Меню Закрити

Студенти ТНМУ розповіли учням Тернополя про небезпеку туберкульозу

16 грудня 2021 року у стінах ТНВК школі-ліцеї №6 імені Н.Яремчука студентом ТНМУ Максимом Філіпчаком було проведено профілактичну бесіду на тему проблеми туберкульозу в Україні.

Метою заняття було донести до учнів 8-го класу актуальність проблеми поширення туберкульозу серед населення, ознайомитись з самим захворюванням, шляхами його передачі, першими симптомами та способами профілактики. Адже лише в 2020 році за даними МОЗ в Україні було зареєстровано 17593 випадки захворювання. ВООЗ повідомляє, що туберкульозом інфікована одна третина населення нашої планети. Не тільки соціальні умови, а й біологічні властивості мікобактерій стали причиною епідемії туберкульозу в сучасних умовах. Висока стійкість мікобактерій і їх крапельно-повітряний шлях передачі ускладнюють боротьбу з туберкульозом. В умовах пандемії Covid-19 проблема поширення туберкульозу особливо актуальна.

Урок було поділено на кілька частин. В першому блоці відбулися знайомство, запитання спрямовані на актуалізацію наявних знань учнів про туберкульоз для визначення степені обізнаності і для можливості розстановки подальших акцентів. Наступним етапом було проведення міні-лекції у форматі живого спілкування, під час якої учні дізнались всю необхідну інформацію а також мали можливість запитати  усе, що їх цікавило за заданою тематикою. Завершальним етапом був перегляд пізнавальних відеороликів SAWBО «профілактика туберкульозу» та «різниця між відкритою та закритою формами туберкульозу».

Учнів особливо зацікавив взаємозв’язок захворювання з тютюнопалінням та палінням електронними сигаретами, а також механізм впливу стресу на зниження рівня опірності організму до інфекційних захворювань.