Меню Закрити

У ТНМУ презентували книгу Анастасії Леухіної «Зовсім не страшна книга»

11 листопада 2021 року у читальній залі бібліотеки Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського відбулася зустріч з Анастасією Леухіною – авторкою «Зовсім не страшної книги про життя, смерть і все, що поміж ними», найкращої книги 2020 року KBU awards.

Майже кожна родина колись стикається з важкою хворобою, невиліковним діагнозом або реанімацією. «Зовсім не страшна книга» – про життя після таких новин. Вона складається з порад і справжніх історій з життя й показує, як може бути і як з цим впоратися.

Книга розповідає, як прожити погані новини, як спілкуватися з хворою людиною, як організувати догляд вдома і що робити, якщо смерть станеться вдома або в реанімації, як знеболювати, як допомогти дітям пережити хворобу або смерть близької людини, як піклуватися про себе, коли хворіють близькі.

Анастасія Леухіна є викладачкою Київської школи економіки, незалежною фасилітаторкою, тренеркою в Україно-швейцарському проєкті «Розвиток медичної освіти», співзасновницею ГО «Горизонталі».

На основі презентованої книги, а також багаторічного досвіду лікарів, викладачів медичних вишів для студентів ТНМУ хочуть запровадити новий навчальний курс «Людяність та емпатія в роботі медика».

«В сучасному суспільстві особливо гостро відчувається запит на добро. Найбільшим чином це стосується професії медика. Людяність, співпереживання, емпатія і співчуття повинні бути присутніми у відносинах з пацієнтами. Людино-центрований підхід є новою філософією, що сповідує повагу та емпатію до людей, які отримують медичну допомогу, враховує соціальні фактори, що впливають на стан здоров’я. При цьому особливо важливою є побудова здорової взаємодії між медичним працівником і пацієнтом, яка робить їх партнерами у подоланні викликів, пов’язаних з хворобою», – зазначила Ірина Боровик, доцентка кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики – сімейної медицини ТНМУ.

Аби ознайомитися з книгою, до бібліотеки завітали студенти, викладачі та небайдужі жителі міста.

Після презентації авторка подарувала книги пацієнтам комунального некомерційного підприємства «Тернопільська обласна лікарня «Хоспіс» Тернопільської обласної ради та бібліотеці ТНМУ.

Журналістка ТНМУ Соломія Гнатишин.

Світлини авторки.