Меню Закрити

Перспективи партнерства ТНМУ та Медичної школи Університету Манчестера

З початком повномасштабної війни Росії проти України наш народ зіткнувся з втратою рідних домівок та появою повсякденної рутини, яка перед війною здавалася нам такою неважливою, смертями і страхом. Найбільше постраждала українська інфраструктура та нерухомість на сході та в центрі України, зокрема житлові приміщення, школи, дитсадки та лікарні. Українські школи та вищі навчальні заклади працюють онлайн у тих регіонах, які є відносно безпечними і повністю припинена робота закладів в 4 областях. Понад 10,5 мільйонів українців змушені були втекти від війни, а понад 4 мільйони стали внутрішньо переміщеними особами.

Перед системою освіти постали виклики, яких не було навіть під час пандемії COVID-19. Але ніхто не міг бути готовим до боїв та обстрілів, сирен повітряної тривоги та проведення занять у бомбосховищах і підвалах. У ці важкі для України дні ми надзвичайно високо цінуємо підтримку та готовність допомагати з боку наших партнерів і зовсім незнайомих людей.

Завдяки консалтинговій групі Cormack Consultancy group, особисто Чарльзу Кормаку та його команді, Тернопільський національний медичний університет може стати потенційним партнером Медичної школи Манчестера. Це одна з найбільших медичних шкіл у Великобританії з відмінними навчальними ресурсами та інноваційним використанням технологій для навчання студентів. Медична школа Манчестера пропонує потужну академічну підтримку, а також навчання комунікації та клінічних навичок.

17 травня 2022 року відбулася перша зустріч між представниками Медичної школи Манчестерського університету (Великобританія) та Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я. Горбачевського (Україна) для визначення невідкладних потреб та запитів.

Манчестерський університет представляла професор Маргарет Кінгстон – відповідальний директор за додипломної медичної освіти; професор Мінал Сінгх, яка відповідає за викладання клінічних дисциплін в Медичній школі цього вишу та професор Харіш Темпі з відділу оцінювання якості освіти.

Від Cormack Consultancy group на зустрічі були директор офісу Центральної та Східної Європи Гінтарас Степонавічус та Вітеніс Фукс. ТНМУ презентували професорка, керівниця наукового відділу Оксана Шевчук, доцент кафедри мікробіології, керівник центру протидії дискримінації та домаганням Тарас П’ятківський, асистентка кафедри медицини катастроф і військової медицини, представниця центру симуляційного навчання Богдана Перевізник.

Сьогодні будівлі університету неушкоджені, заняття для студентів відбуваються в онлайн-форматі. Майже 15% наших викладачів (орієнтовно 100 осіб) виїхали з України, проте навчальний процес відбувається у повному обсязі.

Безумовно, ми втратили тих іноземних студентів, які могли б вступити в ТНМУ у 2022 році. У зв’язку з перерозподілом державного бюджету та скороченням бюджету університету ми змушені скорочувати витрати. Сьогодні ми зіткнулися з надзвичайно високими ризиками відтоку мізків: люди залишають Україну, викладачі та студенти університету також намагаються знайти роботу та навчатися за кордоном у безпечних місцях. Ще одна проблема – заморожування та припинення фінансування та й співпраці щодо наукових дослідженнях, у тому числі національних та спільних міжнародних проектів.

ТНМУ зацікавлений у співпраці та партнерстві, зокрема у таких напрямках:

– програми академічної мобільності/стипендії: 1) для аспірантів, молодих дослідників та професорів (для виконання частини досліджень, вивчення нових методів тощо); 2) для співробітників центру симуляційного навчання ТНМУ (навчання на новітніх манекенах, програмне забезпечення для тренінгів);

– доступ до освітніх курсів і платформ, онлайн-бібліотек;

– програми міжнародних спільних онлайн навчань/курсів для студентів;

– спільні літні школи (звичайно, за безпечних та прийнятних умов після війни).

– спільні науково-дослідні проекти (захворювання, що передаються кліщами, стовбурові клітини в експериментальній медицині, ендотеліальна дисфункція різних патологій, метаболічні захворювання, дослідження імунодефіциту тощо).

– допомога та підтримка інтернаціоналізації університету в освіті, дослідженнях та клінічній практиці (адаптація наших програм до навчальних планів європейських країн, сертифікації та міжнародної акредитації, оцінювання та принципів навчання та навчання);

– програми запрошених професорів;

– модернізація обладнання дослідницьких лабораторій;

– реорганізація/модернізація сайту ТНМУ.

Дискусія була плідною та практично орієнтованою. Під час наступної зустрічі заплановано обговорити деталі Меморандуму про взаєморозуміння, конкретні пропозиції підтримки зі сторони Медичної школи Манчестерського університету.

Висловлюємо слова подяки Чарльзу Кормаку та його команді від ректора ТНМУ, професора Михайла Корди: «З 24 лютого, коли росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, наш світ розбився. У ці важкі й темні часи Великобританія демонструє безпрецедентну підтримку Україні, починаючи від перших осіб до звичайних людей. Дуже приємно співпрацювати з Чарльзом Кормаком та його командою. Усі процеси дуже добре відлагоджені та контрольовані, команда добре поінформована про ситуацію в Україні, і весь робочий процес відбувається злагоджено».

Висловлюємо команді Манчестерського університету подяку та сподівання на успішну співпрацю та партнерство.