Меню Закрити

У ТНМУ домовилися про співпрацю з Інститутом неврології, психіатрії і наркології НАМН України

У Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського 23 жовтня 2020 року відбулася зустріч ректора ТНМУ, професора Михайла Корди з завідувачем відділом функціональної нейрохірургії Інституту неврології, психіатрії і наркології НАМН України (Харків) Миколою Посоховим. Під час зустрічі було домовлено про спільні проекти щодо застосування регенеративної медицини у галузі нейрохірургії.

Упродовж тривалого часу в Тернопільському національному медичному університеті діє науково-дослідна лабораторія з вирощування і дослідження стовбурових клітин. Сьогодні клітинна терапія – інноваційний, надзвичайно перспективний метод лікування хвороб і травм, який дає можливість відновити пошкоджені тканини організму та органи за допомогою трансплантації здорових нових клітин – стовбурових клітин. Вони знайшли широке застосування в лікуванні важких захворювань у дітей і дорослих, особливо при виникненні злоякісних захворювань крові і низки інших розладів системи кровотворення – лейкемії, таласемії, серповидно-клітинної хвороби, при недостатності кісткового мозку, спадкових і набутих імунологічних дефектах, генетичних захворюваннях, а також для відновлення імунітету після перенесених хвороб. Перспективним також є застосування стовбурових клітин у неврології та нейрохірургії.

Завідувач відділом функціональної нейрохірургії Інституту неврології, психіатрії і наркології НАМН України (Харків) Микола Посохов має велику лікарську практику щодо застосування стовбурових клітин у нейрохірургії. Завдяки йому понад 100 пацієнтів отримали другий шанс на повноцінне життя. «Мова йде про ефективне лікування пацієнтів з розсіяним склерозом, хворобами Альцгеймера і Паркінсона. Клітини відбирають, як правило, з кісткового мозку, жирової тканини або нервового гребеня. Цей метод сьогодні – прекрасна альтернатива традиційним методикам лікування важких захворювань», – зазначив Микола Федорович.

Прессекретар ТНМУ Яніна Чайківська.

Світлини Миколи Василечка.