відео просвітницького характеру, присвячений Дню психічного здоров’я. Його метою є привернення уваги до профілактики психологічних проблем. Кожна людина може зробити конкретні кроки щодо зміцнення власного психічного благополуччя і підтримати рідних та близьких у важкий для них час.

https://www.facebook.com/psycentr.consult/videos/386762875662744

Недостатня кількість інформації та стигматизація створюють міфи навколо психічного здоров’я. А це є бар’єром для того, аби належним чином дбати про своє здоров’я та вчасно звертатися по допомогу тим, хто цього потребує.

Також до Дня психічного здоров’я на запрошення організації «MedGRADIENT» асистент кафедри психіатрії, наркології та медичної психології, кандидат психологічних наук Тетяна Гусєва взяла участь в онлайн-заході і представила доповідь «Why mental health is important?». На події були присутні іноземні та українські студенти ТНМУ, які більше дізналися про психічне здоров’я та його показники.

На початку свого виступу Тетяна Гусєва ознайомила учасників з тим, що психічне здоров’я – це стан психічного добробуту, це наявність ресурсу жити, творити, розвиватися, чинити опір буденним стресам. Вона звернула увагу, на важливість турботи про психічне здоров’я для кожної людини, розповіла про корисні звички для підтримки психічного добробуту в повсякденному житті.

Психолог наголосила на необхідності звертатися за професійною допомогою до психолога, психіатра чи психотерапевта, коли методи саморегуляції не допомагають, коли людина не може самостійно впоратися зі стресовою ситуацією, відчуває тривогу та депресію, має проблеми зі сном та апетитом,  у неї відсутня цікавість до речей, які раніше цікавили. На завершення онлайн події відбулася дискусія між спікеркою та учасниками, під час якої студенти мали можливість отримати відповіді на свої запитання, які їх найбільше турбували.

Щодо роботи центру психологічного консультування, то Тетяна Гусєва розповіла, що цей підрозділ в ТНМУ успішно функціонує упродовж двох років. У центрі також консультації надає психолог Людмила Богуцька. Усі бажаючі можуть звертатися за допомогою з понеділка по п’ятницю з 16.00 до 19.00. У зв’язку з пандемією фахівці центру консультують викладачів і студентів в онлайн режимі (https://www.tdmu.edu.ua/2019/01/22/u-tdmu-rozpochala-robotu-sluzhba-psyhologichnoyi-pidtrymky/ ).

Фахівці центру входять стали членами громадської організації «Асоціація психологів вищої школи України». Сьогодні триває вступ до Національної психологічної асоціації. Отже, психологи ТНМУ інтегруються у всеукраїнську професійну спільноту. Своєю діяльністю і кількістю звернень (по 2-3 звернення щодня) цей підрозділ довів свою важливість для збереження психічного здоров’я і благополуччя викладачів і студентів ТНМУ (https://www.facebook.com/psycentr.consult).

«З настанням пандемії і впровадження карантину якісно змінилися запити щодо надання психологічних консультацій. Люди більше говорять про свій страх щодо власного здоров’я, здоров’я рідних і близьких. Якщо у когось раніше спостерігалися тривожні стани, то зараз вони загострилися. Також звертаються з тим, як подолати панічні настрої, як організувати себе в часі і просторі, коли навколо багато людей і нема можливості побути на самоті чи працювати в комфортних робочих умовах. В час епідемії ми надаємо і письмові консультації, оскільки багато людей перебувають вдома в оточенні рідних. Саме з метою збереження конфіденційності було запроваджено письмове консультування. Ми завжди наголошуємо на тому, що у нас максимум зберігається конфіденційність, щоб ті, хто звертаються були спокійні і впевнені», – розповіла Тетяна Гусєва.

До пандемії, за словами психолога, студентів найбільше цікавило те, як подолати тривогу перед сесією, як збудувати гармонійні стосунки з батьками і друзями, врівноважити стосунки в групі, підняти самооцінку.

З початком пандемії центр психологічного консультування ТНМУ надавав допомогу і тернополянам. Як зазначила Тетяна Гусєва, звернень було чимало. Якщо психологи центру бачили, що потрібна допомога більше вузько кваліфікована, то спрямовували до психіатрів і інших фахівців (https://www.tdmu.edu.ua/2020/03/23/tsentr-psyhologichnogo-konsultuvannya-tnmu-nadaye-on-lajn-poslugy-ternopolyanam-yaki-potrebuyut-psyhologichnoyi-pidtrymky-pid-chas-karantynu/).

У цьому році День психічного здоров’я проходило під девізом: «Психічне здоров’я доступно всім!»

Представники психологічної служби ТНМУ і кафедри психіатрії, наркології та медичної психології наголошують: насолоджуйтеся життям щомиті та розвивайтеся, спілкуйтеся з цікавими людьми та надихайте інших! Бережіть психічне здоров’я! Піклуйтеся про себе та наповнюйте своє життя ресурсами!

Запис на консультацію здійснюється за телефонами: 067-789-94-10 та 097-500-69-24 або ж e-mail:psycentr.consult@gmail.com – онлайн-консультування.