Меню Закрити

Відбулася онлайн-зустріч членів територіальної ради Тернопілля з представниками Поважної ради відзнак «Орден Святого Пантелеймона» та «Медаль Святого Пантелеймона»

Онлайн-зустріч представників Поважної ради відзнак «Орден Святого Пантелеймона» та «Медаль Святого Пантелеймона» з членами Тернопільської регіональної ради відбулася 28 грудня 2020 року в дистанційному форматі. Голова Поважної Ради Василь Князевич детально ознайомив всіх присутніх з історією створення цих почесних нагород. Він зосередив увагу на особливій місії відзнак – підняття престижності професії лікаря.

Василь Михайлович повідомив, що громадську відзнаку за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» у 2021 році присуджуватимуть ще у двох нових номінаціях – «Найкращий управлінець охорони здоров’я України» та «Найкращий колектив року». Нагадаємо, що в попередні роки переможців визначали у таких номінаціях: «Найкращий лікар», «Найкращий медичний працівник», «Новатор охорони здоров’я», «За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я», «Взірець служіння суспільству», та «За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я України» (для іноземців з 2019 р.). Також кандидатів на «Медаль Святого Пантелеймона» (віком до 35 років) обиратимуть у  трьох номінаціях: «За лікарське мистецтво», «За турботу і ласку до хворого» та «За наукові розробки в медицині».

Він додав, що 22 грудня відбулося розширене засідання Поважної ради, під час якого до її складу було прийнято двох нових членів: Микола Проданчук – професор, директор Інституту екогігієни і токсикології імені Л.Медведя Міністерства охорони здоров’я України та Олег Чабан – український учений в галузі психіатрії та медичної психології. І тепер склад Поважної ради будуть обиратися на три роки, що дасть можливість формування сталої команди.

Останнім рішенням Поважної ради було створення професійно-етичної комісії, яка є дорадчим органом і здійснює посилений контроль над відбором кандидатів. Головою ПЕК обрано Ніну Гойду, яка буде формувати комісію.

Під час цієї зустрічі були присутні майже усі члени Тернопільської територіальної ради. Команду ради представив її голова – ректор Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, професор Михайло Корда.

Отже, до складу увійшли завідувач кафедри хірургії факультету післядипломної освіти ТНМУ, заслужений діяч науки і техніки України, голова ГО «Українського лікарського товариства Тернопілля», голова Асоціації хірургів Тернопілля, професор Ігор Дзюбановський, заслужений артист України, директор – художній керівник Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Т.Шевченка Борис Репка, Архиєпископ Тернопільський і Кременецький Православної Церкви України, владика Нестор, власний кореспондент газети «Урядовий кур’єр» у Тернопільській області Микола Шот, завідувач кафедри фармацевтичної хімії ТНМУ, лауреат «Медаль Святого Пантелеймона» Лілія Логойда, начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Ольга Ярмоленко, асистент кафедри хірургії факультету післядипломної освіти ТНМУ Андрій Продан, голова Асоціації медичних сестер України у Тернопільській області Надія Фаріон, голова Тернопільської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Володимир Кузів, директор Чортківського державного медичного коледжу, заслужений лікар України Любомир Білик, директор Кременецького медичного коледжу імені Арсена Річинського Петро Мазур, директор навчально-наукового інституту медсестринства ТНМУ Світлана Ястремська.

Кожен учасник онлайн-зустрічі висловив свої вітання з прийдешніми святами і запевнення, що відберуть гідних кандидатів від Тернопільщини у 2021 році.

Владика Нестор наголосив на тому, що цього року, як ніколи, стало відчутно, що лікарі постійно перебувають у боротьбі за життя і здоров’я людей. Він додав, що Церква, молячись і просячи в Бога захисту для медиків, також долучається до важливої справи відзначення тих, рятує життя.

Микола Шот поінформував присутніх про медіа підтримку діяльності територіальної ради та висвітлення заходів щодо відбору кандидатів і вручення відзнак «Орден Святого Пантелеймона» та «Медаль Святого Пантелеймона».

Інформацію про діяльність Тернопільської територіальної ради можна прочитати тут: https://www.facebook.com/OrdenPanteleymonaTernopil

Лілія Логойда поділилася своїм досвідом участі у конкурсному відборі на отримання «Медалі Святого Пантелеймона» та враженнями від церемонії нагородження, яка відбулася 9 серпня 2020 року.

Начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Ольга Ярмоленко під час зустрічі підтвердила необхідність відзначення найкращих представників практичної медичної галузі.

Володимир Кузів привітав присутніх з прийдешніми святами і наголосив на обов’язковості уваги до медичної галузі з боку українського уряду.

Упродовж наради також було обговорено питання організації участі в конкурсному відборі відзнаки «Орден Святого Пантелеймона».

Особливо приємним є той факт, що свого часу троє представників Тернопільського національного медичного університету отримали ці престижні нагороди. У 2019 році перемогу у номінації «За особистий вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я України» отримав Войцех Барг – практикуючий лікар і керівник клініки внутрішніх хвороб, пульмонології та алергології Вроцлавського медичного університету, який є почесним професором ТНМУ та організатором пульмонологічних шкіл на базі нашого вишу. У 2020 році у номінації «За досягнення в міжнародному співробітництві в охороні здоров’я» переміг керівник благодійного фонду «Гуманітарна допомога міста Білефельд» (Німеччина) Пітер Регер. Очільник фонду є багаторічним партнером Тернопільського медуніверситету щодо розвитку медичної галузі краю та підвищення якості медичної освіти. Також у цьому році завідувач кафедри фармацевтичної хімії ТНМУ Ліля Логойда стала найкращою в номінації «За наукові розробки в медицині» на здобуття Медалі Святого Пантелеймона. Ліля Святославівна сьогодні є наймолодшим доктором фармацевтичних наук в Україні. Докторську дисертацію захистила у віці 31 рік.

Нагадаємо, що право пропонувати кандидатури на присудження відзнаки «Орден Святого Пантелеймона» мають громадські організації сфери охорони здоров’я, об’єднання (організації) пацієнтів, церкви та релігійні організації, лікувальні та лікувально-профілактичні установи різних форм власності, фізичні особи, які вносять власну кандидатуру, або ж кандидатуру іншої особи, наукові установи та навчальні заклади.

Прессекретар ТНМУ Яніна Чайківська.