Меню Закрити

Семінар з питань дотримання принципів академічної доброчесності, підготовки дисертаційних робіт та організації атестації здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії

23 грудня 2021 року в Тернопільському національному медичному університеті імені І.Горбачевського відбувся семінар з питань дотримання принципів академічної доброчесності, підготовки дисертаційних робіт та організації атестації здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії.  У заході взяли участь аспіранти та здобувачі наукового ступеню доктора філософії, які навчаються у ТНМУ на освітньо-наукових програмах за спеціальностями «Медицина», «Стоматологія», «Медсестринство», «Фармація, промислова фармація», «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров̓я» та «Біологія» галузі знань «Біологія». Захід відбувся у змішаному форматі, завдяки використанню режиму відеоконференцзв̓язку участь у семінарі в онлайн-режимі змогли взяти аспіранти та здобувачі ТНМУ з різних куточків України.

З вітальним словом від адміністрації університету до учасників семінару звернувся проректор з наукової роботи Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського, заслужений діяч науки і техніки України, доктор біологічних наук, професор Іван Кліщ.

Іван Миколайович наголосив на основних засадах атестації здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії, порядку проведення попередньої експертизи дисертації, правилах утворення та функціонування разових спеціалізованих вчених рад, організації процедури розгляду та захисту дисертації у разовій спеціалізованій вченій раді університету.

Завідувач відділу аспірантури та докторантури університету, доцент Наталія Потіха зупинилася на основних принципах підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії в аспірантурі, правилах виконання аспірантами освітньої і наукової складових освітньо-наукової програми, вимогах до оформлення дисертації, її структурі.

Доцент кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Тетяна Толокова звернула увагу здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії на необхідності дотримання принципів академічної доброчесності під час навчання на освітньо-науковій програмі, виконанні наукової роботи, написанні та оприлюдненні академічних текстів, проведенні проміжних та заключної атестації. Тетяна Іванівна наголосила на неприпустимості порушення принципів академічної доброчесності та обов’язковості перевірки на плагіат академічних текстів програмними засобами, академічну відповідальність за дотримання принципів академічної доброчесності, яка покладається на здобувачів вищої освіти та співробітників університету.

Семінар сприятиме популяризації принципів академічної доброчесності, розширенню знань здобувачів вищої освіти ступеню доктора філософії  стосовно навчання на освітньо-наукових програмах та підготовки до захисту дисертаційних робіт, а  формат відеоконференції значно розширив аудиторію учасників та створив умови для різнобічної дискусії та плідного обговорення.

Н.Я. Потіха.