Меню Закрити

Семінар «Особливості спілкування та надання соціальних послуг особам, які страждають на психічні розлади» відбувся у ТНМУ

15 липня 2021 року викладачі кафедри психіатрії, наркології та медичної психології взяли участь в онлайн-семінарі «Особливості спілкування та надання соціальних послуг особам, які страждають на психічні розлади».

Захід відбувся на виконання доручення голови ОДА від 04.06.2021 №4101.02.03 «Про вирішення соціальних питань осіб, які довготривало перебувають у закладах з надання психіатричної допомоги».

Семінар розпочала Галини Несторівни Смаль – директорка Тернопільського обласного центру соціальних служб. У семінарі взяли участь понад 80 учасників, серед яких керівники центрів надання соціальних послуг, центрів служб та завідувачі відділень, фахівці соціальної роботи, соціальні працівники та представники громад Тернопільської області.

До заходу активно долучилися викладачі Тернопільського національного медичного університету, зокрема завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології, доктор медичних наук, професор Олена Петрівна Венгер привітала учасників семінару та виступила з доповіддю на тему «Причини та наслідки психічних порушень». Олена Петрівна наголосила на необхідності міждисциплінарної комунікації та проведенні спільної роботи між різними соціальними структурами для вирішення актуальних питань людей, що потребують психічної допомоги.

Кандидат медичних наук, доцент Олена Євгенівна Смашна виступила з презентацією на тему «Види та особливості психічних розладів та їх діагностика», наголосивши на необхідності якісної дифдіагностики розладів працівниками, що надають допомогу особам з психічними порушеннями.

Кандидат медичних наук, асистент кафедри Ольга Олександрівна Люта розповіла учасникам про правові аспекти у психіатрії та особливості надання домедичної допомоги. Ольга Олександрівна представила учасникам методи надання допомоги людям з різними психічними порушеннями, відповідно до актуальних Міжнародних клінічних протоколів.

З розмовою про духовні аспекти спілкування та надання допомоги особам, які страждають на психічні розлади, до семінару долучився отець Григорій Канах – директор благодійної служби милосердя «Карітас» (м. Чортків).

Асистент кафедри Тетяна Іванівна Іваніцька виступила з доповіддю на тему «Основи емоційного інтелекту та соціальна реабілітація», у якій наголосила на важливості високого емоційного інтелекту та представила методи його корекції.

Також під час семінару свою доповідь на тему «Причини та симптоми професійного вигорання» представила кандидат психологічних наук, асистент кафедри Тетяна Павлівна Гусєва, розповівши учасникам про види вигорання та методи допомоги при емоційному вигоранні.

Загалом семінар мав на меті допомогти працівникам соціальних служб подолати професійні виклики часу, сприяти підвищенню їх фахового рівня та дати практичні кейси для роботи з людьми, що страждають психічними розладами.

Учасники заходу висловлюють щиру вдячність організаторам за можливість взяти участь у семінарі, обмінятися безцінним досвідом і спланувати вектор розвитку подальшої співпраці.