Меню Закрити

У ТНМУ визначено переможців конкурсу наукових робіт на присудження премії імені Івана Горбачевського

Під час планового засідання вченої ради ТНМУ 25 травня 2021 року президент ГО «Всеукраїнська асоціація інфекціоністів», академік НАМН України, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами, професор Михайло Андрейчин оголосив результати конкурсу наукових робіт на присудження премії імені Івана Горбачевського.

Ця премія надається науковцям Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського за розвиток наукового потенціалу вишу, підвищення його рейтингу та популяризацію в Україні і за кордоном.

Усі бажаючі подавали свої напрацювання за такими напрямками:

1) досягнення в науково-дослідницькій діяльності з проблем теоретичної медицини та фармації;

2) досягнення в науково-дослідницькій діяльності з проблем клінічної медицини та стоматології;

3) досягнення в науково-дослідницькій діяльності з проблем суспільних та гуманітарних дисциплін.

Головними критеріями відбору переможців на призначення премії були результати завершеного наукового дослідження; наявність циклу наукових праць, надрукованих у фахових виданнях України та за кордоном, що входять до наукометричних баз Scopus та Web of Science; відзнаки на всеукраїнських та міжнародних наукових форумах; отримання та комерціалізація патентів на винаходи; презентація своїх наукових розробок за кордоном.

Загалом на конкурс надійшло 8 робіт. На розгляд комісії свої наукові здобутки представили Валерій Дідух «Волинське село ХІХ століття»; Ігор Венгер, Святослав Костів, Михайло Гусак «Повторні операції на аорто-клубово-стегно-підколінному артеріальному руслі у віддаленому післяопераційному періоді – діагностика, вибір об’єму реконструкції»; Альона Савич, Світлана Марчишин «Теоретичне та експериментальне обґрунтування пошуку нових анти-діабетичних рослинних зборів, їх фітохімічне та фармакологічне дослідження»; Андрій Цвях, Андрій Господарський, Оксана Шевчук «Розробка спеціалізованого телемедичного обладнання і лікувально-реабілітаційних методик для надання дистанційної реабілітації пацієнтам з травмами та захворюваннями опорно-рухового апарату»; Валентин Франчук «Недоліки професійної медичної діяльності: судово-медичні та клініко-соціальні аспекти»; Віктор Шідловський, Олександр Шідловський, Лариса Сидорчук, Михайло Шеремет «Автоімунний тиреоїдит – актуальна проблема сучасної тиреоїдології» (цикл праць); Христина Максів, Марія Марущак, Інна Криницька «Зв’язок поліморфізму генів з метаболічними факторами у механізмах артеріальної гіпертензії поєднаної з хронічними обструктивними захворюваннями легень»; Ірина Бойко, Інна Криницька «Мікробіологічна діагностика гонококової інфекції, антибіотикорезистентність та геномна епідеміологія Neisseria gonorrhoeae в Україні».

Комісія проаналізувала подані роботи і визначила переможців.

Як зазначив Михайло Андрейчин, у напрямку «Досягнення в науково-дослідницькій діяльності з проблем теоретичної медицини та фармації» першість отримало дослідження «Мікробіологічна діагностика гонококової інфекції, антибіотикорезистентність та геномна епідеміологія Neisseria gonorrhoeae в Україні», авторами якої є Ірина Бойко, Інна Криницька.

За напрямком «Досягнення в науково-дослідницькій діяльності з проблем клінічної медицини та стоматології» перемогла робота «Розробка спеціалізованого телемедичного обладнання і лікувально-реабілітаційних методик для надання дистанційної реабілітації пацієнтам з травмами та захворюваннями опорно-рухового апарату». Автори Андрій Цвях, Андрій Господарський, Оксана Шевчук.

За напрямком «Досягнення в науково-дослідницькій діяльності з проблем суспільних та гуманітарних дисциплін» комісія присудила премію дослідженню «Волинське село ХІХ століття». Автор Валерій Дідух.

Невдовзі переможці будуть відзначені сертифікатами і грошовими заохоченнями.

Інформацію надав проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ.

Світлини пресслужби ТНМУ.