Меню Закрити

Студенти ТНМУ вивчали історико-культурну спадщину Хмельниччини

Співробітники кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки дистанційно організували виховний захід з іноземними студентами та студентами нормативного терміну навчання кураторських груп на тему «Історія, культура, пам’ятки архітектури та видатні люди Хмельницької області».

Завідувач кафедри, професор  Вадзюк С.Н. представив студентів кураторських груп, які підготували цікаві презентації про історію, культуру, пам’ятки архітектури, видатних людей Хмельницької області  українською та англійською мовами. Оскільки подібні зібрання відбуваються досить часто, потрібно відзначити, судячи з активної аудиторії, студентам дуже подобається дізнаватися про традиції народів, представники яких навчаються в університеті.

На фото проф. Вадзюк С.Н., ас.Кащак Т.В., ас. Татарчук Л.В., доц. Наконечна С.С., ас. Шмата Р.М., доц .Ратинська О.М.

Слухачів зацікавило повідомлення студента 290 групи Гульмана Богдана про культурні пам’ятки міста Хмельницький, його історію виникнення, також парк-пам’ятку садово-паркового мистецтва імені Чекмана, Бузьке водосховище, ботанічний сад, зоопарк.

Аудиторію зацікавила представлена студенткою 290 групи Римлянською Оленою презентація на тему «Перлина Поділля – Волочиський край» про культурну спадщину Волочищини, а саме село Тарноруда, що у 1583 році отримало Магдебурське право; палац поміщиків Мордвінових, XIX ст., костел святого Станіслава, костел Божої матері, костел Успіння пресвятої Богородиці, церква святого Михайла, палацовий ансамбль поміщиків Лохвицьких та Кічів.

Зазначила, що Хмельницький багатий й видатними людьми, такими як, Фрідріх Мошинський – відомий польський політичний діяч та фінансист, власник теперішнього села Фрідріхівка; Самуель Рапопорт – видатний австрійський біохімік; Басистюк Ольга та Мозговий Микола – народні артисти України та інші.

Представлена презентація студента 290-ї групи Омельченка Олександра на тему «Славута – мій дім» була про історію виникнення, географічне походження. Цікаво, що саме тут і донині працює декілька підприємств, заснованих князями Сангушками: суконна та паперова фабрики, пивзавод.

Славута стала знаним кумисо-гідропатичним курортом, на якому лікувалися така відома особистість, як Леся Українка.

 Заслухали доповідь студента 288-ї групи Притульського Богдана на тему «Ізяслав крізь віки» з його архітектурними пам’ятками, такими як палац знязів Сангушків , який разом з палацом князів Заславських є під охороною держави.

Відомі архітектурними домінантами костел святого Михайла та монастир ордену отців бернардинів; костел святого Йосипа та монастир Лазаритів, що на теперішній час є єдиною діючою католицькою культовою спорудою; Старозаславський замок, костел святого Івана Хрестителя та інші.

Панасюк Інна, студентка 288-ї групи, доповідала про старовинне місто Летичів, його цікаві історичні та архітектурні пам’ятки, а саме: санктуарій Летичівської Богородиці – місце паломництва з України та різних куточків світу, Меджибіцький замок та інші.

З відомих на теперішній час видатних людей стали учасники Революції Гідності з перших днів Смолінський Леонід, Савіцький Юрій та інші відважні вояки міста Летичева, які загинули за Україну.

Слухачів зацікавило повідомлення студентки 291-ї групи Розгон Любові на тему «Кам’янець-Подільський – квітка на камені». Це місто, яке знаходиться в серці Подільських Товтр – національного природнього парку. Основними архітектурними пам’ятками є Кам’янець-Подільська фортеця, собор святих апостолів Петра і Павла, будинок польського магістрату (ратуша), новопланівський та замковий мости.

Кам’янець-Подільська фортеця, відома на всю Україну і приваблює туристів зі всіх куточків країни. Знаходиться вона на так званому півострові, оточеному з трьох боків стрімкими скелястими обривами та річкою Смотрич. Вхід до міста обороняли Польська та Руська брами. Якщо було помічено ворога, миттєво наповнювався водою каньон. Така несподівана лінія оборони робила замок недосяжним ще більше.

Закінчила виховний захід студентка 286-ї групи Третяк Дарії доповіддю на тему «Староконстянтинів і моя Білогірщина», а саме цікаві історичні та архітектурні пам’ятки: замок Осрозьких – оборонна споруда XVI ст, розташована на мисі, в місці сходження річок Случ та Ікопоть. До наших днів збереглися палац, оборонна вежа, замкова церква і дзвіниця.

Також відомі й інші архітектурні пам’ятки, такі як Червоний млин, костел Матері Божої Громничої та домініканський монастир​.

Донесені слухачам також Третяк Дарією цікаві факти про історію селище міського типу Білогірщину, де знаходяться оголені поклади крейди – білі крейдяні плями,звідки й пішла нинішня назва населеного пункту. З найбільш унікальних пам’яток історії, які збереглися до цього часу на Білогірщині, вважається Аріанська вежа, збудована приблизно на межі ХVI-ХVІІ ст.

Підготувала відповідальна за виховну роботу, ас. Кащак Т.В.