Меню Закрити

Викладачки ТНМУ взяли участь в Першому конгресі фасилітаторів і фасилітаторок груп рівних

21-23 жовтня 2021 року у Львові відбувся Перший конгрес фасилітаторів і фасилітаторок груп рівних, який відбувся за підтримки Україно- швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти в Україні» та проєкту USAID Ukraine – USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Оксана Сидоренко, Наталія Галіяш, Ірина Боровик та Софія Гусак – доцентки Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського є фасилітаторками Груп рівних, які успішно працюють в університеті з початку 2021 року (більше тут).

Групи рівних були започатковані з ініціативи Україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти в Україні» влітку 2020 року в рамках забезпечення безперервного професійного розвитку освітян та медичних працівників. Навчання на курсі по групах рівних пройшли 78 учасників, серед яких медичні освітяни і освітянки, лікарі та лікарки первинної й спеціалізованої медичної допомоги, медичні сестри, управлінці закладів охорони здоров’я, які здобули навики фасилітатора груп рівних.

Сьогодні в Україні працює 70 груп рівних, учасниками яких є 862 медичних працівників, управлінців та освітян. На Тернопільщині активно працює 7 груп рівних, з них 4 групи у нашому університеті (3 групи рівних для освітян і 1 для лікарів). Одназ груп рівних діє для підвищення кваліфікації лікарів-педіатрів первинної ланки Тернополя з ініціативи фасилітаторки Ірини Грім (дізнатись тут).

На конгресі, який тривав 3 дні, була нагода поспілкуватись і обмінятись з колегами досвідом у проведенні груп рівних, попрактикувати і вдосконалити свої фасилітаційні та комунікативні навички.

Було розглянуто ряд важливих організаційних питань щодо роботи груп рівних.

Проведено воркшопи, де було детально обговорено проблему вигорання, як працювати з панічними атаками, про цінності емпатії та людяності в роботі медика, а також була можливість подумати над тим, як можна покращити надання й отримання зворотного зв’язку.

Було представлено дуже цікаві, надихаючі доповіді запрошених спікерів: Андрій Сем’янків, MED GOblin у доповіді «Як наступати на власні граблі з допомогою авторитетів» розповідав звідки беруться авторитети, експерти, про медицину доказову і не дуже.

Сімейний лікар Ігор Заставний провів цікавий тренінг на тему спільного прийняття рішень, який є ключовим для впровадження пацієнто-орієнтованого підходу при наданні медичної допомоги.

Наталя Сіліна у своїй  доповіді «Жінки в охороні здоров’я» чудово представила образ сучасної жінки, яка працює в галузі медицини та при цьому прагне поєднувати сім’ю, материнство з професійною кар’єрою.

У доповіді «Спільнота як співтворення» Ольга Бершадська поділилась лайфхаками, як створити спільноту, як сформувати атмосферу зацікавленості, довіри і взаємопідтримки всередині спільноти.

Конгрес завершився визначенням напрямків подальшого розвитку груп рівних, утвердженням спільноти фасилітаторів та фасилітаторок.

Наші фасилітаторки запрошують колег у групи рівних, де можна в спільноті однодумців якісно працювати над своїм безперервним професійним розвитком.

Висловлюємо щиру вдячність координаторкам україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» та USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я», а також адміністрації ТНМУ ім. І. Горбачевського за надану можливість розвиватись, удосконалювати свої вміння і за всебічну підтримку.

Інформація надана Софією Гусак та Наталією Галіяш.

Світлини авторів.