Меню Закрити

Науковець ТНМУ взяв участь у міжнародному симпозіумі з боротьби з туберкульозом

Професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини та фтизіатрії ТНМУ Леонід Грищук взяв участь у 14th Scientific Symposium on the occasion of World Tuberculosis Day 2021. «The impact of the COVID-19 pandemic on TB epidemiology and lessons learned», (Вплив пандемії COVID-19 на епідеміологію туберкульозу та отримані уроки), який відбувся в режимі онлайн 24 березня 2021 року.

Організаторами наукового симпозіуму були Університет гуманітарних наук Аккон (Берлін, Німеччина) та Інститут досліджень міжнародної допомоги IRIA (Німеччина), який представляли професор Тімо Ульріхс, д-р мед. наук, директор Інституту досліджень міжнародної допомоги, професор Університету гуманітарних наук Аккон та д-р Габі Фельдман, координатор проекту та науковий співробітник Інституту досліджень міжнародної допомоги IRIA, Університет гуманітарних наук Аккон.

Цього року Всесвітній день боротьби з туберкульозом відбувся під девізом «Пора зупинити туберкульоз!».

14th Scientific Symposium on the occasion of World Tuberculosis Day 2021. «The impact of the COVID-19 pandemic on TB epidemiology and lessons learned» організовано за підтримки :

Партнери наукового симпозіуму: WHO-Euro, Copenhagen; Stop TB Partnership; Global TB Caucus; Friends of the GFATM Europe; National Association of Phthisiatrists, St. Petersburg, Central Tuberculosis Research Institute, Moscow, Russia; Institute for Public Health, Ministry of Health, Moscow, Russia; Institutes or departments for Tuberculosis in Smolensk, Voronezh, Yekaterinburg, Russia; Institute for Phthisiopulmonology Chiril Draganiuc, Moldova; Institute for Tuberculosis, Tbilisi State Medical University, Georgia; Department of TB research, Ternopil National Medical University, Ukraine; Association of Medical Students in Germany (bvmd).

З вітальним словом виступили:

Professor  Andreas M. Bock (Vice President Akkon University for Human Sciences)

Professor Helmut Hahn (Koch-Metchnikov-Forum (KMF), Berlin)

На симпозіумі були представлені виступи з Німеччини, Грузії, України та інших країн.

З основною доповіддю виступив професор Timo Ulrichs «Why global health aspects will become more and more important».

Зокрема він зупинився на актуальності проблем туберкульозу на фоні пандемії COVID-19. У виступі було наголошено, що з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом Альянс громадського здоров’я звертається до членів парламенту, уряду, органів державної влади, лікарів, науковців, міжнародних партнерів та громадянського суспільства з закликом, в контексті швидкого розповсюдження нової коронавірусної інфекції, приділити особливу увагу людям, постраждалим від туберкульозу (ТБ). Люди з туберкульозом є однією з груп населення, найбільш вразливих до COVID-19, з високою ймовірністю зараження та важкими ускладненнями.

Було наголошено, що Альянс громадського здоров’я надає рекомендації міжнародним та національним партнерам щодо негайного перегляду протоколів амбулаторного лікування, спрямованих на зменшення частоти відвідувань пацієнтами закладів протитуберкульозної терапії та інших пунктів розподілу препаратів або користування громадським транспортом через необхідність їздити до закладів охорони здоров’я, щоб отримати ліки. Одночасно прозвучав заклик активізувати зусилля, спрямовані на підвищення обізнаності пацієнтів про критичну важливість безперервності лікування туберкульозу через ризик розвитку резистентності до препаратів. У ситуації глобальної пандемії коронавірусу всі стикаються з новими проблемами в галузі охорони здоров’я, які кардинально змінили світ і світогляд. Альянс швидко реагує на поширення COVID-19, надаючи партнерам професійні рекомендації щодо коригування їх діяльності в контексті пандемії. Лише за минулий тиждень  від туберкульозу померло вдвічі більше людей, ніж від COVID-19. За даними ВООЗ, туберкульоз щорічно вбиває 1,5 мільйона людей у всьому світі і є однією з 10 найбільших причин смерті; також це головна причина смерті серед ВІЛ-позитивних людей.

Цікавою була доповідь професора Zaza Avaliani (National Center for Tuberculosis and Lung Diseases of Georgia, Tbilisi) «Epidemiological situation of tuberculosis in Georgia».

Професор Леонід Грищук виступив з доповіддю «The impact of the COVID-19 pandemic on the epidemic situation with tuberculosis in Ukraine».

У виступі він зазначив, що в Україні в 2020 році склалася складна ситуація з туберкульозом. Стратегічна ціль для України, розрахована міжнародним партнерством «Стоп туберкульоз» (Stop TB Partnership) на період 2020-2022 рр., становить 135 100 осіб, яких необхідно своєчасно виявити та направити на лікування.

Україна посідає друге місце в європейському регіоні за найбільшим навантаженням на туберкульоз, але, за оцінками ВООЗ, приблизно 25% випадків туберкульозу та 50% випадків туберкульозу, стійких до різних лікарських засобів, не виявляються в Україні щороку, тому виявлення втраченого туберкульозу є значним викликом.

У суспільстві сформувався значний прошарок населення, який ще не врахований і не контролюється державою, а спосіб життя якого свідчить про те, що ці люди можуть хворіти на туберкульоз. Сюди, зокрема, належать: особи, які живуть за межею бідності, бездомні, алкоголіки та наркомани, ВІЛ-інфіковані, особи, які перебувають під вартою або звільнені з місць позбавлення волі, особи без певних професій, безробітні, шкідливі галузі праці, нелегальні мігранти тощо. Фактори ризику безпосередньо впливають на появу, формування та стан груп ризику, що забезпечує постійну появу нових випадків туберкульозу. Тому туберкульоз – це передусім політична та соціально-економічна проблема.

Після початку пандемії COVID-19 у березні 2020 року хворих на коронавірус почали приймати на стаціонарне лікування у фтизіо-пульмонологічних центрах, що призвело до скорочення ліжок і спеціалістів з лікування туберкульозу. Це також призвело до скорочення своєчасного виявлення хворих на активний туберкульоз.

За результатами аналізу захворюваності на активний туберкульоз в Україні у 2020 році порівняно з  2019 роком було встановлено, що серед населення країни цей показник зменшився майже на 30%. Це свідчить про те, що рівень виявлення активного туберкульозу знизився майже у всіх регіонах України. Звертається увага на той факт, що в регіонах, які зазнали серйозного локдауну (таких як Чернівецька та Тернопільська області), ця різниця сягає майже 50%. Тобто кількість нових випадків туберкульозу зменшилася вдвічі. Аналіз показав  зниження рівня діагностики супутньої захворюваності на ВІЛ / ТБ в Україні в середньому на 29,4%. Кількість недіагностованих випадків туберкульозної інфекції серед дітей становить 34,5%. Ці тривожні цифри свідчать про те, що кількість хворих на туберкульоз не зменшилася, їх просто перестали діагностувати.

Серед пріоритетних кроків у боротьбі з туберкульозом на 2021 рік це:

– створення системи єдиних регіональних центрів фтизіопульмонології та оснащених усіма необхідними кабінетами районних фтизіатрів з доступом до КТ та новітніми методами діагностики;

– забезпечення відповідності матеріально-технічної бази регіональних фтизіопульмонологічних центрів вимогам стандарту щодо боротьби з інфекцією для закладів охорони здоров’я, які надають допомогу хворим на туберкульоз;

– забезпечення безперервності лікування із використанням нових сучасних протитуберкульозних препаратів, та діагностики туберкульозу у відповідь на проблеми, пов’язані з коронавірусною хворобою (COVID-19).

Леонід Грищук висловлює подяку професору Тімо Ульріхсу і доктору Габі Фельдман за запрошення і можливість взяти участь у 14th Scientific Symposium on the occasion of World Tuberculosis Day 2021.