Меню Закрити

Учасники засідання робочої групи з реалізації проєкту SAFEMED+ в університеті Сантьяго де Компостела визначили подальші пріоритети розвитку проєкту

У період з 3 по 11 травня 2022 р. у місті Сантьяго де Компостела відбулося засідання робочої групи з реалізації проєкту SAFEMED+ програми Erasmus+ КА2 CBHE «Симуляційне навчання на додипломному етапі медичної освіти для підвищення безпеки та якості обслуговування пацієнтів». Участь у цьому засіданні взяли 23 представники з університету Сантьяго де Компостела (Іспанія), Вільнюського університету (Литва), Тбіліської медичної академії імені Петре Шотадзе (Грузія), Тбіліського державного медичного університету (Грузія), Єреванського державного медичного університету (Вірменія), Єреванського університету «Гайбусак» (Вірменія), Тернопільського національного медичного університету імені І.Горбачевського (Україна), Буковинського державного медичного університету (Україна). ТНМУ представила інституційний координатор проєкту Тетяна Ковальчук.  

Учасники зустрічі в університеті Сантьяго де Компостела.  

Метою програми SAFEMED+ «Симуляційне навчання на додипломному етапі медичної освіти для підвищення безпеки та якості обслуговування пацієнтів» є розробка механізмів покращення якості медичної освіти шляхом модернізації та впровадження програми базових клінічних навичок відповідно до стандартів Всесвітньої федерації медичної освіти та Всесвітньої організації охорони здоров’я. Завданнями проєкту є вдосконалення навчальної програми, навчально-методичних матеріалів та інструментів з вивчення клінічних навичок у відповідності зі стандартами Всесвітньої федерації медичної освіти; покращення матеріально-технічного оснащення центрів з освоєння практичних навичок для вдосконалення навчальних дисциплін університетів у галузі безпеки пацієнтів; розвиток освітніх можливостей ВНЗ країн-бенефіціарів.

Під час зустрічі основну увагу було акцентовано на методології проведення об’єктивного структурованого клінічного іспиту (ОСКІ) для студентів медичного факультету в університеті Сантьяго де Компостела (Іспанія) та Вільнюському університеті (Литва). Так, колеги з європейських університетів поділилися досвідом організації, реалізації ОСКІ та отримання зворотного зв’язку після цього іспиту.

Колеги з університету Сантьяго де Компостела діляться власним досвідом проведення ОСКІ для студентів шостого курсу медичного факультету.

Для учасників зустрічі цікавою та досить новітньою виявилася модель імплементації ОСКІ в університеті Сантьяго де Компостела, яка складається з двох частин – комп’ютерної та практичної по 10 станцій на кожній з них. Візит до симуляційного центру дав можливість краще зрозуміти, яким чином відбувається навчання інструкторів з чотирьох базових навичок – проведення венепункції, інтубація трахеї та штучна вентиляція легень, діагностика та невідкладна терапія життєзагрожуючих аритмій, базової (Basic Life Support) та професійної підтримки життя (Advanced Life Support).

Усі учасники тренінгу ознайомилися з процедурою підготовки приміщень, академічного персоналу та обладнання напередодні проведення ОСКІ. Більше того, представники університетів-партнерів були присутніми впродовж усієї практичної частини ОСКІ. Це дало змогу підсумувати отриманий напередодні досвід організації та методології проведення цього іспиту для студентів-медиків.

Доц. Ковальчук Т.А. біля входу на станцію з внутрішньої медицини під час проведення ОСКІ.

Останній день тренінгу був присвячений методам оцінки забезпечення якості ОСКІ, шляхам дисемінації отриманих результатів та розумінню наступних кроків реалізації проєкту.

José Costoya (університет Сантьяго де Компостела) та Тетяна Ковальчук у ролі фасилітаторів третього дня тренінгу.

Під час засідання робочої групи з реалізації проєкту SAFEMED+ було отримано краще розуміння та досвід колег з європейських університетів щодо організації, проведення та забезпечення якості ОСКІ для студентів медичного факультету шостого року навчання. За результатами обговорень були визначені подальші пріоритети розвитку проєкту SAFEMED+ та шляхи їх імплементації. Отриманий досвід буде впроваджений у академічний процес та методику проведення ОСКІ у ТНМУ.   

Фото на згадку з колегами з Грузії.