Меню Закрити

Ознайомлення студентів ТНМУ з культурою і традиціями Нігерії

На кафедрі фізіології з основами біоетики та біобезпеки дистанційно відбувся виховний захід зі студентами кураторських груп на тему: «Нігерія – населення, відомі люди, національні свята».

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну кардинально змінило життя мільйонів, включно зі студентами, які навчаються у Тернопільському медичному університеті. Зважаючи на унікальність ситуації, все ж виховні заходи стараємося проводити.

Розпочав засідання завідувач кафедри, професор Вадзюк С.Н. Він відзначив, що такі виховні заходи на кафедрі відбуваються не вперше, це вже стало традицією кафедри, вивчати історію держави, рідного краю, минуле, звідки походить рід студентів. Оскільки серед іноземних студентів кураторських груп значна частина представників нігерійської національності, тому ми і вирішили донести до студентів особливості культури, традицій та визначні місця Нігерії.

Інформацію про історію, культуру, пам’ятки архітектури, видатних людей Нігерії англомовні студенти доповідали англійською та державною мовами.

На фото: викладачі кафедри-куратори: проф. Вадзюк С.Н., ас. Наконечна С.С. та інші викладач.і

Професорсько-викладацький склад разом із студентами кураторських груп заслухали цікаву презентацію студенток 367-ї кураторської групи Абігаіл Оламіде Фоводу та Глорії Еїтайо Аджали на тему «Нігерія – населення, відомі люди, національні свята».

Народ йоруба займає західну частину Нігерії в таких штатах, як Лагос, Ондо тощо. Народ йоруба також відомий своїми розкішними вечірками «Owambe» та одяганнями. Чоловіки відомі своїми агбадами, а жінки — бубою та обгорткою, зазвичай матеріалом під назвою Асо-оке.

Народ Хауса, люди живуть переважно на північному заході Нігерії. Вони становлять найбільшу етнічну групу в цьому районі, яка також містить ще одну велику групу, фулані. Чоловіків хауса легко впізнати за їхніми витонченими плавними сукнями, відомими як «Babban Gida», які поєднуються з кепкою під назвою «Huluna». Жінки носять обтягнутий халат під назвою «Абайя» з відповідною блузкою, краваткою на голові та шаллю, на руках і ногах зазвичай є малюнки хною. Загалом стиль їх одягання дуже консервативний.

Деякі університети займають високі місця в Нігерії. Наприклад, Університет Ібадану, який є першим університетом, заснованим в Нігерії в 1932 році. Спочатку він був афілійованим коледжем Лондонського університету, а в 1962 році йому було надано повний незалежний статус. Він складається з тринадцяти факультетів, включаючи соціальні науки, сільське та лісове господарство, освіту, ветеринарну медицину, технології, право, охорону здоров’я та стоматологію, а також може бути відомий як найкращий нігерійський університет для вивчення медицини. Воле Соїнка та Чайна Ачебе є випускниками цього університету.

Ще один університет — Ковенант є одним із провідних університетів Нігерії, репутація якого з роками стрімко зростає, і він був визнаний найкращим приватним університетом Нігерії у своєму рейтингу 2018 року Комісією університетів Нігерії. Цей коледж також загалом входить до 10 найкращих нігерійських університетів 2021 року.

Альхаджі Аліко Данготе нігерійський бізнесмен, який є власником групи Dangote, що займається головним чином цементом, цукром і борошном. Визнаний фондом найбільшої людини африканського походження в світі.

Джей-Джей Окоча нігерійський футболіст. Під час виступів у Туреччині прийняв громадянство цієї країни під іменем Мохаммет Явуз.

Пастор Енох Адебой одним із найвпливовіших пасторів Нігерії та світу. Наполегливо працював над розширенням православних церков, які сьогодні мають філії у 186 країнах світу, від Гаїті до Німеччини, від Індії до Великобританії, а також у США.

Чинуа Ачебе письменник, літературний критик, один із засновників сучасної нігерійської літератури, лауреат Міжнародної Букерівської премії (2007).

Підготувала асистент кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Кащак Т.В.