Меню Закрити

Міжнародний українсько-польсько-литовський історико-краєзнавчий захід «Марсове поле» на Тернопільщині

26 червня 2021 року члени громадської організації «Інститут досліджень національної спадщини» та науково-краєзнавча студія «Терполяни» при ТНМУ організували українсько-польсько-литовську історико-краєзнавчу розвідку у село Лопушне Кременецького району. Цей захід розпочався у стінах нашого університету. Ректор ТНМУ, проф. Корда Михайло радо зустрів запрошених гостей, зокрема голову Тернопільської обласної ради Головка Михайла, голову польського товариства у Тернополі Фриза Петра та польський хор, професорсько-викладацький склад, учасників науково-краєзнавчої студії «Терполяни», представника Міністерства транспорту Садовника І.Д., представника Львівського осередку ГО «Інститут досліджень національної спадщини» Зімаєва П.М. та представника Рівненського осередку ГО «Інститут досліджень національної спадщини» Василюка А.В.

Голова польського товариства Петро Фриз передав лист-привітання від Генерального Консула Республіки Польщі в Луцьку Славоміра Місяка, студент медичного факультету Андрій Яворський зачитав привітання Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Вальдемараса Сарапінаса.

З вітальним словом до присутніх звернувся голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко. Михайло Йосифович відзначив важливість національно-патріотичного виховання молоді та систематичну роботу, яка ведеться в нашому університеті. Від імені обласної ради він запевнив керівництво університету та професорсько-викладацький склад в цілковитій підтримці роботи з відродження національної культури та історичної спадщини.  За активну громадянську позицію, участь у науково-краєзнавчій студії «Терполяни», волонтерську і наукову діяльність Михайло Головко нагородив грамотами обласної ради викладачів ТНМУ Багрій-Заяць О.А., Боцюк Н.Є., Кадобного Т.Б., Кравчук Л.О., Яворську О.Л., а студентів Бучко А.Т., Надкевич А.Ю., Опер Т.М., Струк М.А.

У подарунок від Польського товариства хор виконав національно-патріотичні пісні.

На завершення ректор університету Корда М.М. подякував членам ГО «Інститут досліджень національної спадщини» та науково-краєзнавчої студії «Терполяни» за багаторічну роботу по відновленню й розвитку історичної та культурної спадщини.

Після цього учасники та гості заходу вирушили в мальовниче село Лопушне Кременецького району, щоб вшанувати героїчну сторінку національної історії. Відомо, що в 1512 році тут відбулася грандіозна битва – шеститисячне русько-польсько-литовське військо князя Костянтина Острозького розгромило 25-тисячну орду кримського хана. Після бою князь наказав насипати на видному місці могилу, щоб поховати полеглих воїнів. На місці захоронення у 1992 році спорудили пам’ятний знак з написом: «Вічна слава героям, які віддали своє життя за вільну Україну 28 квітня 1512 року».

Староста села Лопушне Чабан Лариса Іванівна та жителі сіл Лопушне, Великих та Малих Дедеркал, Вовківців та міста Ланівці радо зустріли з короваєм гостей та разом поклали квіти до пам’ятного знака, встановленого на могилі полеглих в бою українців, поляків та литовців. Керівник ГО «Інститут досліджень національної спадщини» Кравчук Леонід Васильович передав листи-привітання від Генерального Консула Республіки Польщі в Луцьку Славоміра Місяка та Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні Вальдемараса Сарапінаса старості села. Керівник міжнародного відділу ГО «Інститут досліджень національної спадщини» та науково-краєзнавчої студії «Терполяни», доцент Кадобний Тарас Богданович вручив грамоти «За активну громадянську позицію та волонтерську діяльність» активним учасникам історико-патріотичних розвідок.

Наприкінці зустрічі польський хор виконав декілька польських пісень, а в кінці заходу всі разом заспівали українську пісню «Рідна мати моя».

ГО «Інститут досліджень національної спадщини» висловлює щиру подяку ректору ТНМУ, проф. Корді М.М. за сприяння та допомогу у проведенні національно-патріотичних заходів.

     Учасниця ГО «Інститут досліджень національної спадщини» та науково-краєзнавчої студії «Терполяни» Опер Тетяна.