Меню Закрити

Доцент ТНМУ Ольга Костів: освіта упродовж життя – це свідомий вибір

Світ не стоїть на місці, розвиваються технології, з’являються нові винаходи, і, відповідно, нові можливості. То чи варто людині в таких умовах залишатись зі знаннями на рівні університету? Важливою умовою для життя в суспільстві є швидка адаптація до нової інформації. Передові країни світу змінюють лікувальні підходи, дотримуючись концепції навчання протягом усього життя. Керівництво Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського завжди старається допомогти студентам, інтернам та викладачам продовжувати навчання, наукову та винахідницьку діяльність, вдосконалюватися та ставати висококваліфікованими лікарями. Чудовою можливістю для підвищення кваліфікації та професійного розвитку лікарів є навчання у Тернопільському центрі європейської освіти в анестезіології.

Доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії ТНМУ, член правління громадської організації “Асоціація анестезіологів Тернопільської області” Ольга Костів розповіла, що діяльність Тернопільського центру європейської освіти в анестезіології спрямована на досягнення найвищих стандартів та норм безпеки в галузі анестезії, періоперативної медицини, інтенсивної терапії, невідкладної медичної допомоги та знеболення завдяки підвищенню якості лікування, а, відповідно, освіти, проведенню наукових досліджень та безперервного професійного розвитку фахівців.

«Професія анестезіолога розширила свої межі від простого знеболювання та збереження життєдіяльності під час операцій до визначення періопераційних ризиків, інтра- та післяопераційної терапії. Відповідати сучасності – це означає ставити перед собою нові завдання, бачити нові горизонти. Нова концепція періопераційної медицини виходить за межі нашого «класичного» уявлення про анестезіологічне забезпечення», – зазначила Ольга Ігорівна.

Центр Європейської освіти в анестезіології (CEEA, Committee  for European Educationin Anaesthesiology) у Тернополі є одним з чотирьох освітніх центрів в Україні та єдиний в західному регіоні, у світі їх понад 60. CEEA було створено в 1986 році як фундація європейської освіти в галузі анестезіології. Більше 30 років тисячі лікарів з усього світу беруть участь у курсах.

До навчального курсу відносяться шість окремих циклів, після закінчення яких, кожен учасник складає іспити й отримує сертифікати, які підтверджують його участь. При наявності шести сертифікатів, учасники обмінюють їх на міжнародний сертифікат CEEA, який визнається у всьому світі.

Зараз оновлений формат курсів CEEA поширюється на всі сфери анестезіології, інтенсивної терапії, невідкладної медицини та лікування болю. Слухачі курсів здобувають як і теоретичні знання, так і практичні навички в даній галузі. Серед викладачів курсу провідні фахівці анестезіологи, інтенсивні терапевти, неврологи, нейрохірурги з різних регіонів України та зарубіжних держав.

Доєдналися до читання лекцій на курсах висококваліфіковані викладачі Тернопільського національного медичного університету імені І. Горбачевського: завідувач кафедри неврології, професор Світлана Шкробот; доцент кафедри фармакології з клінічною фармакологією Оксана Шевчук; завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії, професор Володимир Гнатів; завідувач кафедри педіатрії №2, професор Галина Павлишин; доцент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Ольга Костів.

Пандемія призвела до суттєвих змін у сфері освіти протягом 2020 року в усьому світі. Тернопільський центр європейської освіти в анестезіології теж призвичаївся до нової реальності, тепер навчання проходить дистанційно.

Не бійтесь поглиблювати свої знання, відкривати нові горизонти та досягати поставлених цілей, зробіть навчання корисною звичкою.

Журналіст ТНМУ Соломія Гнатишин.

Світлини Ольги Костів.