Меню Закрити

Лекції до Всесвітнього дня здоров’я провели у ТНМУ

Щороку 7 квітня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день здоров’я, мета якого – популяризація інформації про профілактику та лікування найпоширеніших розладів.

На честь цього дня кафедра психіатрії, наркології та медичної психології Тернопільського національного медичного університету спільно з центром виховної роботи та культурного розвитку та командою Студентського влогу «Outlook» організували ряд онлайн-лекцій для студентів, присвячених психічному здоров’ю в умовах пандемії.

Протягом заходу завідувач кафедри, доктор медичних наук, професор Олена Петрівна Венгер провела лекцію на тему «Професійне вигорання», під час якої розповіла про особливості burnout-синдрому та поділилася практичними порадами профілактики. Як показують численні дослідження в різних країнах світу, синдром професійного вигорання починає формуватися вже у студентів-медиків старших курсів. Постійне спілкування з хворими та їхніми родичами, перебування в колі складних людських проблем, негативних емоцій, страху, болю, а також відчуття відповідальності за життя та одужання пацієнтів, вимоги високої компетентності й постійного професійного самовдосконалення – це далеко не повний перелік причин, через які працівники сфери охорони здоров’я настільки вразливі до емоційного вигорання. Олена Петрівна поспілкувалася зі студентами та поділилася методами боротьби з даною проблемою.

Доктор медичних наук, доцент Юрій Ігорович Мисула поспілкувався зі студентами на тему «Стрес та стресостійкість». Благополуччя та емоційна відновлюваність  медичних працівників – пріоритетна мета, бо ці компоненти є запорукою їхнього здоров’я, а відтак і здоров’я та надання якісних медичних послуг населенню під час спалаху вірусу COVID-19. Тому вкрай важливо передбачити стреси, пов’язані з професійними обов’язками, та створити підтримку для медичних працівників. Юрій Ігорович поділився цікавою інформацією про роль стресу в нашому житті та рекомендаціями як із ним боротися.

Асистент кафедри Тетяна Іванівна Іваніцька провела лекцію на тему «Цифрові адикції», у якій наголосила на особливій актуальності даного питання у час пандемії, розповіла про нейробіологічні основи даної залежності, а також поділилася методами «цифрового детоксу».

Захід викликав велике зацікавлення у студентів і відбувся у дружній, неформальній атмосфері. Висвітлені теми загалом актуальні для майбутніх лікарів та їхній необхідності підлаштовуватися під умови пандемії. Учасники активно долучалися до обговорення питань, що висвітлювалися. Загалом лекції відвідали більш ніж 100 студентів.

До організації заходу активно долучилися студенти Юлія Бандрівська, Дарина Шандрук та Ангеліна Трачук.

Кафедра психіатрії, наркології та медичної психології щиро вітає з Всесвітнім днем здоров’я, бажає процвітання, успіху, фізичного та психічного благополуччя!

Колектив кафедри психіатрії, наркології та медичної психології ТНМУ.