Меню Закрити

Студенти ТНМУ досліджували історико-культурну спадщину Дніпропетровщини

Викладачі кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки дистанційно провели виховний захід із кураторськими групами 2 курсу медичного факультету та факультету іноземних студентів на тему: «Історія, культура, пам’ятки архітектури та видатні люди міст Дніпропетровщини».

Щорічно такі заходи на кафедрі фізіології з основами біоетики та біобезпеки проводяться зі студентами. Цьогоріч завідувач кафедри, професор  Вадзюк С.Н. відкривав дистанційно зустріч, представивши студентів кураторських груп, які підготували надзвичайно цікаві презентації про історію, культуру, пам’ятки архітектури, видатних людей міст Дніпропетровщини українською та англійською мовами.

На фото проф. Вадзюк С.Н., ас.Лєбєдєва Т.А., доц .Наконечна С.С.,ас.Кащак Т.В.

 Слухачів зацікавило повідомлення студентки Самонової Ангеліни 217 групи про  історію виникнення (на той час називалося зимівником) міста Кривий Ріг, засновником якого був героїчний козак Ріг.

«Залізорудну» сторінку міста відкрив Олександр Миколайович Поль, випадково відкривши поклади заліза. Промисловий підйом  90-х років 19 століття, який отримав назву «залізної лихоманки», вивів Кривий Ріг в лідери гірничодобувної промисловості Російської імперії. З 1955 року введено в дію нові шахти, розбудовувалися металургійні заводи. Кривий Ріг зростав і все більше набував індустріального центру з розвиненою інфраструктурою (найбільший у світі гірничо-металургійний комбінат – Арселор Міталл, шахта Жовтнева, коксохімічний завод).

Зазначила також за пам’ятки архітектури, а саме найбільший у Європі квітковий годинник, найбільший прапор на найвищому флагштоку, ботанічний сад, скеклі Модру, човнова станція, музичний фонтан, скелі Орлине гніздо.

Згідно з рейтингом журналу «Кореспондент», складеним 2010р. на основі даних Держкомстату України по ступеню того, як багато небезпечних речовин викидають в атмосферу підприємства і транспорт міст України, Кривий Ріг визнаний найбруднішим містом України. На кожного жителя Кривого Рогу доводиться по 634кг шкідливих речовин, викинутих в атмосферу.

Відзначила Ангеліна,що у 2019 році в порівнянні з 2015роком концентрації пилу зменшилася в 2 рази (з 0,8мг/м3 до 0,4мг/м3), у І півріччі 2020 року вміст у повітрі складав 0,35мг/м3.

Аудиторію зацікавили представлені студентом Скрекотенем Давидом 270 групи відеофакти на тему: «Абетка Кривого Рогу, місто довжиною в життя» про культурну спадщину міста, відзначив, що місто Кривий Ріг є найбільшим містом України,хоча не є обласним центром. За довжиною займає друге місце в світі, поступаючись лише Ванкуверу в Канаді.

Пізнавально було слухати про Академію руху в Кривому Розі – театр музично-пластичних мистецтв, Криворізький ботанічний сад, Візирка – найбільший ландшафтний заказник на Криворіжжі, дерево культурної груші, водоспад Білі камені, водоспад Білі камені, пісковикова скеля.

Завдяки значним покладам корисних копалин, потужній промисловій базі, розвинутому агропромисловому комплексу Дніпропетровська область займає одне з перших місць в Україні по рівню економічного розвитку, особливо у таких галузях, як гірничовидобувна і харчова промисловість, металургія, енергетика, рослинництво. Кривий Ріг – це край руди і металу. Більша частина продукції сертифікована і відповідає світовому рівню якості.

Продукція трубопрокатних підприємств області експортується у 70 країн світу.

Внаслідок тривалого та інтенсивного видобутку залізних руд та їх переробки у Кривому Розі зазнають величезного техногенного навантаження практично всі складові навколишнього середовища. На контролі в управлінні екології виконкому міськради знаходяться найгостріші екологічні питання, які мають вагоме значення в поліпшенні атмосферного повітря, водного середовища, запобіганні забрудненню земель відходами. Доповідачі зазначили, що відколи почали проживати в місті Тернопіль, значно покращилося якість повітря, легше стало дихати.

 Підготувала відповідальна за виховну роботу ас. Кащак Т.В.