Меню Закрити

Викладачі та студенти ТНМУ посадили Кобзареве дерево

Напередодні відзначення 160-ти річчя перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на запрошення громади Товстенецької ОТГ викладачі та студенти науково-краєзнавчої студії «Терполяни» посадили Шевченкову вербу у смт. Товсте.

Перебуваючи на засланні на Кос-Аралі, Тарас Шевченко знайшов на дорозі гілочку верби, посадив її, дбайливо доглядав і незабаром виросла верба, під тінню від якої він полюбляв відпочивати. Деревце нагадувало нашому поету про Україну. Адже кучеряві верби були окрасою мальовничих українських сіл, милували око на левадах, греблях, понад озерами та ставками.

У 1961 році поет Роман Лубківський, лауреат Державної премії України імені Т.Шевченка, привіз з Казахстану саджанець Кобзаревого дерева у смт. Товсте. Згодом, у 1992 р., біля цього дерева було встановлено пам’ятник Тарасу Шевченку. Понад 60 років це дерево милувало око  жителів та гостей містечка своєю красою, але, на превеликий жаль, під час минулорічного буревію воно було знищене. Проте місцевим жителям вдалось зберегти гілочку, з якої вони виростили саджанець, який і був посаджений викладачами та студентами нашого університету.

До цього дійства долучилися Опер Тетяна, Сороківський Ілля, Бучко Андріана, Деліу Дмитро та Тарас, Струк Марта, Надкевич Анастасія.

Староста загальноуніверситетського руху MISERICORDIA Опер Тетяна.