Меню Закрити

Викладачі ТНМУ взяли участь у WPA 2021 Regional Congress «Psychopathology in Periods of Transitions»

7-9 липня 2021 року працівники кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського взяли участь у WPA 2021 Regional Congress «Psychopathology in Periods of Transitions», який відбувся у Києві в гібридному форматі (онлайн та офлайн). Захід організовано Всесвітньою психіатричною асоціацією у співпраці з Асоціацією психіатрів України та Благодійним фондом розвитку інновацій медицини «RIMON».

Під час конгресу своє дослідження на тему «Depressive disoders in emigrants and re-emigrants» представила доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри психіатрії, наркології та медичної психології Олена Петрівна Венгер. Проблема еміграції та рееміграції в Україні входить до числа найбільш актуальних державних та суспільних проблем, а кількість українських мігрантів оцінюється у 15% постійного населення і має тенденцію до постійного збільшення. Саме тому представлена доповідь викликала велике зацікавлення у слухачів. Олена Петрівна поспілкувалася з відвідувачами конгресу, представила результати своїх досліджень та відповіла на низку актуальних запитань.

Доктор медичних наук, доцент кафедри Юрій Ігорович Мисула представив доповідь на тему «Mood disorder questionery as a tool of prognosis of primary episode of bipolar affective disorders». Проблема біполярного афективного розладу (БАР) сьогодні розглядається як одна з найбільш важливих проблем сучасної психіатрії. БАР є психічною патологією з значущими медико-соціальними наслідками, оскільки розвивається у молодому віці та супроводжується схильністю до хронізації, значною соціальною дезадаптацією, вагомою втратою працездатності, зниженням якості життя, високим суїцидальним ризиком, що призводить до зниження тривалості життя в середньому на 10 років і зумовлює потребу в тривалій терапії. Тому ця тема викликала особливе зацікавлення слухачів.

Загалом захід ввібрав в себе найкращі традиції європейських конгресів та зібрав 125 провідних спеціалістів з України та світу. Конгрес викликав велике зацікавлення у відвідувачів. Учасники активно долучилися до обговорення питань, які висвітлювалися.

Організатори висловили щиру подяку спікерам та учасникам, наголосили на необхідності висвітлення актуальних досліджень у сфері психічного здоров’я з метою кращої міждисциплінарної  комунікації  та розвитку науки.