Меню Закрити

ТНМУ та Університет гуманітарних наук Аккон (Німеччина) завершили проведення серії німецько-українських вебінарів, присвячених питанням протидії COVID-19 та реагуванню систем охорони здоров’я в Україні та світі на пандемію SARS-CoV-2

17 лютого 2021 року у ТНМУ в режимі онлайн було проведено 3-й німецько-український вебінар «Менеджмент спалаху / епідемії SARS-CoV-2 в Україні» («Management of SARS-CoV-2 outbreak/epidemic in Ukraine»), який завершив серію вебінарів на цю актуальну для України і світу тематику. Заходи було проведено в рамках угоди про співпрацю між ТНМУ та Університетом гуманітарних наук Аккон (м. Берлін, Німеччина).

3-й німецько-український вебінар проведено за підтримки партнерів Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського:

– Університету гуманітарних наук Аккон, м. Берлін та Інститутом досліджень міжнародної допомоги IRIA (Німеччина), який представляли професор Тімо Ульріхс, д-р мед. наук, директор Інституту досліджень міжнародної допомоги, професор Університету гуманітарних наук Аккон у Берліні та д-р Габі Фельдман, координатор проекту та науковий співробітник Інституту досліджень міжнародної допомоги IRIA, Університет гуманітарних наук Аккон, м. Берлін (Німеччина);

– Європейського представництва та міжнародних відносин в ABDA e.V. (Федерального союзу німецьких асоціацій фармацевтів), куратор Johanniterstift Berlin-Tegel, (Німеччина), який представляв д-р мед. наук Йенс Гобрехт, магістр громадського здоров’я, магістр бізнес-адміністрування, директор з Європейського представництва та міжнародних відносин в ABDA e.V. (Федеральний союз німецьких асоціацій фармацевтів), куратор Johanniterstift Berlin-Tegel, Німеччина,

– Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Тернопіль, Україна, який представляла в.о. директора Оксана Чайчук, головний державний санітарний лікар Тернопільської області.

Учасниками вебінару від ТНМУ були запрошені викладачі, аспіранти та студенти: професорсько-викладацький склад кафедр громадського здоров’я та управління охороною здоров’я, інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами, загальної гігієни та екології, функціональної і лабораторної діагностики, анестезіології та інтенсивної терапії та представники багатьох інших кафедр ТНМУ, аспіранти та студенти медичного факультету спеціальностей «Медицина» та «Громадського здоров’я», студенти наукового гуртка з «Громадського здоров’я та соціальної медицини». До заходу, окрім науковців, викладачів та студентів ТНМУ, також активно долучилися спеціалісти регіональних лабораторних центрів та центрів громадського здоров’я західного регіону України.

Науковими консультантами та організаторами 3-го німецько-українського вебінару «Менеджмент спалаху/епідемії SARS-CoV-2 в Україні» («Management of SARS-CoV-2 outbreak/epidemic in Ukraine») були д-р мед. наук, професор Тімо Ульріхс (Університет гуманітарних наук Аккон, м. Берлін, Німеччина) та д-р мед. наук, професор Ганна Сатурська, завідувач кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я ТНМУ.

Координатор проекту та науковий співробітник Інституту досліджень міжнародної допомоги IRIA, Університет гуманітарних наук Аккон, м. Берлін (Німеччина) пані Габі Фельдман організувала активну участь доповідачів та учасників вебінару з Німеччини.

З вступною презентацією про сучасний стан щодо виявлення та моніторинг захворюваності на COVID-19 в Німеччині та інших країнах Європи, взаємодію між державними установами охорони здоров’я та політикою охорони здоров’я виступив д-р мед. наук, професор Тімо Ульріхс, директор Інституту досліджень міжнародної допомоги, професор Університету гуманітарних наук Аккон, м. Берлін, Німеччина, який має досвід роботи експертом ВООЗ.

Професор Акконського гуманітарного університету в Берліні висвітлив аспекти внутрішнього та зовнішнього спілкування та взаємодії між закладами та інституціями, організації інформаційно-профілактичних кампаній, заходів контролю та їх наслідків для різних секторів сфери громадського здоров’я, а також детально зупинився на питаннях організації невідкладних заходів реагуванню та організації швидкої допомоги, транспортування пацієнтів з COVID-19. Професор Тімо Ульріхс поділився досвідом про те, як підготувати медичний заклад під час спалаху COVID-19, як організувати та розподілити пацієнтів, провести ефективне сортування пацієнтів, забезпечити їх безпеку та безпеку персоналу, забезпечити ефективну боротьбу з інфекцією SARS-CoV-2.

Директор з Європейського представництва та міжнародних відносин в ABDA e.V. (Федеральний союз німецьких асоціацій фармацевтів), куратор Johanniterstift Berlin-Tegel д-р мед. наук Йенс Гобрехт, магістр громадського здоров’я, магістр бізнес-адміністрування, виступив з доповіддю на тему «Чотири аспекти щодо поставок лікарських засобів у час пандемії», в якій детально розповів про особливості розвитку у Німеччині децентралізованої системи постачання лікарських засобів, що виявилася дуже стійкою до кризових ситуацій.

Д-р Йенс Гобрехт поділився з учасниками вебінару досвідом щодо вирішення проблеми неможливості для пацієнтів вчасно отримати рецепти ліків для довготривалого використання через високий рівень захворюваності лікарів під час спалаху COVID-19. Дана проблема була вирішена завдяки організації постійних телефонних консультацій із лікарями загальної практики, які, перебуваючи на карантині, виписували електронні рецепти і, завдяки цьому, певне забезпечення пацієнтів з хронічними захворюваннями необхідними ліками було збережене. Аптечні мережі також швидко зреагували негайним впровадженням режиму захисту від інфекцій, відбулася адаптація до сильно мінливих кількостей пацієнтів.

Регіональні аспекти менеджменту спалаху / епідемії SARS-CoV-2 в Україні висвітлила головний державний санітарний лікар Тернопільської області Оксана Чайчук, в.о. директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Тернопіль, Україна, у доповіді «Менеджмент  реагування на епідемію COVID -19 в Тернопільській області», в якій підкреслила, що за короткий період часу в Україні постала гостра необхідність щодо напрацювання нормативно-правової бази, залучення фінансових інвестицій, зміцнення сфери медицини (готовність закладів охорони здоров’я, матеріально-технічне забезпечення, укомплектування розхідними матеріалами, засобами індивідуального захисту, ефективна лабораторна діагностика). На локальному рівні, в кожній області ситуація залежала від управлінських рішень та грамотного менеджменту, а саме планування, організації, забезпечення, контролю за виконанням, координації людських, технологічних та фінансових ресурсів для протидії COVID -19. Завдяки своєчасному реагуванню Тернопільського обласного лабораторного центру вдалось зменшити масштаби поширення захворюваності в області та мінімізувати наслідки для населення.

Головний державний санітарний лікар Тернопільської області Оксана Чайчук, дала можливість учасникам вебінару ознайомитися з особливостями проведення інформаційної кампанії щодо протидії COVID-19, зокрема в засобах масової інформації та інтернет-ресурсах, налагодження роботи телефонної «гарячої лінії COVID-19», організації надання кваліфікованої консультативної допомоги населенню області почергово лікарями-епідеміологами Тернопільського обласного лабораторного центру та багато інших актуальних питань щодо моніторингу епідситуації, організації, розвитку та удосконалення лабораторної складової щодо верифікації збудників інфекційних захворювань, як пріоритетного напрямку біобезпеки в Україні.

Презентації усіх доповідачів викликали зацікавленість слухачів та супроводжувалися жвавими дискусіями щодо актуальних питань менеджменту спалаху / епідемії SARS-CoV-2 в Німеччині та інших країнах Європи, в Україні та на регіональному рівні, вакцинації, прогнозів на майбутнє та найважливіших уроків та висновків, які повинні бути зроблені на усіх рівнях організації протидії пандемії на світовому і регіональному рівнях.

Двомовний контекст вебінару (українською та англійською мовами) забезпечили представники ТНМУ: Юрій Петрашик, Анастасія Богуцька, Діана Коллінс та Ганна Сатурська.

Технічну підтримку проведення вебінарів забезпечила доцент кафедри громадського здоров’я та управління охороною здоров’я ТНМУ Наталія Слободян. Усі учасники вебінару отримали сертифікати.

Усі зауваження, побажання та відгуки щодо проведення даної серії німецько-українських вебінарів просимо надсилати на адресу saturska@tdmu.edu.ua.

Дякуємо усім організаторам та учасникам серії німецько-українських вебінарів, присвячених питанням протидії COVID-19 та реагуванню систем охорони здоров’я в Україні та світі на пандемію SARS-CoV-2 за активну участь у заходах та сподіваємося на майбутню плідну співпрацю!