Меню Закрити

Працівники ТНМУ взяли участь у тренінгу з питань вакцинації проти COVID-19

6-7 липня 2021 року працівники Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського взяли участь у тренінгу для тренерів з питань вакцинації проти COVID-19, організованого Центром громадського здоров’я МОЗ України в співпраці з Бюро ВООЗ в Україні. Делегацію університету представляли доцент кафедри педіатрії №2 Горішна Іванна , доцент кафедри клінічної імунології, алергології та загального догляду за хворими Городецький Володимир та асистент  цієї ж кафедри Славопас Віта.

Цей тренінг був проведений в рамках виконання Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках. З метою розширення та розбудови спроможності кадрових ресурсів охорони здоров’я для проведення вакцинації у пунктах щеплень, мобільними бригадами та у центрах вакцинації населення з залученням студентів старших курсів та лікарів-інтернів закладів вищої освіти планується створити тимчасові навчальні центри з питань вакцинації на базі закладів вищої освіти.

Такі центри здійснюватимуть підготовку студентів старших курсів, лікарів-інтернів закладів вищої освіти, а також у подальшому навчатимуть медичних працівників мобільних бригад та пунктів щеплень закладів охорони здоров’я.

З метою підготовки тренерів закладів вищої освіти було організовано та проведено 4 тренінги з питань вакцинації проти COVID-19, учасниками двох з них були представники  ТНМУ.

Розпочала зустріч доктор Вусала  Аллахвердієва – спеціаліст бюро ВООЗ в Україні. Вона представила загальні принципи, стандарти та вимоги щодо вакцинації від COVID-19, встановлені на глобальному рівні. Провела огляд Національного плану розгортання та вакцинації в Україні (Дорожньої карти з вакцинації проти COVID-19 ).

Також було опрацьовано практичні питання вимог до зберігання, транспортування та використання COVID-19 вакцин, зокрема, які зареєстровані в Україні. Розглянуто основні моменти організації сесій вакцинації в постійному пункті і на виїзді.

Глава Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій представив ключову інформацію про платформи/типи вакцин від COVID-19, їхню ефективність, бепеку та протипоказання до них. Також повідомив про продукти, що розробляються, а також про результати клінічних випробувань  і способи їхньої інтерпретації.

 Також увага була звернена на безпеку вакцин через призму глобальних рекомендацій та особливостей у контексті країни. Зокрема, завідувач кафедри епідеміології Національного медичного університету імені О.О.  професор  Ірина Колеснікова, надала інформацію про фармаконагляд за вакцинами: глобальні рекомендації з нагляду від несприятливих подій після імунізації, повідомлення, пріоритетні сигнали для розслідування, алгоритми розслідування, остаточна класифікація.

Директор департаменту фармоконагляду Державного експертного центру МОЗ України Тетяна Башкатова,  висвітлила питання системи нагляду несприятливих подій після імунізації в Україні та звіти про сигнали через електронні платформи (PAIS).

Принципи функціонування реєстру імунізації COVID-19 в системі e-Health та звітності про дані висвітлив  Андрей Мечев, представник департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) Національної служби здоров’я України.

За результатами тренінгу учасники отримали сертифікати, матеріали, презентації і посилання на міжнародні та національні рекомендації щодо вакцинації під час пандемії COVID-19.