Меню Закрити

Участь асистента кафедри хірургії №1 ТНМУ Гриценка С.Й. у 40-му конгресі Європейської асоціації хірургічної онкології – Enhancing the Future of Cancer Surgery (Лісабон, Португалія)

Європейське товариство хірургічної онкології, ESSO, було створено в 1981 році для підтримки своїх членів у розвитку науки та практики хірургічної онкології на користь онкологічних хворих. Дана організація налічує більше 20000 членів і бачить реалізацію своєї місії за допомогою цілого ряду заходів, пов’язаних з освітою, дослідженнями та лідерством у багатопрофільній допомозі. Центральною щорічною подією даної організації є проведення конгресу, цьогорічний конгрес відбувався в місті Лісабон з 8 по 10 листопада. Тема конгресу «Вдосконалення майбутнього онкохірургії». Тернопільський національний медичний університет представляв асистент кафедри хірургії №1 з урологією, малоінвазивною хірургією імені Л.Я.Ковальчука Степан Гриценко.

Новизна доповідей конгресу була надзвичайно цікавою, коротко тезами:

*хірургічна онкологія, на жаль, ще мабуть нескоро втратить свою актуальність, проте ціла галузь онкології впевнено рухається в сторону консервативного лікування;

*розробляються та впроваджуються в рутинну практивку нові напрямки та можливості терапії моноклональними антитілами (в.т.ч. як неад’ювантна терапія);

*для більшості пухлин ШКТ неад’ювантна терапія становиться стандартом, для прикладу згідно з останніми результатами дослідження із США у близько 50% пацієнтів із злоякісними пухлинами прямої кишки вдається досягти повного регресу пухлини на фоні передопераційної хіміо-променевої терапії;

*рутинне імуногістохімічне обстеження кожного пацієнта ще на етапі діагностики (і надалі впродовж всього циклу лікування) дозволяє персоналізовано на якісно новому рівні підібрати лікування для кожного пацієнта;

*раннє виявлення спадкових схильностей та генетичних мутацій і профілактичні видалення «здорових» органів;

*рутинне визначення циркулюючої пухлинної ДНК і її прогностичної цінності;

*розширення показань до ендоскопічних операційних втручаннях на ранніх стадіях раку;

*можливості для продовження життя пацієнтам з перитонеальним канцероматозом за допомогою HIPEC, NIPEC та PIPEC;

*на жаль, онкологія молодшає і за багатьма прогнозами до 2030 року – частка по деяким локалізаціям зросте до 25% випадків в категорії до 35 років….

Надзвичайно цікаві були наукові сесії з методів раннього онкоскринінгу, особливий акцент був зроблений на застосуванні ендоскопічної хроматографії, ендомікросокпії, виявлення шлункового типу інтестинальної метаплазії, що асоціюється з неопластичною прогресією, стратифікація факторів ризику та раннє виявлення атрофічного гастриту, асоційованого з хелікобактер пілорі.

На конгресі було представлено постерну доповідь Гриценка С.Й. на тему: Preoperative three-dimensional computed tomography of left colic artery in patient with left-sided colon and rectal cancer.

Традиційною подією на конгресах такого рівня є сесія «Lifetime Achievement Award» котру цього року присвоїли професору Riccardo A. Audisio з Швеції. Його лекція, скоріше була настановою для молодих онкологів. Він виділив такі загрози «threats» в професійному рості молодих фахівців: недостатня кількість знань, нездатність вести наукову дискусію і як наслідок передача дискусії в «інші» руки, нехтування потребами та опікою над пацієнтами, слабкодухе критичне мислення / слабке наставництво… А завершив свою лекцію словами: Study hard to achieve certainties while harvesting doubts… (Наполегливо навчайтесь і будете ставати впевненішими через долання сумнівів…).

Було честю зустріти в кулуарах конгресу та нав’язати контакти з одним із світових експертів в галузі малоінвазивної онкохірургії професором Amjad Parvaiz з Лондону. В ході розмови отримано позитивну відповідь щодо можливості проходження стажування в його клініці.

Мис Кабо да Рока – найзахідніша точка континентальної Європи

Нижче представлені сторінки європейських асоціацій, будучи членом яких, можна брати участь у різних навчальних (в т.ч. грантових програмах) по напрямках: хірургія, онкологія, гастроентерологія та ін.):

United European Gastroenterology https://www.ueg.eu/

European Society for Medical Oncology http://www.esmo.org/

European Digestive Surgery http://www.edsurgery.org/

European Society of Digestive Oncology http://www.esdo.eu/

European Society of Surgical Oncology http://www.essoweb.org/