Меню Закрити

Підсумкова LXІV науково-практична конференція «Здобутки клінічної та експериментальної медицини» у ТНМУ

11 червня 2021 року в Тернопільському національному медичному університеті імені І. Горбачевського в онлайн-форматі відбулася щорічна підсумкова LXІV науково-практична конференція «Здобутки клінічної та експериментальної медицини».

Окрім науковців ТНМУ, у заході взяли участь фахівці з Києва, Запоріжжя, Вінниці, Львова, Одеси, Житомира, Дніпра, Харкова та Івано-Франківська. На платформі Microsoft Teams було організоване пленарне засідання. Постерні доповіді учасників конференції розміщені на хмарному сервері Google Drive. Усі матеріали конференції представлені у збірнику у секціях «Внутрішня медицина, інфекційні хвороби, психіатрія та неврологія», «Хірургія, онкологія, ортопедія та травматологія», «Здобутки сучасної стоматології», «Охорона материнства і дитинства», «Експериментальна медицина, морфологія у нормі та при патології, здобутки сучасної фармації» та «Інновації у вищій медичній школі».

З вітальним словом від адміністрації університету до учасників звернувся проректор з наукової роботи, професор Іван Кліщ, який передав вітальне слово ректора нашого вишу, професора Михайла Корди. Він відмітив, що проведення щорічних підсумкових науково-практичних конференцій наприкінці навчального року – традиція Тернопільського державного медичного університету імені І.Горбачевського.

Іван Миколайович зазначив, що «онлайн формат конференції дає нам можливість об’єднати науковців з різних куточків України та все ж сподіваємося на те, що наступна наша зустріч вже відбудеться в академічному режимі. Минулий рік був дуже складним для наших медиків, сповнений різноманітних випробувань та непросто було й науковцям, адже й досі обмежені пересування, контакти, певні аспекти дослідницької роботи. Незважаючи на це, ми маємо чому радіти, адже за 2020 рік у нас 169 публікацій у журналах, які індексуються в Scopus».

Доповідь «Нестандартні ситуації у біліарній хірургії» представив завідувач кафедри загальної хірургії ТНМУ, професор Ігор Дейкало.

Доцент кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Марія Шкільна доповіла про «Клініко-епідеміологічні та імунологічні аспекти Лайм-бореліозу, удосконалення діагностики даної інфекційної хвороби».

Марія Іванівна зауважила, що дані епідеміологічної ситуації щодо Лайм-бореліозу в світі та Україні зокрема, свідчать про щорічне зростання захворюваності, і що особливо важливо мікст-інфекціями.

Доповідачка також наголосила на тому, що після укусу кліща необхідно звернутися до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками. Своєчасне призначення та вживання антибіотиків може попередити розвиток ускладнень з боку нервової, серцево-судинної та опорно-рухової системи, адже кліщі є переносниками ще й таких інфекційних захворювань, як анаплазмоз, бабезіоз, кліщовий енцефаліт.

Сергій Коноваленко, доцент кафедри оперативної хірургії та клінічної анатомії представив доповідь на тему «Особливості ремоделювання структур сім’яників при ендогенних та екзогенних інтоксикаціях».

Доцент кафедри педагогіки вищої школи та суспільних дисциплін ТНМУ Віталій Кульчицький виступив з доповіддю  «Становлення патріотичного виховання особистості у процесі розбудови національної системи освіти».

На завершення Підсумкової LXІV науково-практичної конференції «Здобутки клінічної та експериментальної медицини» керівник наукового відділу Оксана Шевчук підсумувала роботу засідання.

Формат відеоконференції надав учасникам змогу не лише вербально представити свої наукові здобутки, але й водночас став майданчиком для наукової дискусії, спільного перегляду й плідного обговорення відеофрагментів та наданих презентацій.

Журналістка ТНМУ Соломія Гнатишин.

Світлини авторки.