Меню Закрити

Виховний захід для іноземних студентів ТНМУ

Співробітники кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки дистанційно з нагоди шістдесят п’ятої річниці з дня заснування Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського провели виховний захід із іноземними студентами та студентами медичного факультету кураторських груп.

Завідувач кафедри, професор Вадзюк С.Н. представив студентів кураторських груп, які підготували надзвичайно цікаві презентації про історію, культуру, пам’ятки архітектури, видатних медиків міста Тернополя  українською та англійською мовами. Слід відзначити, судячи з активної аудиторії, третина з якої складає іншомовне походження, на цей виховний захід було підготовлено історію Тернопільського національного медичного університету ім.І.Я. Горбачевського та його видатних науковців, лікарів, які внесли надзвичайно вагомий внесок не тільки в історію нашого медичного університету, а й в галузі медицини взагалом. Іноземні студенти та студенти нормативного терміну навчання кураторських груп більш поглиблено із задоволенням дізналися історію походження свого вишу.

Саме за історію ТНМУ ім.І.Я.Горбачевського та пам’ятки архітектури міста Тернополя  підготувала доповідь Оніщук Анастасія студентка 219 групи медичного факультету. Студентка зазначила, що Тернопіль здавна був релігійним центром, оскільки тут проживали представники різних релігійних течій і народностей. Внаслідок цих обставин, у місті збереглися старовинні релігійні архітектурні споруди: Архикатедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, який збудований у II половині XVIII століття;  Кафедральний собор Різдва Христового, або Церква Різдва Христового, де знаходяться багато старовинних ікон, зокрема, чудотворна ікона Божої Матері, а також горельєф хресної дороги та скульптура Мадонни; Тернопільський академічний обласний український драматичний театр імені Тараса Шевченка — культурно-мистецький заклад у місті Тернопіль.

Доповідачка відзначила навчання у симуляційному центрі із використанням сучасних фантомів, що закладає основу оволодіння деякими маніпуляціями для майбутньої спеціалізації. Що до міжнародних програм слухачі дізналися POLONEZ, Erasmus Mundus MEDEA — міжнародна програма співпраці і мобільності у сфері вищої освіти, програма академічних студентських обмінів із Вроцлавським медичним університетом, програма подвійних дипломів із Вищою школою безпеки в Познані (Польща), за якою студенти університету мають можливість заочно навчатися в цій школі. Програма «visiting professor» започаткована з метою читання лекцій для студентів та викладачів ТДМУ провідними вчених іноземних університетів. Програма імені Фулбрайта, що фінансується Державним департаментом США. Програма академічної мобільності MEVLANA розроблена Радою вищої освіти Турецької Республіки і передбачає академічний обмін з турецькими університетами на основі конкурсного відбору учасників.

Аудиторію зацікавили представлені студентами 218 групи Кравець Іриною історію  Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського, адже місто, яке було майже повністю зруйноване під час Другої світової війни і щойно почало підніматися з руїн, був збудований перший вищий навчальний заклад.  Через три дні після постанови уряду призначений директор (ректор) медичного інституту, кандидат медичних наук, хірург Петро Омелянович  Огій.

Доповідачка також зауважила про те, як відкривалися перші навчальні корпуси, гуртожитки, кафедри, на яких на той час працювало 66 викладачів (з них 1 доктор медичних наук, 17 кандидатів медичних наук).Тоді на трьох курсах навчалося 624 студенти, з них 210 студентів першого курсу.  З медичних інститутів України та інших республік колишнього СРСР за власним бажанням переїхали 120 студентів другого та 224 третього курсу. 

Слухачі з задоволенням слухали як заклад поступово з роками виріс з медичного інституту до статусу на теперішній час національного університету. У 1994 році отримав вищий IV ступінь акредитації та отримав ліцензію на навчання 400 студентів медичного факультету. 1997 році інституту присвоєно статус академії і відтоді функціонує Спеціалізована рада із захисту дисертацій з хірургії, нормальної анатомії та патологічної фізіології. У 2004 році академію реорганізовано у Тернопільський державний медичний університет імені І.Я.Горбачевського.  2015 року Михайло Корда обраний ректором Тернопільського державного (нині — національного) медичного університету імені І. Я. Горбачевського. 

 Свергун Анастасія студентка 221 групи медичного факультету розповідала біографію Івана Горбачевського, його життєвий шлях. Його цілеспрямовані дослідження над синтезом сечової кислоти призвели до відкриття світового значення. Пам’ятник українському хіміку, гігієністу та епідеміологу, громадсько-політичному діячеві Іванові Горбачевському встановлений біля морфологічного корпусу Тернопільського національного медичного університету.

Виступила з доповіддю на тему: «Видатні лікарі Тернополя XIX-XX ст.» студентка Чорна Тетяна 270 групи нормативного терміну медичного факультету. Життєвий шляхШкробота В.Т. як талановитого та здібного організатора медичної служби встановили спочатку головним лікарем пологового будинку,а згодом головним лікарем Тернопільської міської лікарні. Також дізналися про Вальчука М.Й. завідувача кафедри патологічної анатомії та за суміцництвом декана єдиного на той час лікувального факультету, роботу якого він постійно удосконалював.

Слухачі також дізналися про Василенко Г.Г., яка після створення Тернопільського медичного інституту в 1957 році стала першим завідувачем кафедри мікробіології, робота на якій стала головним сенсом її життя. Коморовського Р-Ю.Т. 1957р. Ю.Т. завідувача кафедри загальної хірургії, який розробляв ефективні методи пластичної та реконструктивної хірургії шлунка. Успішно розробляв проблему хірургічного лікування виразки та хвороб оперованого шлунка.

Доповідачка розповідала також про завідувача кафедри нормальної фізіології Кованова К.В., який очолював її з 1957 по 1991роки. Досліджував центральні механізми регуляції судинного тонусу, гемодинамічні функції лімфатичної системи, типи функціональної адаптації серця. Антонову М.В., яка була першим виконуючим обов’язків завідувача кафедри загальної гігієни Тернопільського державного медичного інституту. У 1957-1959 рр. вона разом з працівниками кафедри виконувала актуальну наукову роботу з проблеми оздоровлення навколишнього середовища міста.

Аудиторія дізналася про Скакуна М.П., який очолював з 1957 р. кафедру фармакології Тернопільського медичного інституту. Він вперше звернув увагу на важливу роль генетичних факторів у дії лікарських засобів на організм, їх токсичності та ефективності при різноманітних захворюваннях. Ініціював вивчення гепато- і ембріотоксичності лікарських засобів та отрут, особливо етилового спирту. Рижак Н.В. керівництво обласного управління охорони здоров’я перевело її на посаду головного лікаря пологового будинку в Тернополі, а в квітні 1953 року призначили обласним акушер-гінекологом, де проявився її хист керівника медичної служби, яку вона очолювала впродовж 27 років. Надія Рижак взялася за створення в районних і дільничних лікарнях пологових відділень та колгоспних пологових будинків, що зумовило повну відсутність пологів вдома. 1964 року Надії Василівні було присвоєно звання «Заслужений лікар України», а 1972 року вона отримала знак «Відмінник охорони здоров’я».

Підготувала відповідальна за виховну роботу асистент кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Кащак Т.В.