Меню Закрити

Історія, культура, пам’ятки архітектури та видатні люди Тернопільщини

Співробітники кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки дистанційно провели виховний захід з іноземними студентами та студентами нормативного терміну навчання кураторських груп на тему «Історія, культура, пам’ятки архітектури та видатні люди Тернопільщини. Історія ТНМУ ім. І.Я.Горбачевського».

Завідувач кафедри, професор  Вадзюк С.Н. представив студентів кураторських груп, які підготували цікаві презентації про історію, культуру, пам’ятки архітектури, видатних людей Тернопільщини  українською та англійською мовами. Відзначимо, судячи з активної аудиторії, половина якої складають іноземні студенти, окрім тернопільських районів, на цей виховний захід було також підготовлено історію Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я.Горбачевського. Іноземні студенти та студенти нормативного терміну навчання кураторських груп більш поглиблено з задоволенням дізналися історію свого вишу.

Саме про історію ТНМУ та пам’ятки архітектури міста Тернополя  підготував доповідь Ільчишин Назарій студент 291-ї групи. За останні 10 років науковці університету отримали 602 патенти на винаходи. Розроблені в університеті нові методи лікування опіків, що відзначено Державною премією України в галузі науки і техніки; 2 науковці стали заслуженими винахідниками України. Захищено 58 докторських і 282 кандидатських дисертацій. Слухачі також дізналися біографію Івана Горбачевського.

Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, Кафедральний собор Різдва Христового, Тернопільський академічний обласний український драматичний театр імені Тараса Шевченка, тернопільське озеро – усі ці пам’ятки висвітлювалося в доповіді.

Кирунчик Олег (студент 290-ї групи) та Деліу Дмитро (студент 287-ї групи) виступили з доповіддю на тему «Історія, культура, пам’ятки архітектури м.Заліщики та Заліщицького району». Заліщики – колишній польський курорт № 1, є туристичним місцем завдяки річці Дністер, яка є панорамою міста. Слухачів зацікавили пам’ятки архітектури, а парафіяльний костел Св. Станіслава, палац Бруницьких, колишній будинок польського товариства «Сокіл», в якому виступала видатна українська співачка Соломія Крушельницька.

      На території Заліщицького району утворено національний природний парк «Дністровський каньйон». На околицях Заліщиків обабіч Дністра є державні ботанічні заказники Жежавський, Обіжевський та урочище «Криве». В районі Касперівського водосховища на річці Серет — державний ландшафтний заказник. Діють база відпочинку «Росинка» поблизу села Касперівці та шкільний табір «Ромашка» в урочищі «Червоне» біля села Нирків.

Аудиторію зацікавили представлені студентами 288-ї групи Кульчицькою Наталією та Ксенич Олесем факти про  культурну спадщину міста Чортків та Чортківського району. А саме, чортківський замок Гольських, костел Матері Божої, святого Розарія і святого Станіслава, церква Святої Покрови, церква Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії, катедральний собор верховних апостолів Петра і Павла.

Цікаві факти також розповідали про Млинки – гіпсові печери, геологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення в Україні. Розташована біля села Залісся Чортківського району Тернопільської області. Лабіринти печери залягають на 10-20 метрів від поверхні землі.

Кшевський Іван студент 291-ї групи розповідав про м.Бучач, а саме цікаві історичні та архітектурні пам’ятки: Ратуша, замок, Василіянський монастир, Здвиженська церква, Святопокровська церква, церква св. Миколая, римо-католицький костел Успіння Матері Божої, руїни церкви в урочищі Монастирок поблизу міста.

  Замойська Надія (студентка 290-ї групи) доповідала про місто Бережани та Бережанський район, а саме цікаві історичні та архітектурні пам’ятки (ратуша, замок Синявських, костел святих апостолів Петра і Павла, церква Пресвятої Трійці, віменський квартал, церква святого Миколая), природні заповідники та місця для туризму (урочища Монастирок, гора Лисоня, Раївський дендропарк).

Аудиторію зацікавили представлені студентами 286 групи Череватим Василем та Коханським Олегом відеофакти на тему: «Мій рідний край – Гусятинський район». Територія району розташована на Подільській височині, поверхня розчленована долинами лівих приток річки Дністер (найбільші — Збруч і Нічлава) та правих приток річки Збруч (найбільші — Гнила і Тайна).​ Цікаві історичні та архітектурні пам’ятки: Сидорівський замок, гусятинська синагога, Самолусковецький костел. Також представлені видатні люди, які були родом з Гусятинщини, це Іван Пулюй, Богдан Лепкий, Пінхас Лавон та інші.

Заслухали презентацію Сапок Василь студента 287 групи на тему: «Онлайн екскурсія містом Кременець». Побувати на замковій горі, з якої видно усе місто, відвідати таємничі катакомби та почути більше сотні місцевих легенд і переказів, все це можна в одному із найдавніших міст України – Кременці. Назва його походить від слова “кремінь” – мінералу, якого багато в Кременецьких горах! Місця, які варто відвідати в Кременці є, звичайно ж, замкова гора або гора Бона в честь дружини польського короля Сиґізмунда І;  ботанічний сад, на основі якого було створено Київський ботанічний сад ім. Фоміна; каменоломні, камінь з яких добувався як для будівництва самого міста так і для виготовлення надгробних каменів для староданього єврейського кладовища.

Ще одним цікавим місцем у Кременці є дівочі скелі. За легендою: взявши найдорожчі українські скарби, а саме дівчат, татари вели їх через гори, але так стомилися, що полягали спати. Дівчата тим часом кинулися тікати, але одна з них чогось злякалася і голосно закричала. З усіх сторін вороги почали обступати дівчат, але українки вирішили не здаватися у полон, а всі разом зв’язалися за коси і кинулися з гір у прірву.

Любителі зимових видів спорту можуть відвідати лижні трампліни та найстарішу санну трасу в Україні.

Були заслухані цікаві презентації Присяжнюк Ольги (студентки 286-ї групи) на тему «Мій дорогий та рідний серцю край», Шумський район, с.Угорськ. Поблизу Угорська виявлено археологічні пам’ятки пізнього палеоліту і давньоруської культури. Також тут багато різних гір: гори Городисько, гори Стоси, Грицькова гора, гора Костющина, Лиса гора, Вирубки.

Також доповідачка згадувала й інші архітектурні памятки Тернопільщини, а саме: Кремене́цький ботані́чний сад, Зба́разький за́мок, Вишніве́цький пала́ц, Кришталева печера, природний парк “Медобори”, Теребовлянський замок, Червоногородський (Джуринський) водоспад, Скала-Подільський замок.

Підготувала відповідальна за виховну роботу ас. Кащак Т.В.