Меню Закрити

Студенти ТНМУ навчали ліцеїстів основам домедичної допомоги

За сприяння кафедри внутрішньої медицини № 1 Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, очолюваної професором Надією Пасєчко, студенти п’ятого курсу медичного факультету Аліна Жемела, Олександр Теренда, студентка шостого курсу Анастасія Смачило і доцент кафедри Ірина Смачило 18 жовтня  2021 року ознайомили з умовами вступу до ТНМУ і провели курс домедичної допомоги для школярів 9-11 класів Тернопільського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – правовий ліцей №2».

Під час багатьох невідкладних станів до приїзду бригади екстреної медичної допомоги людина може померти (гостра затримка кровообігу, масивна кровотеча, непрохідність дихальних шляхів та ін.). Тому важливе місце в системі екстреної медичної допомоги відводиться свідкам події, які не мають медичної освіти.

Курс навчання базувався на сучасному американському протоколі домедичної допомоги. Показано основні аспекти виконання серцево-легеневої реанімації та методи тимчасової зупинки кровотечі. «На жаль, сьогодні є дуже мало людей, які вміють і знають, як правильно надавати домедичну допомогу, не наражаючи себе на небезпеку і не погіршуючи стан потерпілого, тому ми, як майбутні лікарі, вирішили допомогти у подоланні цієї соціально-медичної проблеми», – зазначили організатори.

Також було продемонстровано відеоматеріали про Тернопільський національний медичний університет імені І.Горбачевського. Майбутні абітурієнти мали змогу ознайомитися з навчальним процесом, особливостями студентського життя та отримати вичерпні відповіді на запитання.