Меню Закрити

ТНМУ був представлений у щорічному форумі ЄС для країн Балтійського регіону

Балтійська університетська програма є однією з найбільших академічних програм співпраці у світі, в якій об’єднано понад 90 вишів регіону Балтійського моря. Всі вони співпрацюють в галузі освіти та досліджень щодо сталого розвитку та демократії. Щороку Європейський Союз організовує форум для країн Балтійського регіону. Це масштабна подія, під час якої підприємці, політики, науковці, представники громадянського суспільства та державних установ збираються для обговорення майбутнього Балтійського регіону. Цього року зустріч відбулася в онлайн режимі, в якій взяли участь 35 студентів з 10 країн: Латвії, Білорусі, Литви, Швеції, Фінляндії, Чехії, Німеччини, Росії, Словаччини та України.

Упродовж двох днів (19 та 21 жовтня 2020 року) представники вишів-партнерів мали можливість взяти участь у багатьох цікавих лекціях, майстер-класах та «криголамах», які з самого початку допомогли ближче познайомитися один з одним. Програма реалізована Університетом Упсала у Швеції у співпраці з Університетом Або Академі в Турку (Фінляндія). Наступного дня студенти долучилися до ХІ щорічного форуму Стратегії ЄС щодо країн Балтійського регіону (відбувся у Фінляндії – Турку). Вони мали можливість слухати цікаві виступи європейських міністрів, керівників міст, представників організацій та асоціацій, які причетні до впровадження інновацій та сталого розвитку Балтійського регіону.

Тернопільський національний медичний університету цьому заході представляв студент шостого курсу факультету іноземних студентів Хуберт Мікоша.

«Придатність – це комплексне поняття, яке насправді потребує реалізації з боку багатьох людей. Ми мали змогу з’ясувати, чим відрізняються наші погляди під час реалізації кінопроекту. Чи я так само вважаю, як мої друзі, що придатність – це тоді, коли однакові якість і значення мають системи охорони здоров’я та вищої освіти? Коли ми розглянемо цілі сталого розвитку, ми відразу знайдемо відповідь, оскільки всі сімнадцять принципів відіграють вирішальну та рівну роль у визначенні «стійкості».

На мою думку, спосіб опису і формулювання проблем відіграє найважливішу роль у залученні людей до спільної роботи щодо їх вирішення. Ось чому, щоб знайти відповідь, яким буде наступний крок до інноваційного, стійкого та об’єднаного Балтійського регіону, нам потрібно почати з підключення та інтеграції людей, щоб вони стали чутливими до актуальних проблем», – поділився студент шостого курсу ТНМУ Хуберт Мікоша, який був учасником цього форуму.

Він висловив подяку своєму науковому керівнику – професору Ларисі Федонюк за те, що вона рекомендувала його для участі у цьому важливому проєкті. Хуберт також подякував організаторам та учасникам BUP за теплу атмосферу та чудовий час.