Меню Закрити

XVII Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання вищої медичної (фармацевтичної) освіти» у ТНМУ

Днями, а саме 5-6 листопада 2020 року, в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського відбулася XVII Всеукраїнська науково-практична конференція «Актуальні питання вищої медичної (фармацевтичної) освіти».

З вітальним словом звернувся до учасників конференції голова організаційного комітету, ректор ТНМУ, професор Михайло Корда.

«Форум освітян у галузі медицини традиційно відбувається у Тернополі упродовж 17 років. Багато з вас були учасниками симпозіуму, який проходив на базі «Червона калина». Цього року ми також планували організувати такий захід за сприяння і підтримки Міністерства охорони здоров’я України, не змінюючи наших звичаїв. На превеликий жаль, у зв’язку з пандемією COVID-19, ми змушені провести конференцію в онлайн режимі. Дуже сподіваємося, що наступного року епідеміологічна ситуація в Україні покращиться і ми знову зможемо зустрітися у прекрасному місці «Червона калина», як це відбувалося 16 років поспіль», – наголосив Михайло Михайлович.

Він також зазначив, що цьогорічна конференція присвячена важливим питанням у галузі медичної освіти, зокрема обговоренню функціонування системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти, обміні думок над інфраструктурним забезпеченням навчального процесу в умовах пандемії, окресленню проблем дистанційного навчання.

«На науковий форум надіслано більше 140 робіт, які опубліковані у збірнику конференції, а окремі доповіді будуть надруковані у нашому фаховому журналі «Медична освіта». Я дякую усім учасникам наукового симпозіуму за вашу активну позицію і плідну роботу, за те, що сьогодні ви з нами», – додав Михайло Корда.

Відкриваючи пленарне засідання, з привітанням і побажанням успіху до учасників наукового зібрання звернувся проректор з науково-педагогічної роботи, професор Аркадій Шульгай.

Аркадій Гаврилович розповів, що процес реформування вищої освіти дав можливість започаткувати дистанційні методики навчання, які стали у нагоді під час пандемії COVID-19 та карантину в Україні. Він закцентував увагу на тому, що сьогодні ТНМУ використовує існуючі технології дистанційного навчання за допомогою сучасних цифрових платформ, якісного контентного наповнення веб-ресурсів задля забезпечення високої якості медичної освіти.

Учасники конференції з цікавістю заслухали доповідь кандидата медичних наук нашого вишу Андрія Чорномидза «Особливості функціонування системи внутрішнього забезпечення якості вищої освіти у Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського».

Андрій Васильович вказав на той факт, що якісна освіта розглядається сьогодні як основний інструмент у побудові конкурентоздатної та сильної держави, а ключовим етапом забезпечення якості освіти є створення оптимальної системи внутрішнього забезпечення для кожного окремого закладу вищої освіти. Система внутрішнього забезпечення якості вищої освіти у ТНМУ дозволяє охопити усіх учасників освітнього процесу під єдиною парадигмою – забезпечення якості освіти.

Актуальною та своєчасною була доповідь доцента кафедри біологічної та медичної хімії Івано-Франківського національного медичного університету Василя Сенчія «Сучасні інфраструктурні рішення – основа для забезпечення безперервного освітнього процесу в умовах пандемії COVID-19».

Василь Миколайович зазначив, що освітній процес в університеті, його реалізація та завдання, як правило, йдуть у розріз із основними протиепідемічними заходами, котрі запроваджені у країні. Головною проблемою, котра виникає у даній ситуації, – є проблема необхідності обмеження безпосереднього спілкування викладача та студента, а також студентів між собою. Результатом таких заходів стало запровадження дистанційного або змішаного навчання. Дистанційне навчання має свої переваги та недоліки, одним із основних недоліків є складність організації такого процесу та його висока ціна, оскільки всі викладачі повинні бути забезпечені комп’ютеризованим робочим місцем, інтернетом, інформаційно-комунікаційним середовищем університету та оцифрованим вмістом навчального матеріалу.

Значний науковий інтерес викликав виступ завідувача кафедри медичної інформатики Національної медичної академії медичної освіти імені П.Шупика, професора Озара Мінцера на тему «Системна трансформація медичної освіти. Перспективи збереження якості підготовки фахівців». Озар Петрович проаналізував систему якісної підготовки лікарів в українських медичних ЗВО й вказав на важливість запровадження ступеневої структури підготовки фахівців на основі міждисциплінарного підходу та відмову від застарілих стандартів викладання.

Цікаву і насичену доповідь про використання інтерактивних методів викладання з метою формування професійних компетентностей майбутніх лікарів представив кандидат медичних наук Володимир Тріщ (Івано-Франківський національний медичний університет). Доповідач обгрунтував необхідність підвищення якості практичної підготовки та клінічного мислення у студентів з використанням інтерактивних методик та подальшої здатності застосовувати знання в практичних ситуаціях в умовах урологічної клініки та викладання дисципліни «Урологія».

Завідувач кафедри функціональної та лабораторної діагностики ТНМУ, професор Марія Марущак у своєму виступі обґрунтувала пріоритетне та проблемне питання щодо моделювання освітнього процесу в закладах медичного спрямування в умовах пандемії COVID-19. Марія Іванівна звернула увагу слухачів на проблемні сторони дистанційного навчання: технологічні інфраструктурні перепони, інституційні бар’єри викладачів та інше.

На секційному засіданні науковці ділилися досвідом дистанційного навчання в рамках підготовки лікарів, використання електронних навчально-методичних комплексів у процесі викладання клінічних дисциплін, проектного й дуального навчання як важливих елементів медичної освіти, соціального захисту здоров’я. У доповідях прозвучали питання про особливості навчання магістрів медицини, соціальної мобілізації в інтересах здоров’я, удосконалення медичного обслуговування людей літнього віку і т д.

Організаційний комітет конференції підготував програму з використанням нових форматів задля ефективного представлення доповідей та дискусії, в яких взяли участь відомі вчені України та зарубіжжя.

 

Журналіст ТНМУ Соломія Гнатишин.

Світлини Миколи Василечка та учасників конференції.